fbpx
Nieuws

Roet in de plannen van wethouder Geert Ritsema.

De geplande milieuzone voor dieselauto’s van vóór 2004 zal naar alle waarschijnlijkheid niet doorgaan. Wethouder Geert Ritsema mag eerst gaan onderzoeken wat de effecten zijn en of het inderdaad bijdraagt aan een betere en schonere luchtkwaliteit.

Over milieuzones zijn al vele landelijke onderwerpen gepasseerd. Elke hippe stad heeft er wel eentje. Daarnaast levert het ook geld op in het laatje doordat er bekeurd mag worden. Arnhem heeft een milieuzone ingesteld voor vrachtwagens onder Euro IV-norm voor de gehele centrumring, sinds 1 juli 2014. Vrachtwagens die toch de milieu camera’s passeren krijgen een boete van €230,-.

Desondanks kan er voor de uitgesloten vrachtwagens gewoon een dag-, kwartaal- of jaarontheffing worden aangevraagd. Dit geldt voor o.a. kermiswagens, kraanwagens verhuiswagens e.d. Ook voor de marktmensen is er een jaarontheffing mogelijk en is al voor een aantal afgegeven.

Op 26 september 2017 heeft de wethouder de binnenstadbewoners gevraagd om mee te denken aan oplossingen. Deze avond was in Rozet en werd bezocht door ongeveer 60 binnenstadbewoners en een aantal derden zoals de milieudefensie.

Op deze avond werd al gepraat over eventuele maatregelen om de binnenstad schoner te maken. En natuurlijk is dan ook gelijk de auto het eerst genoemde euvel. Er rijden een hoop auto’s rond die men eigenlijk nog niemand meer cadeau wil geven, zelfs een sloper geeft er niets meer voor

Het blijkt dat ter hoogte van Café Vrijdag aan de Velperbuitensingel de smerigste vervuilde plek van onze binnenstad is. En niet bij de Blauwe Golven zoals steeds werd gedacht.

https://arnhemshart.nlManon Vaal van de GGD Gelderland Midden heeft het deze avond over de luchtkwaliteit maar geeft ook aan dat de schuld niet alleen bij auto’s en vrachtwagens ligt. Ook cv-installaties, houtkachels en veehouderijen zijn de veroorzakers in het geheel.

Brommers zouden niet bijdragen aan het verbeteren van de luchtkwaliteit volgens het rapport van de GGD. Wanneer deze langs fietsers rijden is het wel even happen naar lucht. De luchtverontreiniging werd aangegeven als het passief meeroken van 6 sigaretten per dag, genoeg om een jaar korter te leven, volgens de GGD Gelderland Midden.

Er werd na het instellen van de milieuzone voor vrachtwagens al onderzocht of deze uit te breiden was met busjes en personenauto’s. Volgens de gemeente rijden er ongeveer 10.000 auto’s in Arnhem rond die ouder zijn dan 16 jaar en ongeveer 580 bestelbusjes.

Door het ineens aankondigen van een uitbreiding in de milieuzone voor dieselauto’s van vóór 2004 werd de gemeenteraad enorm verrast. De wethouder had eerst alles uitgebreid via de media verspreid maar nog niet in de gemeenteraad. Diverse leden twitterden dan ook gelijk dat zij zich gepasseerd voelden en ook de noodzaak er (nog) niet van inzagen.

Ook de bedragen van € 526.000 voor het instellen van deze extra dieselzone en een jaarlijks bedrag voor het handhaven, € 60.000, werden door velen als onzinnig en belachelijk genoemd. Men ziet voor die bedragen liever een andere uitwerking dan het instellen van de dieselzone.

Volgens de gemeentelijke telling rijden er ongeveer 800 oude dieselauto’s rond in Arnhem die dan eigenlijk niet meer de centrumring in mogen. Elk jaar vallen er diverse af, bv. vanwege afgekeurd of sloop.

En waarom geen milieuzone voor geheel Arnhem en alleen maar de centrumring? Hebben de andere wijken geen recht op betere lucht?

Wethouder Geert Ritsema wil voor eind van dit jaar met een beter en goed ondersteunend voorstel te komen. Vóór het einde van dit jaar wil het college een ‘Agenda Luchtkwaliteit’ presenteren waarin zekers maatregelen zitten die de huidige milieuzone uitbreiden.

Geef een reactie

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart