Stationsplein-West van donker en guur naar levendiger en groen?

Wie kent het straatje nog niet van vroeger waar de restauratie zat en de bussen af- en aan gingen naar diverse bestemmingen. Even een vers bakkie leut of uitsmijtertje naar binnen werken op een punt waar dagelijks veel reizigers kwamen. De laatste roddels en nieuwtjes horen van de vele buschauffeurs en op de leestafel vele kranten en tijdschriften.

https://arnhemshart.nl/Aan de zijde zit ook Stationsplein-West 30 dat bij velen bekend staat als het oude postkantoor. Hier werden pakketten afgeleverd en opgehaald en waren er nog postbussen waar vele bedrijven dagelijks hun post ophaalden. In 1980 is het gebouw leeg komen te staan en in 1990 totaal verbouwd tot kantoor. Nu is het gebouw uit 1955 een gemeentelijk monument en in bezit van het Rijksvastgoedbedrijf dat hier ook kantoor heeft.

Na de oplevering van Arnhem Centraal is deze weg eigenlijk een dode hoek geworden. Alleen taxi’s en NS personeel rijd er en soms een auto die gelukkig de Kiss&Ride naar boven kon vinden. Verder nog wat auto’s die de parkeergarage of plaats op- of afgaan bij het vastgoedbedrijf.

Een plek waar in de avonduren ook het een en ander gebeurt en het daglicht soms niet kan verdragen. Maar ook is het een pislocatie en slapen de daklozen vaak https://arnhemshart.nl/tussen de betonnen muren om uit de wind te blijven.

Het Rijksvastgoedbedrijf wil graag met de gemeente Arnhem dit gebied aantrekkelijker maken. Men praat al over een ondergrondse fietsenstalling. Een mooie binnentuin voor de bewoners en wandelaars. En een horecafunctie bij de nieuw te realiseren ingang aan de Renssenstraat. Ook zullen er bomen en struiken komen op Stationsplein-West.

Echter heeft ook het Rijksvastgoedbedrijf een ruimtegebrek in dit al best wel groot gebouw. Zo willen ze de parkeerplaats overdekken en zal het aan die zijde ook een opbouw krijgen wat tevens aan de Renssenstraat zal uitsteken. De binnentuin zal ook bereikbaar zijn via deze nieuwe ingang en in de avond afgesloten worden. Een aanvraag omgevingsvergunning voor de nieuwe ingang en opbouw is al ingediend.

Ondhttps://arnhemshart.nlanks de stempel van gemeentelijk monument zijn aangrenzende bewoners bang dat er nog meer (geluid)overlast zal komen door o.a. de binnentuin (galmen). En is de uitbreiding hoger en niet in overeenstemming met het bestemmingsplan. De regels van het bestemmingsplan geven een bouwhoogte aan van maximaal 8 meter op de ontwikkellocatie. In de beoogde situatie is de bouwhoogte maximaal twee verdiepingen hoger dan het hoogste punt van het totale gebouw, namelijk circa 35 meter. de totale bouwhoogte zal op de ontwikkellocatie, zijnde de entree van het gebouw, worden verhoogt met 27 meter.

In de diverse opties die er al gemaakt zijn door diverse bedrijven zien we ook het idee om de loopbrug vanaf station naar de Renssenstraat door te trekken. Of NS/ProRail hiermee akkoord gaat is nog onduidelijk. Zo zou er dan aan die zijde een derde in- en uitgang komen maar wat wel weer goed zou zijn in kader van de sociale controle op deze duistere donkere plek.

“Het Rijksvastgoedbedrijf wil Stationsplein-West 30 in Arnhem circulair herontwikkelen. Daarmee wil het Rijksvastgoedbedrijf het benodigde aantal grondstoffen minimaliseren, bestaande materialen zoveel mogelijk hergebruiken en bio-based materialen toevoegen. Met deze Techathon wil de technische sector het Rijksvastgoedbedrijf helpen bij het realiseren van dit doel, in een nauwe samenwhttps://arnhemshart.nlerking tussen bedrijven en het Beroepsonderwijs (HBO en MBO). De vraagstelling luidt: “Hoe kan het Rijksvastgoedbedrijf Stationsplein-West in Arnhem herontwikkelen tot circulair vastgoed?”; aldus de uitleg van CONNECT2025 en SCENARIO2040 welk dit verder begeleiden.

Het beoogde plan zal op woensdag 9 september a.s. gepresenteerd worden in Hotel Haarhuis om 19.00 uur. Belangstellenden kunnen zich hiervoor aanmelden tot 20 augustus a.s. via: doen.stationpleinwestarnhem@rijksoverheid.nl met vermelding van naam en adres. Een bevestigingsmail krijgt men dan toegestuurd.

Geef je reactie hieronder:

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart