Opgeruimd staat netjes!

Weesfietsen:
Het is sinds gisteren wel even raar opkijken voor de vele voorbijgangers die tussen Station Arnhem Centraal, VUE Bioscoop en Willemsplein lopen. Herrie van een slijpmachine en diverse in blauw geüniformeerde handhavers die aan de vele fietsen zaten.

De afgelopen maand zijn alle weesfietsen blauw en geel gelabeld vanaf Station Arnhem Centraal richting de VUE Bioscoop en Willemsplein. Weesfietsen zijn fietsen die daar al een hele lange tijd https://arnhemshart.nlstaan en geen eigenaar hebben op dat moment. Soms staan er hele mooie en goede fietsen tussen maar sommigen hebben een klein mankement zoals een lekke band, kapotte zadel of de ketting ligt ernaast.

Sinds het invoeren van een wijziging in de APV (Algemene Politie Verordening) mag de gemeente Arnhem deze weesfietsen na 28 dagen verwijderen. Eerder ging hier vele maanden overheen zodat, zoals nu, er steeds meer weesfietsen bij kwamen. Een drie jaar geleden werden er nog ongeveer 450 weesfietsen geteld en dat aantal is al meer geworden.

Nu is een weesfiets voor sommigen een leuk object, zoals afgelopen week een inwoner met 17 gejatte fietsen werd betrapt in zijn tuin. Maar het geeft ook een verwaarloosde blik in onze binnenstad. Vanwege de vele weesfietsen is er geen plek meer voor bezoekers van de stad die met hun fiets komen.

https://arnhemshart.nlGeregeld zal nu gecontroleerd worden op de aanwezigheid van weesfietsen. Een blauwe label wordt eraan geniet en 14 dagen later een gele met barcode. Na weer 14 dagen heeft de gemeente het recht om deze weesfiets(en) te verwijderen volgens de APV. De fiets met barcode word dan gedocumenteerd met de tijd en locatie.

Alle weesfietsen gaan naar de opslag van AFAC (Algemene Fiets Afhandel Centrale Arnhem) waar deze 3 maanden bewaard worden in afwachting van een mogelijke eigenaar. De eigenaar kan na overlegging van (werkende) sleutels, legitimatie en betaling van €35,- de fiets weer meenemen. Na deze 3 maanden opslag worden de overgebleven fietsen mogelijk opgeknapt en weer verkocht via AFAC.

Wel worden alle weesfietsen gecontroleerd of ze niet van diefstal afkomstig zijn. De rechtmatige eigenaar zal dan via de politie in kennis worden gesteld en hoeft dan ook geen €35,- te betalen. Dat een aangifte altijd loont bewees laatst een vondst van een gestolen fiets uit Amsterdam in Arnhem.

Station Arnhem Centraal:
AFAC is inmiddels voor sommigen geen onbekende want zij verwijderen ook (brom-)fietsen en scooters die op en rond het Station Arnhem Centraal staan. Hier telt een totale stalverbod en worden ze daar geregeld verwijderd door AFAC. Dus wees gewaarschuwd waar jij je stalen ros plaatst.https://arnhemshart.nl

Ook gaat morgen, donderdag 28 maart a.s., de gedoogde fietsenstalling t.o. Pathé Bioscoop verwijderd worden. De gemeente Arnhem zal de dan daar nog aanwezige (brom-)fietsen en scooters verwijderen en opslaan in de fietsenstalling van de NS. Daar worden ze ook nog 3 maanden opgeslagen voor een mogelijke eigenaar. Daarna gaan deze naar 2Switch voor opknappen en verkoop.

De eigenaar kan zijn of haar stalen ros ophalen op vertoon van werkende sleutels bij deze NS stalling. (donderdag 28 maart: 08.30-17.00 uur – vrijdag 29 maart: 16.00-17.00 uur – maandag 1 april: 16.00 – 17.00 uur en op woensdag 3 april: 16.00-17.00 uur. Daarna alleen op afspraak met de gemeente Arnhem 0900-1809.)

AFAC:
Wie zijn (brom-)fiets of scooter kwijt is kan hier online zoeken of deze wellicht bij AFAC opgeslagen is. Noteer dan de barcode onderaan de foto en bel tussen 10.00 en 16.00 uur met AFAC via 026-7071489. Hier maak je een afhaal afspraak voor op hun opslag aan de Nieuwe Kade 8 te Arnhem.

Voortgang:
De wijziging in de APV telt voor geheel Arnhem. Medewerkers van AFAC i.s.m. Handhaving Arnhem gaan ook de komende tijd steeds verder in het labelen van de weesjes. Wanneer dat ze bij jou https://arnhemshart.nlin de straat komen is nog niet te zeggen, dat ze langs komen is zeker.

De handhavers zijn duidelijk te herkennen aan hun blauwe uniformen en medewerkers van AFAC met gele hesjes en hun naam er op. Dus zie je gewoon iemand zonder een handhaver in de buurt, die bv. een fiets aan het open slijpen is…………bel dan gewoon gelijk de politie.

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart