fbpx

Scanauto kan er (bijna) komen.

In twee meningsvormende vergaderingen is er uitvoerig gesproken over het aanschaffen van een scanauto voor Arnhem. De scanauto kan meer en sneller controleren of er betaald is om te parkeren waar dat moet. Wethouder Roeland van der Zee (VVD) hoopt hiermee €900.000,- extra te innen die de gemeente Arnhem nu misloopt. (€600.00 parkeergeld en €300.000 aan naheffingen)https://arnhemshart.nl

Wel gaf de wethouder al aan dat dit een raming is en het bedrag hoger of zelfs veel lager kan uitvallen. Bij de berekeningen is uitgegaan van andere gemeenten waar een scanauto nu actief is. Echter door de coronamaatregelen en sluitingen van winkels lopen veel gemeenten nu veel parkeergelden mis, dit geldt voor Arnhem nu ook.

De diverse partijen zien door de geraamde €900.000 ineens veel mogelijkheden om deze weer terug te gaan investeren anders dan in de voorgestelde kassa van de wethouder mobiliteit.

Opmerkelijk was de motie van de SP waarin zij voorzien dat het invoeren van een scanauto ook ten koste zal gaan van het aantal parkeercontroleurs in Arnhem. Zij zien deze volwaardige handhavers dan een plek krijgen binnen de gemeente Arnhem als handhaver. Zo is het ook mogelijk om straks het verlies van zes handhavers van deze afdeling Handhaving Arnhem weer op te vullen. De huidige parkeercontroleurs zijn beëdigde handhavers, maar in dienst van P1 On Street wat onder Q-Park valt.

De gemeente Arnhem heeft een contract met P1 On Street inzake het parkeerbeleid. De wethouder gaf aan dat hij niet verwacht dat er ontslagen zullen vallen en dat deze controleurs een andere plek binnen P1 On Street kunnen krijgen. Op doorvragen gaf de wethouder toch aan dat hij dit niet 100% kan bevestigen. De motie “Behoud van werk voor onze Arnhemse handhavers” werd wel aangenomen met 29 stemmers.

Over de privacy werd een amendement ingediend die werd aangenomen met 20 voor en 15 tegen. Daardoor moet de wethouder straks zorgen dat de scangegevens van betaalde voertuigen na 15 minuten van de server en in de database zijn verwijderd. Alleen bij naheffingen mogen deze gegevens opgeslagen blijven tot deze is afgehandeld.

De motie “accentnota fiets” kreeg voldoende stemmen en deze kan wellicht op een mooi eerste budget rekenen. Het college gaat hiermee aan de slag en zal het later weer aan de gemeenteraad voorleggen. De andere voorgestelde parkeer-, en OV-acties haalden de stemming niet.

https://arnhemshart.nlHet raadsvoorstel “Inzet scanauto en invoeren kentekenparkeren” van wethouder Roeland van der Zee is met 27 voor en 8 tegen stemmers aangenomen. Wanneer de scanauto er komt is nog niet duidelijk. De planning van mei 2021 zal niet gehaald worden. Eerst zal de wethouder de problematiek rond de gehandicaptenkaart moeten oplossen. De 19 voor stemmers zijn, net als het APCG en Arnhems Hart, niet overtuigd dat deze goed zal worden uitgevoerd als de scanauto ingezet gaat worden. In deze motie staat zelfs dat de scanauto pas ingezet mag worden als deze problemen opgelost zijn.

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart