fbpx
Nieuws

Startsein gegeven door bewoners van de binnenstad.

Eerder werden er al oproepen gedaan om regulier met bewoners in de Arnhemse binnenstad knijpacties te gaan houden. Maar door de té warme dagen moesten we dit uitstellen. Nu de temperaturen beter zijn, werd afgelopen zaterdag het startsein gegeven samen met de World Cleanup Day.

https://arnhemshart.nl/Op World Cleanup Day worden o.a. in Nederland door vele vrijwilligers stranden, wijken en buurten schoongemaakt van rondzwervend vuil. Een initiatief dat mede is ontstaan door al het ronddrijvend afval in de oceanen.(plastic Soup)

De reguliere knijpactie is bij ons ook mede ontstaan door de Twitteractie #Aardvarken van Sandra de Graaf medio mei jl. Hier werd aandacht gevraagd voor de enorme rotzooi die er geregeld blijft liggen na het indrinken van jongeren maar ook doordat passanten de aanwezige prullenbak te ver vinden.

Met een aantal bewoners van het Stationskwartier werd begonnen hun buurt schoon te maken. Na een heerlijke aangeboden bak koffie van supermarkt De Spar Centraal ging de groep langs Luxor Live, Pathé, Mac Donalds zo richting de Utrechtsestraat omhoog. Medewerkers van De Spar Centraal hebben zelf hun achterterrein schoongemaakt waar wij zeer blij van werden.

Wie geregeld zijn straat veegt, zal weten dat zwerfafval uit vele dingen bestaat. Het meeste dat wij tegen kwamen, waren heel veel peuken. Omdat er drie Gluttons zijn die daarvoor aangeschaft https://arnhemshart.nl/zijn, hebben we de peuken laten liggen. Volgens onze visie zouden op diverse plekken afvalbakken met een asbak geplaatst moeten worden om de vele rondslingerende peuken in te kunnen dammen.

Ondanks dat een fietsende voorbijganger “Hee bureau Halt!” riep kregen we ook een duim van een wandelaar die het een hele goede actie vond. Een bewoonster van het Stationskwartier meldde zich af vanwege gezondheidsklachten, maar ze bedankte ons enorm voor het initiatief om de binnenstad schoner te maken.

PvdA-raadslid Vincent Bouma was aanwezig na de uitnodigingen die we verstuurd hadden naar het college en gemeenteraadsleden. Voor de groep zeer belangrijk dat politiek zich ook bewust is van de afval in de binnenstad en de discussie over diftar. Regelmatig zien we auto’s stoppen die afvalzakken dumpen. Het centrumgebied wacht dan ook met smart op de nog ontbrekende ondergrondse, afgesloten, containers maar nog zonder de verplichte (geregistreerde) diftar.

Bij de oude school staan nog steeds veel weesfietsen aan de oude betonblokken die in het voorjaar vervangen zijn voor fietsnietjes. Onderaan de Bergstraat is een bank gedumpt naast een https://arnhemshart.nl/ondergrondse container. Inmiddels is dit al gemeld aan de gemeente Arnhem want het paste echt niet in een vuilniszak.

Naast de buurt schoonmaken werd ook gesproken over diverse aandachtspunten in de wijk. Deze worden natuurlijk meegenomen in de gesprekken die we weer hebben in onze maandelijkse buurttafel en met de gemeente Arnhem. Dus een dergelijke schoonmaakactie heeft dan ook meerdere kanten.

Elke twee weken duiken we een gedeelte van de binnenstad in. Wil je meedoen geef je dan op via: redactie@arnhemshart.nl of 06-39872028.

Zie ook het artikel in De Gelderlander of Arnhemse Koerier.

Geef een reactie

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart