fbpx

Samenwonen in Stadstheater en groen licht voor Blauwe Golven.

Stadstheater:
Een van de duurste projecten is toch wel het samenwoon-variant Stadstheater. Doordat de gemeenteraad gisteren akkoord gingen met het raadsvoorstel om Stadstheater, Oostpool en Introdans op één adres samen te voegen, is er nog wel een weg te gaan.

https://arnhemshart.nlDe samenwoon-variant is begroot op €83 miljoen, waarbij wethouder Hans de Vroome uitgaat dat de provincie Gelderland een bijdrage zal verlenen van €10 miljoen. Maar doen zij dat ook of zal het meer of minder worden? Hiervoor zal de wethouder nog behoorlijk om de tafel moeten met de provincie.

Wel is er de opdracht om het geheel wat te versoberen en €10 miljoen minder er in te pompen. Dit kan door bv de uitbouw kleiner te maken of minder te investeren in de inrichting.

Ook andere Arnhemse cultuurmakers kunnen straks terecht in het Stadstheater en zullen ook in de verdere ontwikkelingen betrokken worden. Een cultuurpaleis voor de Arnhemse makers moet het straks zijn.

Door de uitbreiding zal straks het Koningsplein geheel op de schop gaan en de vele parkeerplaatsen verdwijnen. Iets wat omwonenden niet zagen zitten en hierdoor zich gepasseerd voelden door de wethouder. In eerdere plannen van het oude college werden omwonenden ook al voor het blok gezet en kregen toen ook al geen gehoor.

Als troost word er wel gepraat over een mogelijk nieuwe ondergrondse parkeergarage achter de Rechtbank Arnhem van twee verdiepingen. Maar velehttps://arnhemshart.nl omwonenden zijn al op leeftijd en vaak blij dat hun geliefde koets binnen bereik staat en dat zal straks niet meer zo zijn.

Wanneer alles klaar is wordt er gevreesd, door omwonenden, voor meer parkeerdruk en toename van (vracht)verkeer en (drugs)overlast welk er nu al is in de avonduren. We hopen wel dat de wethouder alsnog in goed gesprek gaat met de omwonenden en hun betrekt in de verdere uitvoering.

Blauwe Golven:
De aanbesteding kan worden gedaan om het gebied Oude Kraan, Blauwe Golven en Roermondsplein te vergroenen en aan te laten sluiten vanaf ArtEZ tot het centrum en Rijnkade. Ook kan er aan de zijde Roermondsplein meer parkeerplaatsen onder de Nelson Mandelabrug worden gemaakt. Ondanks het bedrag ging de gemeenteraad toch akkoord met het raadsvoorstel.https://arnhemshart.nl

De geplande freestyle skate- en BMX voorziening kan er komen waar straks ook wedstrijden gehouden kunnen worden. Wel moest wethouder Roeland van der Zee beloven om te kijken naar geluiddempende materialen om overlast tegen te gaan. Mede door het extra inzetten van handhaving probeert men om het gebied te behoeden tegen geluid, drugs- en drankoverlast waar omwonenden van de Oude Kraan enorm overlast van ervaren.

Peter Struycken zal bij de uitvoering betrokken worden en kan hiervoor een bedrag van maximaal €10.000 declareren voor de gemaakte kosten. Dit bedrag zal dan uit de begroting van bijna €10 miljoen gehaald moeten worden.

Hoe de weg https://arnhemshart.nlvanaf Oude Kraan naar de Bergstraat ingevuld zal worden is nog niet bekend. In het project Coehoorn zit men daarover nog te twijfelen om deze weer open te stellen voor het verkeer. Tenminste de wethouder twijfelt, bewoners willen het afgesloten houden.

Of de freestyle skate- en BMX voorziening gelijk in dit project gerealiseerd wordt is nog onbekend. De Rijnkade wordt vanaf 2022 aangepakt en daarin zal het talud worden afgegraven, aangepast en versterkt. Langs de freestyle skate- en BMX voorziening komt een nieuwe weg vanaf Roermondsplein naar de onderkade.

Omwonenden zijn blij dat er meer groen komt en de fontein weer zal gaan werken en deze grauwe omgeving vanaf volgend jaar zal worden aangepakt. Dat er geregeld meer handhaving komt kijken en betere verlichting is een grote wens van hun.

 

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart