fbpx

Racebaan aan de Rijnkade wordt harder aangepakt!

Zodra het zonnetje schijnt en de temperaturen oplopen verandert de onderkade bij de Rijn tot een ware ontmoetingsplek. Overdag zien we vele kantoormensen wandelen en hun bammetjes opeten. Schepen die aanleggen en ook Arnhem voorzien van vele toeristen die de binnenstad in gaan en velen het reeds bekende paviljoen “De Slag om Arnhem” bezoeken.

Naast deze mooie aanblik en grote aanwinst voor onze binnenstad heeft het ook een negatief effect. Het trekt ook veel auto’s en motoren aan die geregeld even denken dat ze op Zandvoort zijn en kunnen racen. Geregeld krijgen de handhavers van Arnhem meldingen over racende motoren, quads en auto’s die met piepende remmen en veel kabaal bezit namen van de onderkade.

Ook in ons lunchgesprek met handhavers kwam dit ter sprake en ondanks de vele controles en een aantal bekeuringen werd er toch gewoon geracet in de zomerse avonden. Ook toen het tracé Weerdjesstraat klaar was kregen we al geluiden van bewoners dat het vanaf de Nieuwstraat een racebaan was geworden.

Hierop besloten handhaving, politie, wijkteam, verkeersdienst, het kabinet, wethouders en Arnhems Hart om de tafel te gaan zitten of dit terug te dringen valt en vooral om het racen te stoppen. En als we praten blijkt niet alleen het racen een probleem te zijn maar ook de groepen die blowen, drinken en afval maken langs de gehele Rijnkade.

De handhavers delen mede dat het niet allemaal Arnhemmers zijn die neerstrijken op de Rijnkade en ook racen. Na vele avonden te hebben gekeken en gecontroleerd blijkt een ontmoeting vaak te zijn die regionaal is. Ook zijn er jongeren uit Apeldoorn en Nijmegen gesignaleerd die de Rijnkade aandoen.

In ons overleg hebben we het ook over de komende plannen van het waterschap om de muur te vernieuwen medio 2020. Hierover zijn al diverse ontmoetingen geweest om de plannen te bespreken en uit te werken en gaat medio februari 2018 weer verder. In deze plannen zou ook bekeken kunnen worden of het racen moeilijker gemaakt kan worden.

Ook gaat het COBERCO terrein medio 2019 op de schop en komen er appartementen en een bierbrouwerij. Daarnaast willen zij ook graag de Rijnzijde betrekken in hun activiteiten. Vooral ook omdat daar de witte vloot neerstrijkt.

Moet de gehele onderkade vol met drempels of versmallingen? Dit is absoluut niet bevorderlijk voor hulpdiensten en het vrachtverkeer. We hebben het er ook over dat de toegestane snelheid daar van 30 km per uur vaak ook hard lijkt en is, vooral als er passagiers in- en uitchecken bij de witte vloot.

Momenteel is er al een gedeelte onderkade afgesloten vanwege het hoge water en zijn er geen zomerse temperaturen. Dus de komende maanden geen racers en of overlast gevende personen op de onderkade.

Besloten is om een schouw te houden en te kijken naar de huidige verkeersborden en belijningen of deze correct en duidelijk te zien zijn. Ook een bord plaatsen met een smiley als men 30 rijdt komt ter sprake. Daarnaast worden alle meldingen bij elkaar gedaan om een totaal overzicht te krijgen.

Medio januari 2018 komen we weer samen om de bevindingen te bespreken en verder uit te gaan werken. Ondertussen gaan handhavers gewoon door met controleren en ook de parkeercontroleurs van P1 zullen extra gaan opletten.

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart