Opgravingen met een rijke historie.

Heel veel voetjes zijn er al gezet tussen Arnhem Centraal, over de Oude Stationsstraat en de oversteek op het Willemsplein. Deze doorgang is een hele drukke verbindingsroute om van Arnhem Centraal naar het winkelcentrum te lopen en vice versa.

https://arnhemshart.nlEn zonder dat velen het wisten zat er op een anderhalve meter of zo een hele schat aan historische waarde onder het looppad. Eerder schreven we al over dat hier restanten van Herberg De Rode Haan waren gevonden. Een zeer belangrijke herberg die voor een stad als Arnhem één van de verbindingen was tussen handelaren en de bevolking.

Ondanks dat Synchroon pas na de bouwvak zou beginnen met de bouw van appartementen, IBIS Hotel en winkels, hadden de archeologen van RAAP maar een week nog de tijd om na de eerste opgravingen hier verder te graven. Inmiddels staan nu ook de eerste heipalen voor de damwanden er al in. En is het grotendeels omheind met een houten schutting. Een schutting welk men straks wil gaan bewerken met kunstenaars vanwege de 75ste Airborne herdenking. Voor dit laatste is men nog op zoek naar sponsoren.

Als we over het terrein heen lopen zien we de archeologen druk bezig met troffels, kwasten en schoppen om zoveel mogelijk sporen bloothttps://arnhemshart.nl te leggen die dit gedeelte van Arnhem herbergt. Een grote graafmachine is bezig om op aanwijzingen van een archeoloog voorzichtig de gracht en de put wat vrijer te maken. Helaas zitten deze beiden nog dieper dan de 3 meter die de archeologen zouden afgraven. Wel zijn er daarna nog boringen gedaan en gedocumenteerd.

Op het voorstuk zien we oude sporen die stammen uit de middeleeuwen en vele plastic zakjes waarin scherven e.d. zitten. Er zijn pijpenkoppen gevonden waaruit blijkt dat men indertijd ook eenhttps://arnhemshart.nl genietende roker was. De stadsarcheoloog is zeer blij als hij een gave duivelse kleipijp toont uit de Franse of Belgische streek.

Terwijl de archeologen van RAAP verder gaan met twee beerputten uitgraven komen er weer scherven tevoorschijn. Een beerput was vroeger zeg maar de gierput voor de mensen. Wie wel eens op zijn vakantie in het buitenland twee stenen en een poepgat heeft gezien kan zich wel voorstellen hoe het ongeveer vroeger ging. Naast de ontlasting werd er vroeger ook vaak kapot servies ingegooid.

https://arnhemshart.nlMuren met een aanslag maken duidelijk dat men hier ook kolen heeft opgeslagen. Dat zou goed mogelijk kunnen zijn als we terug gaan naar de foto van Herberg De Rode Haan waar rechts een gebouw stond dat hiervoor gebruikt werd.

De totale opgravingen worden door RAAP uitgewerkt in een rapportage en zal het weer een heel stuk duidelijkheid geven hoe de Arnhemmers vroeger hier leefden.

Wat zal men over honderden of duizenden jaren van ons gaan vinden als de nieuwe generatie Arnhemmers de huidige gebouwen gaan slopen? Misschien een leuk idee om een tijdcapsule in je tuin te begraven of mee te metselen bij de nieuwbouw?

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart