fbpx
Nieuws

Raadsleden ervaren de hobbels.

Het is maandagavond rond 18.00 uur en we zijn zeer verbaasd hoeveel mensen met een beperking al staan te wachten op de uitgenodigde raadsleden. Omdat velen de “Huiskamer van Arnhem” als een vervelend hobbelend plein ervaren, heeft het APCG (Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten), samen met Arnhems Hart, de raadsleden uitgenodigd om dit te ervaren.

https://arnhemshart.nlSpeciaal daarvoor had het APCG een rollator, rolstoelen, een elektrische rolstoel en een scootmobiel geregeld. Al aarzelend nam Addy Plieger (ChristenUnie) als eerste plaats op de elektrische rolstoel en reed daarmee een rondje over het plein heen. Toen ze wat later met een scootmobiel over het plein reed stapte ze af en ervoer het ritje als zeer hinderlijk.

Ook andere raadsleden namen de proef op de som en kwamen zeer snel tot de conclusie dat dit echt niet normaal was. Afvlakken, ophogen of toch er weer uit halen? Alle ideeën kwamen reeds al voorbij terwijl de raadsleden in gesprek gingen met alle aanwezigen.

In januari 2016 zijn er diverse proefvlakken geweest op het plein. Daarin werden diverse kleuren klinkers bestraat en ook verschillende verlijming waarin de keien werden gelegd. Als wij de oude foto’s daarvan terug kijken lijkt alles ook veel vlakker te liggen dan nu.

Bij deze proefvlakken zijn geen bewoners, marktlui of aangrenzende ondernemers betrokken geweest. Ook het APCG had gevraagd om de proefvlakken te testen maar dat werd niet gehonoreerd. Alvorens de proefvlakken zijn gemaakt is er al aangegeven dat deze keien problemen kunnen opleveren, echter dit was al beslist, kregen we te horen.https://arnhemshart.nl

Ook de marktlui ervaren de keien als zeer fysiek belastend tijdens hun werk. Ook is er een elektrische pompwagen doormidden gegaan omdat deze de klappen van de ongelijke keien niet aankon. Susanne Willemsen verwoordde zelf in een mail naar ons: “Ook onze handel krijgt ‘klappen’ te verduren door het hobbelen over het plein, dit doet uiteraard afbreuk aan de kwaliteit van onze producten”. Zij staat elke vrij- en zaterdag met groente en fruit op de weekmarkt.

Wethouder Ine van Burgsteden was voor deze maandagavond ook uitgenodigd maar deze liet jammer genoeg verstek gaan. In de gemeenteraadsvergadering had ze, na vragen, aan Lea Manders (Arnhem Centraal) beloofd om een schouw te doen.

https://arnhemshart.nlEric Greving (PVDA) deed al een voorstel in de raad om een “Arnhemse norm voor toegankelijkheid” te ontwikkelen. Dit voorstel moet nog behandeld worden dit jaar. Lees: Arnhemse norm voor toegankelijkheid

 

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart