fbpx

Online koffie met Rijnkadecafé.

De Rijnkade een behoorlijk besproken project bij bewoners, ondernemers, gemeente Arnhem en Waterschap Rijn IJssel (WRIJ). Een project dat niet even snel gedaan kan worden maar waar veel rekenwerk, inzicht en vele vergaderingen inzitten. En met een online presentatie werden de laatste nieuwtjes gedeeld met ongeveer 65 kijkers.

De Rijnkade is over een lengte van 1,2 kilometer afgekeurd voor een extreem water situatie en moet voor de waterveiligheid versterkt worden. Daarbij wordt de kade versterkt voor de lange termijn op basis van de nieuwste technische inzichten. En door deze ingreep kan ook de lange wens van omwonenden en de gemeente Arnhem ingaan en dat is het groener en levendiger maken van de bovenkade.

We nemen je in het kort even mee naar het verhaal dat deze avond bijzonder goed online werd gepresenteerd door landschapsarchitect Theo Reesink (Poelmans Reesink) en Basten Heeg (WRIJ).

https://arnhemshart.nl/In het project Blauwe Golven wordt er al gesproken van een Skate en BMX voorziening onder de Nelson Mandelabrug, de beslissing hierover valt wellicht bij de eerst volgende raadsvergadering. Naast deze voorziening komt vanaf de onderkade een weg waar het verkeer vanaf Roermondsplein en de Rijnkade naar beneden kan rijden. Aan de zijkanten zal het worden afgeschuind met gras en een trappenpartij. Om de nieuwe weg te realiseren zullen er helaas wat Platanen gekapt moeten worden. In het project Blauwe Golven zullen er weer nieuwe bomen terug komen en worden de open gaten langs de gehele Rijnkade weer ingeplant met nieuwe lindebomen.

Bij de Vossenstraat komen trappen waar men nu nog een afrijmogelijkheid heeft naar beneden. De historische sluis daar zal blijven en https://arnhemshart.nlmag ook niet weg en/of verplaats worden. Zitten op het muurtje of op de aanwezige bankjes kan men vanaf hier riant genieten van het uitzicht op de Rijn en kade.

Genieten zal het zeker zijn wanneer de witte vloot vaker zal aanleggen aan de kade en passagiers onze binnenstad gaan bekijken als toerist. Om ook de houtkachels van schepen en hun dampende generatoren te vermijden komt er op een aantal plekken walstroom. Dat een schip een beetje stroom gebruikt zal men niet ontgaan omdat de walstroom in een behuizing als een peperbus worden gemaakt. Een soortgelijke peperbus staat nu in de Varkensstraat. Men is nog wel bezig om geen mega peperbus of een lelijke er te plaatsen. Walstroom is een hele grote wens van de witte vloot maar ook van de diverse historische schepen die er liggen.

https://arnhemshart.nlAls we even verder kijken dan wordt ook de uitloop van de Sint Jansbeek veranderd en komt er een beter trappartij naast. Boven komt een soort plaatsje waar men ook kan genieten van zijn/haar meegebrachte bammetjes. En het geheel boven is toegankelijk voor o.a. rolstoelers, hier komen dan ook afgeslepen Portugese keien. Met leuningen aan de binnen en zijkant is het ook voor slechtzienden en ouderen makkelijk om naar de onderkade te gaan of weer gewoon naar boven.

Met een coupure zal er een soort van oude uitstraling worden gecreëerd op de bovenzijde alvorens men de trappartij benaderd. Een https://arnhemshart.nlcoupure wordt nog steeds toegepast bij hoogwater d.m.v. schotten zodat een weg of kade niet gaat onderlopen. Ook in de uitloop van de Sint Jansbeek zal dit worden toegepast.

Bij de terrassen zal de kademuur een vier meter naar de Rijn worden opgeschoven. De horeca krijgt hierdoor een veel groter terras en alles zal ook opnieuw worden bestraat. Vanaf de horecapanden komen gebakken klinkers zoals men nu ook in de gehele binnenstad aantreft. Bij het terrasgedeelte aan de zijde van de Rijn komen tegels te liggen zodat hier een egale en zeer strak terras gemaakt kan worden. Een geheel toegankelijk terras zodat hier tevens een rolstoeler kan verblijven en genieten van een culinair gerecht en drankje.

De oude kraan blijft op zijn plek en daarachter zal een ramp komen om makkelijk met een rollator, wandelwagen, scootmobiel of rolstoel op- en neer te kunnen. Door de oude afrijbaan te verlengen en goed aan te pakken is er heel weinig hellingspercentage en daardoor een makkie om met eigen kracht een rolstoel te kunnen bewegen. Door het zo te leggen kan men ook tussendoor zelfs nog stoppen. (etages)

Bij Airborne at the bridge zullen de trappen in de Rijnkademuur verdwijnen en kan men als het ware op een bordes zitten. Ook hier zal de oude historische sluis behouden blijven.

https://arnhemshart.nlVerkeer:
Momenteel kan men niet parkeren op de onderkade omdat vanwege een noodverordening deze is afgesloten sinds de coronamaatregelen. Omwonenden en ook de woonbootbewoners merken op nog nooit zo een rust te ervaren en geen overlast meer te hebben van racende voertuigen. Daarnaast mist men nu ook ruim 100 parkeerplaatsen wat de belasting in de binnenstad niet ten goede komt en men geregeld een rondje moet rijden om een parkeerplaats te vinden. Hoe dit na de coronatijd zich gaat ontwikkelen is men zich momenteel nog over aan het beraden. In de nieuwe uitwerking gaan we er vanuit dat er geen parkeerplaatsen verdwijnen en er zelfs aandacht komt aan invalidenplaatsen.

De verkeersstroom op de bovenkade blijft hetzelfde alleen de afrijmogelijkheid bij de Vossenstraat verdwijnt. Hiervoor komt dan de nieuwe weg vanaf het Roermondsplein naar de onderkade. Wel maken we ons zorgen als het gaat om vrachtverkeer dat dan via de Vossenstraat naar de onderkade toe gaat. En behoord dit gedeelte nu tot de milieuzone die jl. is ingegaan.

Beachstrand:
De kademuur bij de horeca komt een vier meter richting de Rijn. Hierdoor komt er op de onderkade minder ruimte om een beachstrand toe te staan. Hierdoor blijven ook jaarlijks de https://arnhemshart.nl/parkeerplaatsen voor vergunninghouders vrij.

Verlichting:
Vanaf Sabelspoort tot aan de Rodenburgstraat en Roermondsplein tot aan de Nieuwstraat blijven de lantaarnpalen behouden. Bij het horecagedeelte zal hangende verlichting komen zoals bv langs de Sint Jansbeek in de Nieuwstraat.

Vervolg:
Bekijk het YouTube filmpje en documentatie eens van het WRIJ en wellicht heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen hierop. Deze kan men insturen via: rijnkade@wrij.nl Verder proberen wij jullie zoveel mogelijk op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen en nemen ook alle bewoners vragen mee in het overleg dat we geregeld met het WRIJ, gemeente, partners en ondernemers hebben.

 

©Impressie tekeningen: Poelmans Reesink

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart