fbpx

Opknappen AKU-fontein bron van discussie

Het gehele Gele Rijdersplein is een bron van vele discussies. Eerder werden er ruim 100 parkeerplaatsen verwijderd omdat het college er een “Place to Meet” plein van wilde maken. De gemeente had een uitgewerkt plan, zeiden ze indertijd, maar daar bleek echter niets van waar. Een dagje ideeën ophalen met geïnteresseerden en voorbijgangers op straat en online werd ook niet echt een succes. Blijkbaar waren er zoveel meningen, ideeën en opmerkingen dat het toenmalige college teveel input kreeg.

Een mega stellage van steigerbuizen met diverse gekleurde lampen werd wel een groot succes. Onder de naam “Arnhem Samen” in 2017 was een mega metalen 22 meter hoge kerstboom gebouwd en was er veel plezier en saamhorigheid te bekennen rond het AKU-fontein en de kerstboom.

Maar hoe krijgt men de Arnhemmers nu samen op het plein? Ach, we plaatsen een gele kubus, testen de animo en vullen aan waar nodig. Met een fiks budget werd het gerealiseerd maar ook dithttps://arnhemshart.nl/ werd een flop. Toen greep toenmalig wethouder Hans de Vroome in en verdween het als sneeuw voor de zon. Een verantwoording van de kosten en mogelijke opbrengsten is tot op heden nog niet bekend gemaakt.

Een zogenaamde klankbordgroep heeft ondertussen driftig verder overlegd. Zo kwam er kwam een groen grasveld onder de mooie platanen met zitgelegenheid. Nieuwe bestrating eromheen en alles gelijk met de dorpels van de aangrenzende panden. Wel moest het Gele Rijdersplein een locatie blijven om evenementen te huisvesten. Wat er dan verder moet gebeuren, is dan niet bekend.

Ondertussen hebben veel ambtenaren en architecten zich erover gebogen. Zij komen tot de conclusie dat de openbare fietsenstalling op die plek een grote blokkade is. Die moet eigenlijk verdwijnen om het resterende gedeelte weer mooi en toegankelijk te maken. Gelukkig krijgen ze ook de bijval van inwoners die zich al jaren enorm storen aan deze fietsenstalling.

https://arnhemshart.nlIn diverse gesprekken waarin ook de Erven van Tajiri, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), ondernemers, en Heemschut zit worden diverse ontwerpen besproken. De erven en Heemschut verdedigen het AKU-fontein als een geschenk aan Arnhem met monument status en zien niets in een aanpassing zoals muurtjes verwijderen of een ondergrondse fietsenkelder onder de pergola. In 2017 heeft het AKU monument als geheel (bassin, zuil met sculptuur van Tajiri en pergola) de status van Rijksmonument gekregen.

Ondernemer René van Grand Royal kwam, wederom, in een vlammend betoog met een plan om het AKU-fontein en pergola grondig op te knappen en de verlichting weer in orde te maken zoals vanouds. Dat kan ook met zonne-energie die op de zuilen geplaatst kunnen worden, voegde hij toe. Het is een monument dat velen respecteren en ook onderdeel is van de oorlog historie die we altijd moeten eren. De aanwezigen werden stil van zijn intense betoog en wij moeten erkennen dat dit ook de wens is wat we ophaalden uit de vele gesprekken met inwoners van de binnenstad.

Het raadsvoorstel ”Gele Rijders Plein” is gepubliceerd en heeft men het over “ontwerprichting 2b: restauratie en transformatie van de fontein, het beeld en (een 60 cm verhoogde) https://arnhemshart.nlpergola, gecombineerd met een half verdiepte fietsenstalling onder de pergola.”. Een wat tegenstrijdig voorstel, en het geeft ook niet exact de uitkomst van eerdere gesprekken weer.

Inwoners reiken ondertussen oplossingen aan om het oude pand van Workstation om te toveren tot een overdekte fietsenstalling met een service voor scootmobielen en fietsreparatie. Dit zou dan gewoon door Scalabor te runnen zijn. Het APCG ziet heel graag een servicepunt voor mindervaliden op deze plek erbij komen. En zien zij in het raadsvoorstel meer belemmeringen komen als het gaat om de toegankelijkheid.

Dat de Sint Jansbeek zal beginnen op het Gele Rijdersplein is inmiddels al in de ijskast gegaan. Men krijgt de volledige financiering niet rond doordat de partners niet mee willen betalen met het realiseren hiervan. In eerdere plannen zou deze dan via een beekloop, via de Beekstraat, aansluiten op de Sint Jansbeek ter hoogte van het COC.

https://arnhemshart.nlIntussen is men bezig met een onderzoek op en rondom het Willemsplein. Vervoerders hebben aangegeven dat de lijn- en streekbussen herhaaldelijk te laat komen en de mogelijke oorzaak op/rond het plein ligt. Dit kan in de aanrijroute liggen maar ook op het Willemsplein zelf. In drie aparte groepen met stakeholders zal hier binnenkort aandacht aan worden geschonken. Dat wil echter niet zeggen dat men het Willemsplein opnieuw gaat inrichten.

Wie naar het Willemsplein en Gele Rijdersplein kijkt zal beamen dat het twee drukke pleinen zijn. Dagelijks vertrekken er vele bussen wathttps://arnhemshart.nl veel voetgangers geeft. Maar ook over het (snel)fietspad karren dagelijks veel (brom- en race)fietsers, bakfietsen, E-bikes en scooters, vaak met een té hoge snelheid. Vaak gaat het goed maar geregeld geeft het botsingen en scheldende partijen.

Dat er weer veel over gediscussieerd zal worden sluiten we absoluut niet uit. Diverse inwoners, gesprekspartners en organisaties zijn het in ieder geval niet mee eens dat het monument aangetast zal worden. Ondertussen loopt sinds 2018 de petitie “Red de Aku-fontein” door wat bijna 2000 ondertekeningen heeft binnengehaald.

Naar verwachting zal het raadsvoorstel ”Gele Rijders Plein” na de zomervakantie behandeld worden. Ondertussen is het weer een fijne plek om pootje te baden met deze zomerse temperaturen.

Facebook commentaar:

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart