fbpx
Nieuws

Rijnkadecafé had een kalme sfeer.

In het rijtje café was het de afgelopen keer wel erg rustig bij het Rijnkadecafé. Slechts een aantal omwonenden waren aanwezig om de laatste ontwikkelingen te horen over de herinrichting en het vernieuwen van de kademuur.

Het Waterschap Rijn-IJssel (WRIJ) wil de kademuur gaan vervangen en is hiermee al druk bezig met het voortraject. Naast het vervangen, tussen Slag om Arnhem en de Nelson Mandelabrug, gaat ook gelijktijdig de bovenkade op de schop en wordt dan opnieuw bestraat en ingericht.https://arnhemshart.nl

In de afgelopen bijeenkomsten zijn er diverse zaken besproken en ook is er veel input geweest van de aanwezige omwonenden en ondernemers. Het WRIJ heeft vele zaken uitgezocht en ook besproken en is nu bezig om de voorbereidingen langzamerhand af te ronden zodat er ook een beslissing genomen kan worden over de uitvoering van het project. Een project dat zo rond de twee jaar zal gaan duren.

Ook is er een gesprek geweest tussen gemeente Arnhem, WRIJ, Arnhems Hart en het APCG ( Arnhems platform chronisch zieken en gehandicapten). Het APCG behartigt de belangen van mensen met een beperking en wil een toegankelijke openbare ruimte voor deze doelgroep. Geregeld komt het voor dat een openbare ruimte deels ongeschikt is voor deze doelgroep en er ongelukken kunnen gebeuren. Het APCG is momenteel bezig om richtlijnen te maken voor geheel Arnhem.

In de plannen van de Rijnkade praat men over openbare ruimte en in hoever kunnen er problemen zijn en/of optreden voor o.a. rolstoelers, blinden en rollators. We keken naar de bestratingen en eventuele hoogteverschillen die al op de nieuwe tekeningen waren uitgewerkt.

Opgemerkt werd door de aanwezige APCG leden dat men vaak hinder heeft om op een terras te komen. Stoelen en tafels staan vaak zeer dicht op elkaar om zich met een hulpmiddel ertussen te kunnen manoeuvreren. Daarnaast zijn de Portugese keien niet geschikt om even te schuiven. Om ook de horeca op de Rijnkade deze problematiek te laten zien is er afgesproken om een soort schouw te realiseren waarbij de ondernemers het ook zelf kunnen ervaren.

Het horecagedeelte wordt afgebakend met plantenbakken en de Portugese keien die er nu ook liggen. In kader van duurzaamheid komen langs de gehele Rijnkademuur en bij de horeca (tussen Rodenburg- en Nieuwstraat) ook de Portugese keien te liggen. De weg zal gewoon bestraat worden met gebakken klinkers waarbij de fietser te gast is als deze hier rijdt. Tijdens het café werd er opgemerkt dat diverse ondernemers vaak geen 1.50 cm vrij laten voor wandelaars, dit wordt opgepakt in het ontwerp. Op diverse plekken in de binnenstad legt men nu al een rij klinkers anders om het terras af te bakenen. (bv. bij Focus)

Een steeds weer terug kerende aandachtspunt is toch wel het verkeer. Doordat op de onderkade nu drempels liggen wijkt men uit naar de bovenkade en Weerdjesstraat. Dit is zeker een aandachtspunt omdat het vaak met open gas gaat en de hieraan gekoppelde luidruchtige motorgeluiden. Samen met de gemeente Arnhem is Arnhems Hart hier ook al mee bezig om te zoeken naar oplossingen. Helaas is dit niet zomaar snel op te lossen en vinden er momenteel nog wat onderzoeken plaats. Wel zijn handhavers ingeseind hierover en nemen zekers actie bij overtredingen.

https://arnhemshart.nlTevens blijven de huidige parkeerplaatsen op de bovenkade gelijk. Wat dit voor het Roermondsplein nog zal betekenen is nog niet bekend omdat men daar straks mogelijk twee richtingenverkeer heeft.

Of er al sprake is van een materiaalkeuze kon het WRIJ nog geen uitsluitsel geven. Dit zal nog bekeken en onderzocht moeten worden. Wel worden al binnen korte tijd een aantal proefsleuven gegraven om te kijken of de huidige (oude) informatie klopt en hoe het gesteld is met eventuele verontreiniging.

Het WRIJ wil ook het Rijnkwartier meer duidelijker maken dan het momenteel is. De Binnenstad is afgelopen jaar in een 8-tal kwartieren verdeeld waarbij ook in dit geval het Rijnkwartier.

Een gedachte over “Rijnkadecafé had een kalme sfeer.

  • Erik roelofs

    Laat men t noi voor eens en altijd eens n keer GOED aanpakken met die kade.
    Laat de bovenkade deels over de onderkade hangen zodat de bovenkade bredere terassen krijgen. En zorg ook voor mooi en sfeervol aangelichte bomen en een kademuur. Ook water/fontein zou mooi zijn thv Nieuwstraat.
    Maar vooral sfeervol straatmeubilair, mooie lantaarns en dua weg met die.foeilelijke en zeer ongezellige leslampen in die.driekapslantaarns. brrrr

    Beantwoorden

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart