Samen of toch apart? – (II)

Afgelopen woensdag werd er tijdens een ronde tafelgesprek gesproken over een standalone-variant of de samenwoon-variant Stadstheater-Oostpool-Introdans. Het ronde tafelgesprek is een mogelijkheid voor iedereen om met raadsleden in gesprek te gaan en hun meningen met elkaar te bespreken n.a.v. het raadsvoorstel.

https://arnhemshart.nlIn het samenwoon-variant gaan Oostpool en Introdans samen op in het Stadstheater aan het Koningsplein. Het Stadstheater zal dan geheel verbouwd en opgeknapt worden en extra gebouwen krijgen zoals langs de St. Catherinaplaats richting het COC op de hoek van de Beekstraat. Een kostenplaatje van €83 miljoen.

Maar in de standalone-variant blijft iedereen op zijn eigen locatie en worden deze eigen locaties verbouwd en aangepast naar de huidige normen. Een kostenplaatje van €60 miljoen.

Introdans gaf tijdens deze avond aan bij een standalone-variant niet verder te willen op de locatie Vijfzinnenstraat. Men gaat dan echt denken om te verhuizen en of dat dan Arnhem blijft konden ze nog niet zeggen. Het huidige pand is zeer verouderd en zijn de vloeren op diverse plekken zeer zwak.

Op de vraag van de VVD waarom men dan toch met twee varianten kwam vanwege de slechte staat schijnt dat op verzoek van de gemeenteraad te zijn geweest.

Ook op de vraag van de SP hoeveel de bijdrage vanuit de provincie zal zijn kon men geen antwoord geven. In de stukken gaat men uit van €10 miljoen bij https://arnhemshart.nlsamenwoon-variant en €3 miljoen bij de standalone-variant maar beide bedragen schijnen niet toegezegd of besproken te zijn.

Tijdens deze avond gaven Oostpool, Introdans en het Stadstheater aan om meer te zien in de samenwoon-variant dan de standalone-variant. Hierdoor kon er daadkrachtig samengewerkt worden en meer met elkaar kunnen samenwerken bij uitvoeringen. Voorbijgangers moeten vanaf de straat de dansers kunnen zien want ook dat geeft reuring in deze oostelijke gedeelte van de stad aldus Oostpool.

Omwonenden zijn niet tegen de plannen als het gaat om verbeteringen maar er is geen communicatie vanuit de verantwoordelijke wethouder Hans de Vroome geweest naar hen. Via de media moesten zij dan ook van de twee varianten horen. Wel vrezen zij voor de aanwezige parkeerplaatsen en de mooie bomen die er nu staan op het Koningsplein. In 2016 zijn ze ook al eerder overvallen met dergelijke plannen en deze kwamen dan weer koud op hun dak terecht.

https://arnhemshart.nlMaar ook het toenemen van (vracht)verkeer welk naar het Stadstheater dagelijks gaat en dan ook in de nachtelijke uren bezig zal zijn, baart hun zorgen. ”We kunnen nu al nergens parkeren als het Stadstheater of Musis een voorstelling heeft. Met geluk is er dan nog ergens een plekje op De Blauwe Golven”, aldus een bewoonster deze avond.

Of de gemeenteraad snel zal kiezen is nog onbekend. Eerst zijn ze nog druk bezig met het afhandelen van de begrotingen. Stadstheater hoopt in 2021 te kunnen beginnen met de verbouwingen maar dat is zeer afhankelijk van wat er gekozen zal worden en wanneer.

Geef je reactie hieronder:

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart