Ondergrondse containers in opmars!
Het is al sinds 2015 dat wij al praten over de ondergrondse containers (oc’s) met de gemeente Arnhem. Veel overleg en met zelfs een fietstocht langs alle mogelijke locaties. Het zou een hele verwelkoming zijn als men 24/7/365 dagen per jaar zijn/haar afval kwijt zou kunnen en vooral in de zomer.
Geen stinkende zakken meer op het balkon of achterplaatsje. Niet steeds te hoeven schrobben omdat bij 25 graden de maden en vliegen er omheen tieren……….
Afgelopen jaar kwam wethouder Ine van Burgsteden nog even, met het plan om Diftar, een verkapte naam voor afvalstoffenheffing, versneld in te voeren met ingang van 2018. Diverse raadsleden in de bres en ook wij als actieve bewonersgroep. Immers eerst was afgesproken dat Diftar de eerste drie jaar niet zou worden ingevoerd.
De wethouder kwam met een plan die zowel financieel en ook als uitvoerend zwaar aan alle kanten rammelde, ook zij mocht nog even terug naar de rekenmachine van de gemeenteraad. De teleurstelling was dan ook te lezen van haar gezicht. En vooral toen bij een stemming later het gelijk spel was en de invoering van Diftar steeds meer opschoof.
Stemming over Diftar:
Met meerderheid aan stemmen werd pas besloten om Diftar uit te stellen tot 2019. Ook om het plan Diftar verder uit te werken werd met de meerderheid ondersteund. Dit betekent dat de wethouder verder kan met het volledig uitwerken van het plan Diftar en dat deze ook pas in 2019 wordt ingevoerd.
Tot die tijd zullen zekers alle reeds bestaande en werkende oc’s gewoon geopend kunnen worden zonder daar ook maar extra per afvalzak voor hoeven te betalen.
Planning ondergrondse containers in de binnenstad:
Medio februari jl. heeft de rest van de binnenstad een informatieavond gehad waarin men kon kijken waar exact de oc’s werden geplaatst. Hierop zijn een aantal zienswijzen ingeleverd die nu bijna afgehandeld zijn. Ook zijn er proefsleuven gegraven op sommige concept locaties om te kijken of er geen kabels en/of leidingen onder liggen.
Helaas door deze proefsleuven zijn sommige locaties toch ongeschikt gebleken. En ook zijn een aantal zienswijzen gehonoreerd en moet er een andere locatie voor gezocht worden. Daarnaast heeft een uitspraak van de Raad van Staten ook de voortgang behoorlijk belemmerd. Deze vond dat een zienswijze als een bezwaarschrift behandeld moest worden.
Daarom komt er op 6 november a.s. weer een informatieavond waarin de conceptlocaties weer worden getoond en heeft men een week tijd om een zienswijze in te vullen.
In het Coehoorn gedeelte staan reeds al oc’s en dit tot volle tevredenheid van de bewoners. Zoals eerder al werd vermeld op onze site zal de rest van de binnenstad deze eind dit jaar krijgen. Vanaf week 49 zal hier dan ook mee begonnen worden. Eind dit jaar zal dan ook de rest geplaatst zijn maar ze zullen pas op 9 januari 2018 gebruikt kunnen worden.
Voor Ondernemers wordt ook nog bekeken of zij hun afval in de oc’s kunnen doen. Omdat nu de oc’s open staan kan de gemeente deze nog niet per zak afrekenen. Daarnaast zal ook onderzocht moeten worden of de gemeente niet in strijd met de wet gaat handelen als zij deze optie faciliteert aan de ondernemers.
Oud papier en PMD ophalen:
Momenteel wordt er in het winkelcentrum elke woensdag oud papier opgehaald bij de ondernemers. Bewoners die in het winkelcentrum wonen liften hier gewoon op mee door hun oud papier bij een stapel van een ondernemer te zetten. De gemeente is van plan om dit ook wekelijks te gaan doen bij alle bewoners van de gehele binnenstad m.i.v. 2018. Er komen dan ook geen papier containers hiervoor zoals eerder gezegd was.
Voor PMD blijft het zoals nu, dit wordt gewoon op zijn tijd in speciale zakken opgehaald.
(PMD is een afkorting voor plastic verpakkingen (zoals plastic flessen, flacons, folies en zakken), metalen verpakkingen (zoals drinkblikjes, conservenblikken en deksels) en drankenkartons (zoals van sappen en zuivel).)
Ik weet niet of we in de binnenstad blij moeten zijn met ondergrondse containers. De bewoners (en winkeliers) kunnen 24/7 hun afval kwijt, maar ik vind de containers vaak stinken. Je loopt dan in de gezellige binnenstad van stankwolk naar stankwolk. En je zal zo’n ding maar naast je voordeur hebben staan. Een onvriendelijkere ontvangst kan je je bijna niet voorstellen. Wel fijn dat de containers in de rest van de stad gewoon toegankelijk zijn. Er staat veel minder afval naast de containers. Dat houdt de stad netter en wellicht wordt het afval dan wel beter gescheiden, wat de bedoeling is van dit systeem, dacht ik. Ik wens jullie veel wijsheid toe en probeer naar de informatieavond te komen.
Dat er door sommige mensen nu al afval wordt gedumpt naast de oc zal een probleem zijn , dit voor de omwonende een vies en stinkende ervaring
En dat is momenteel veel minder volgens de gemeente omdat de restafval containers gewoon toegankelijk zijn zonder afvalpas.