Rijnkade al meer gevorderd door goed overleg.
De Rijnkade is ongetwijfeld één van de mooiste plekken in Arnhem. Met diverse restaurants, mooie woningen en zomers veel zon. Een plek waar vele binnenstadsbewoners graag even wandelen en zomers een terrasje pakken om te genieten van alle bedrijvigheid op en rond het water.
Over een flinke strook van 1.2 kilometer is de kademuur afgekeurd en zal worden vervangen vanaf medio 2020 tot 2022. Een ingrijpende operatie die nauwkeurig voorbereid moet worden en tevens ook de mogelijkheid geeft om bewoners en ondernemers er in te betrekken en hun wensen te horen.
Dat was ook het geval in een druk bezochte derde informatieavond in Restaurant CC aan de Rijnkade. Verwacht werd dat er net zoveel bewoners als ondernemers zouden zijn als de voorgaande keren. Daarom moesten nu ineens meer stoelen erbij worden gezet.
Projectmanager Andre Opdam (Waterschap) en Theo Reesink (Architect Poelmans Reesink) moesten dan goed en duidelijk praten om iedereen deze avond te woord te staan. De start begon met het presenteren van de uiteindelijke versie van de eerdere voorgestelde tekeningen, de “Levendige maar groene Kade”.
De levendige maar groene kade begint bij de “Slag om Arnhem” en hierdoor verdwijnen alle rare hoeken en nissen die er momenteel zijn. Met een hellingbaan voor invaliden t.h.v. de Rodenburgstraat en een afrit na de pijler van de Nelson Mandelabrug. De op- en afrit bij de John Frostbrug blijft bestaan, wel zal men daar wat constructieverbeteringen aanbrengen aan de kademuur. T.h.v. de Vossenstraat verdwijnen de twee afritten.
Bij de waterval zullen de traptreden c.q. bankjes een betere uitstraling krijgen en ook ruimer worden geplaatst zodat het echt een Hotspot zal gaan worden. Ook zal de aansluiting waterval met de Sint Jansbeek dan een natuurlijker verloop krijgen en het water via een buis de waterval uit kletteren. Nu moet een pomp dit werk nog doen. Bovenop de kade zal ook een coupure worden geplaatst.
De kademuur zal totaal tussen de 3.50 a 4.00 meter verplaatst worden zodat er op de bovenkade meer ruimte komt. Restaurants kunnen dan een groter terras creëren. Tevens hebben bomen dan ook meer ruimte en kunnen er meer nieuwe bomen bij op de bovenkade. Door deze verplaatsing van de kademuur zal nog worden bekeken wat voor effect dit heeft op het parkeren op de onderkade.
Een puntje dat o.a. nog uitgewerkt moet worden is de zijde bij het Roermondsplein. Alhoewel er een trap komt op deze hoek is er nog steeds een plan om de Blauwe Golven eventueel te vergroenen. Hierin zou dan ook de zijde van de Rijnkade onder de Nelson Mandelabrug aangepakt worden.
In eerdere plannen van de Blauwe Golven zou er op de hoek Roermondsplein/Weerdjesstraat een parkeerplaats komen voor +/- 120 auto’s en daarboven mogelijk nog een parkeerverdieping. Doordat het overleg tussen Gerrie Elfrink en Peter Struycken vastliep is deze mogelijke optie nog steeds niet verder besproken. Men verwacht deze zomer, met de nieuwe wethouder, verder in gesprek te kunnen gaan.
Onder de Nelson Mandelabrug zou dan ook een mogelijke skatebaan gecreëerd kunnen worden. En kan het geheel weer als een vaste evenemententerrein worden gebruikt. Iets waar de aangrenzende bewoners van het Roermondsplein en Rijnkade fel op tegen zijn. Zij verwachten dat het een hangplek wordt met veel overlast. De gemeente heeft dit jaar al wel dit terrein toegewezen aan “Free Your Mind” om op Koningsdag en -nacht een evenement te organiseren.
Skaters hebben tijdens een avond met Peter Struycken al aangegeven dat zij onderzocht willen hebben of de locatie wel een gezonde locatie is. Omdat dit jaar de lus verdwijnt onder de Nelson Mandelabrug, er waarschijnlijk meer fijnstof komt op de mogelijke nieuwe locatie.
Ook werd er gesproken over de straat- en kaderaces die plaats vinden wanneer het zonnig is. Dit wordt momenteel al opgepakt door de gemeente en aan ons als bewonersgroep. Ook de slechte bebording op de bovenkade zal binnenkort besproken worden. Voor beiden hebben we al met de gemeente een schouw gehouden.
De wens van een binnenstadbewoner om een mechanisch terras te maken bij de terrassen was technisch onmogelijk volgens Andre Opdam. Men moet dan even terug denken aan eerdere oude plannen om een terrasoverkapping te maken op de bestaande stadsmuur.
Een zeer goede opmerking was dat er dan ook rekening mee gehouden kan worden om alvast het warmtenet aan te leggen onder de nieuwe bestratingen. Medio 2030 zal elk huishouden geen gasaansluiting meer hebben en aan het warmtenet aangesloten zijn.
Zeer aangename verrassing voor de witte en bruine vloot was er ook deze avond. Theo Reesink deelde mede dat er ook walstroom wordt aangelegd. Eerder liet Ine van Burgsteden weten dat er op de onderkade geen walstroom komt vanwege de hoge kosten en dat schippers dit zelf maar moesten betalen. T.h.v. de oude Coberco, nu De Melkfabriek, is wel walstroom voorhanden en de witte vloot is ook verplicht, per 1 januari 2018, hier gebruik van te maken en hier aan te leggen als zij een nacht, of meerdere, blijven liggen.
Bewoners en ondernemers van de Rijnkade hebben eerder al aangegeven dat zij de witte vloot wel missen op de onderkade. Momenteel ligt er wel eens een boot die passagiers in- of uitscheept. Ook zou hierdoor de Rijnkade meer activiteit krijgen en kunnen passagiers makkelijk de stad in lopen, nu moet men aardig lopen vanaf De Melkfabriek. En vooral als men op leeftijd is en of met een zonnebloemboot reist.
Er zal nog worden gekeken of er eventueel planten verwerkt kunnen worden in de kademuur. De basaltkeien kunnen zo gemetseld worden tegen de betonnen constructie dat dit mogelijk zou kunnen zijn.
De komende week kunnen belangstellenden nog een soort klanteneis indienen bij het Waterschap Rijn IJssel. Hierin kan men aangeven wat de wensen zijn en opmerkingen. Omstreeks juli a.s. is er weer een informatieavond waarin verder wordt ingegaan op de ontwikkelingen.