Samen sterker tegen energiearmoede in Arnhem
Samen sterker tegen energiearmoede: Gemeente Arnhem en Liander slaan handen ineen om afsluitingen te voorkomen
Netbeheerder Liander en de Gemeente Arnhem starten een samenwerking om te voorkomen dat gas en elektriciteit meteen worden afgesloten door achterstallige betaling. Het is daarmee de tweede samenwerking op dit vlak na een experiment in Amsterdam. Het doel is om bij te dragen aan het duurzaam oplossen van energiearmoede en inwoners van de stad te helpen.
“Geen enkele inwoner van onze stad zou zich zorgen moeten maken over het hebben van warmte en licht in hun huis. Energie is geen luxe, het is een basisbehoefte en helaas is energiearmoede aan de orde van de dag”, aldus wethouder Mark Lauriks, Bestaanszekerheid. “Samen met Liander zetten we ons in om ervoor te zorgen dat de mogelijkheid van energie en gas voor iedereen toegankelijk blijft. In zekere, maar vooral in onzekere situaties.”
Wet verplicht nu tot afsluiten van huishoudens
In de huidige situatie zijn netbeheerders verplicht om de energietoevoer af te sluiten als een contract is beëindigd van de energieleverancier. Hierdoor kunnen huishoudens, die kampen met energiearmoede, in de kou komen te staan. Het risico is groot dat mensen gevangen raken tussen de Energiewet en de sociale wetgeving. Iedereen voert zijn taken uit volgens de wet, maar de Arnhemmer wordt niet geholpen met een duurzame oplossing om uit de armoede te komen.
Tijdens deze pilot verwijst Liander daarom in een extra brief voor hulp naar de gemeente Arnhem voordat gas en elektriciteit worden afgesloten. Ook is een speciaal energiearmoedeteam beschikbaar bij Liander om in overleg met gemeente, welzijnsorganisaties en sociale wijkteams afspraken te maken over hulp voor inwoners met betalingsproblemen.
Gilbert de Graaf, directeur Marktdiensten Liander: “We zijn ontzettend blij dat de pilot in Arnhem van start gaat. Wij voelen de maatschappelijke verantwoordelijkheid om een vuist te maken tegen energiearmoede en in samenwerking met de gemeente kunnen we de bewoners écht helpen.’’
Pilot
Liander werkt al samen met de gemeente Amsterdam en voegt daar nu ook Arnhem aan toe om een bijdrage te leveren aan de maatschappelijke discussie over energiearmoede. Samen bieden we een goed onderbouwde oplossing. Het is de bedoeling dat de resultaten van deze samenwerking voor Prinsjesdag kunnen worden gedeeld. Gesprekken over de samenwerking kwamen (verder) tot stand naar aanleiding van mondelinge vragen van de fractie van de SP in de gemeenteraad van Arnhem.
Energiearmoede
Energiearmoede, een probleem dat helaas voor veel Nederlandse huishoudens realiteit is, stijgt al jaren in Nederland en Europa. Deze toename wordt versterkt door factoren als stijgende prijzen, geopolitieke spanningen, zoals de oorlog in Oekraïne, en de uitdagingen bij het profiteren van verduurzamingsmaatregelen voor groepen die dergelijke investeringen niet kunnen dragen. Met de wetenschap dat deze prijzen de komende jaren hoog zullen blijven, is de verwachting dat steeds meer huishoudens in Arnhem met betalingsproblemen te maken krijgen. Samenwerkingen zoals met Liander zijn daarom noodzakelijk om Arnhemmers te helpen met hun geldzorgen.
2,9 miljoen extra om energiearmoede in Arnhem tegen te gaan
Er komt 2,9 miljoen extra om de energiearmoede in Arnhem aan te pakken. Voor een groeiende groep Arnhem is het nog steeds moeilijk om de energierekening te betalen. De kosten zijn door de stijgende gasprijzen en hoge inflatie het afgelopen jaar flink gestegen. En de prijzen voor het aankomende jaar zijn onzeker. Ongeveer 10.000 huishoudens worden hierdoor getroffen. Om deze huishoudens te ondersteunen bij hun betalingsproblemen en een lagere energierekening mogelijk te maken, krijgt de Arnhemse Aanpak Energiearmoede nu 2,9 miljoen extra.
Cathelijne Bouwkamp (wethouder Energie): “We doen zoveel mogelijk om Arnhemmers te helpen om minder energie te verbruiken in hun woning. Dat doen we met energiecoaches die advies geven en kleine maatregelen nemen. Maar dat doen we ook met het buurtklusbedrijf, die grotere maatregelen nemen in het isoleren. Samen met partners zien we dat het echt werkt. We komen steeds meer achter de voordeur van mensen. En dat helpt. We vinden het heel belangrijk om dit te blijven doen omdat we niemand mogen achter laten.”
Met de 2,9 miljoen kan de aanpak ook worden uitgebreid. Naast het vaker kunnen aanbieden van klusteams en energiecoaches, kunnen er ook lessen gegeven worden op scholen, is er ruimte voor informatiecampagnes en is er meer geld voor meer partijen om sneller te kunnen helpen.
Met de stijging van 2,9 miljoen, stijgt het totale bedrag voor de Arnhemse Aanpak Energiearmoede naar 6,45 miljoen.