Overlast in en rond Bartokpark vraagt gerichte aanpak!
Toen indertijd het aardvarken nog rustig in het Bartokpark lag was er al overlast met drank en drugs op deze locatie. De laatste maanden nam de overlast toe en werd steeds grimmiger. Het is een ontmoetingsplek voor dak- en thuislozen die daar een drankje of tig doen. Het heeft ook een aantrekkingskracht op anderen die naar Arnhem komen. En als de horeca in de nachtelijke uren sluit blijven allerlei lieden daar, op en rond de boombank, nog zitten naborrelen.
Dagelijks werden er meldingen gedaan bij de politie inzake de overlast. Deze variëren van schreeuwen, lallen, gooien, dealen, gebruiken, ruzie maar ook vrouwonvriendelijke opmerkingen. Veel inwoners vermeden dan ook deze locatie en kwamen daardoor al niet meer, of minder, bij Rozet of de Albert Heijn.
De omliggende (horeca) ondernemers hadden veel overlast van deze groep. Bij de Albert Heijn werd vaak de politie ingeschakeld voor diefstal en beledigingen. Rozet moest zelfs meer beveiliging inzetten zodat de gasten rustig en ongestoord binnen konden zijn. Het Bartokpark werd een openbare toiletvoorziening waar je de ontlasting moet ontwijken.
Met het plaatsen van twee borden “Geen alcohol op straat” wil de gemeente Arnhem een direct signaal afgeven dat de maat vol is en men nog harder gaat optreden. Dezelfde borden staan al ruim een jaar in het Musispark waar indertijd ook veel overlast was.
Omwonenden reageren blij opt het plaatsen van deze borden bij het Bartokpark. Politie en Handhaving Arnhem komen vanaf woensdag jl. meer langs en zijn zeer duidelijk wanneer ze een drinkende overlastgever betrappen. Als antwoord op onze Facebookpost van gisteren:
Arnhem had jaren geleden ook al enorm veel overlast van dak- en thuisloze alcoholisten op straat. Als één van de eerste gemeenten werd het proefproject “Bacchus” gelanceerd op de onderkade bij de John Frostbrug door voormalig burgemeester Paulien Krikke. Met zijn/haar meegebrachte drank kon men daar rustig drinken zonder overlast te geven en niet opgejaagd te worden door de politie. Daarnaast was er (medische) zorg aanwezig voor wie dat wilde.
De opvang werd indertijd dagelijks druk bezocht door 30 tot 60 man/vrouw en was een aanwinst die de binnenstad rust gaf. Later is de opvang verplaatst naar Het Nieuwe Plein (Coehoornpark) en kreeg daarna een vaste locatie op de Markt vanwege het succes. De naam Bacchus werd toen omgedoopt tot “Het Paradijs”. Of het college weer zo een voorziening gaat maken hangt van veel zaken af. Indertijd werd het gesloten toen bleek dat de kosten te hoog waren nadat het was overgedragen aan een verslavingszorginstelling.
Zowel het college als de gemeenteraad denken dat de huidige oplossing een waterbedeffect zal veroorzaken en men naar een andere plek verhuisd waar dan de overlast opnieuw start. Zo werden al eerder de bankjes verwijderd in de Steenstraat en Velperplein. En vernemen wij dat het Brouwersplein nu één van de drink locaties is geworden.
In de binnenstad zien we een toename van zgn. overlastgevers waar steeds weer nieuwe bij komen. Dat zij elkaar willen treffen is duidelijk. De gemeente Arnhem zal meer moeten investeren in zorg en hulp. Maar het is dan nog steeds de vraag of diegene het ook wil aannemen, want verplichten kan men dat niet.
Omwonenden geven aan dat door de intensere controle de drukte de afgelopen dagen enorm is afgenomen. Een enkeling waagt zich nog wel aan een goedkoop alcoholische versnapering, zo ook deze zondag, of heeft het gecamoufleerd in een andere fles overgeheveld. Zodra ze onraad ruiken verstoppen ze het of lopen gauw weg. Het kat & muis spel is dan begonnen.
Je moet inloggen om een reactie te plaatsen.