Stationsplein-West – (I)

Met kaartjes over kansen en zorgen werden de aanwezige bewoners gevraagd om mee te denken over de invulling van Stationsplein-West en de voorgenomen verbouwing van het voormalig postkantoor op nummer 30.

In een eerder artikel omschreven wij de plannen die het Rijksvastgoedbedrijf heeft om het oude postkantoor te gaan verbouwen. Het pand zal straks meerdere huurders hebben w.o. wellicht DUOhttps://arnhemshart.nl die de studiefinancieringen regelt.

Ondanks de coronavirus waar veel mensen thuiswerken en er weer een leegstand dreigt voor kantoren is het Rijksvastgoedbedrijf overtuigd dat deze vol komt. Zelf zitten zij momenteel ook in het pand samen met de FIOD.

Het Rijksvastgoedbedrijf gaat over de verbouwing en de gemeente Arnhem over de openbare ruimte. Deze wil meewerken aan de plannen en ook de omgeving meer vergroenen. Een verbinding tussen Arnhem Centraal richting Museum Arnhem met meer groen en daardoor ook meer sociale controle. Momenteel is door de aanwezigheid van (drugs)criminaliteit en de diverse daklozen het geen pretje om daar te zijn.

Verbaasd waren we over deze openbare ruimte plannen aangezien de gemeente Arnhem bezig is met een visie vanaf Museum Arnhem tot aan de Nelson Mandelabrug. Blijkbaar was de aanwezige ambtenaar dat ook want deze scheen hiervan iets te weten.

https://arnhemshart.nlBewoners van de Betuwestraat maken zich zorgen omtrent de geplande wandelroute naar en van het museum omdat deze om 18.00 uur sluit, hierdoor zou de sociale controle er al nooit komen. Ook een geplande Grand Café, dat aan de Renssenstraat komt, gaat in de avonden dicht. Een derde in- en uitgang van Arnhem Centraal zou wel de sociale controle bevorderen.

Tevens maakten de bewoners zich ongerust als er een binnentuin op de parkeerplaats komt. Deze komt verhoogd en zou als een klankkast gaan werken. Het Rijksvastgoedbedrijf beloofde dat ook deze binnentuin in de avonden gesloten is en er geen klankkast gecreëerd wordt volgens hun eigen onderzoek.

De parkeergarage blijft gewoon in gebruik en wellicht ook later voor de omwonenden. Een fietskelder zou een ontlasting zijn voor de vele fietsen die her en der staan maar men kon nog niet zeggen of deze ook in de avonden geopend was. Een onbemande fietskelder zou ook nog tot de opties behoren maar moest onderzocht worden.

Veel zorgen waren er over het aantasten van het gemeentelijk monument. Ook de buurtvereniging had voor deze avond diverse pagina’s vol met tegenargumenten. Bij het oplezen werd deze danhttps://arnhemshart.nl/ ook onderbroken en kon hij het aan het einde van deze avond inleveren.

Omwonenden zien kansen maar maken zich heel veel zorgen over het veranderen van het monument. Zo komt er een houten constructie aan de zijde Renssenstraat die de nieuwe ingang zal overkappen. Een constructie van vijf verdiepingen wat volgens de buurtvereniging niet mag en zelfs ook hoger is dan het huidige gebouw.

Waar wij nog geen dubbel glas mogen plaatsen of een andere kleur op de kozijnen van ons eigen monumentale huizen laat de gemeente dit wel toe?: aldus een bewoner deze avond. In de door bewoners opgestelde argumentenlijst die het Rijksvastgoedbedrijf heeft mogen ontvangen geeft men al aan om alle legale middelen te gebruiken die deze verbouwing tegen kan gaan. Wel willen ze in een goed gesprek verder gaan met het Rijksvastgoedbedrijf.

Geef je reactie hieronder:

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart