fbpx

Ondergrondse containers komen in de binnenstad maar Diftar is (gelukkig) uitgesteld.

We zijn er vanaf begin bij betrokken en vragen ons ook af waarom de ondergrondse containers (oc’s), voor restafval, zolang op zich laten wachten. In ons laatste artikel schreven we al dat ze er aan komen en naar verwachting op 1 oktober 2018 ook in gebruik kunnen worden genomen. Iets waar bv bewoners van hoogbouw al een zeer lange tijd op wachten.

Naast het gescheiden afval inzamelen brengen de oc’s ook rust bij bewoners. Niet meer gedurende een week een stinkende zak op het balkon of in de berging. Met deze hogere temperaturen trekt het veel vliegen aan en heeft men binnen een paar dagen zijn balkon vol maden.

In één van de laatste gemeenteraadsvergadering werd er weer over de Diftar (betalen per zak restafval) gesproken. Het is gebleken dat oud-wethouder Ine van Burgsteden het niet heeft gehaald om de regeltjes en kosten duidelijker te maken. Ook de uitvoering liet zeer te wensen over. Men zag in de openbare ruimte al een toename van zwerfafval en illegaal gedumpte huisvuil. Iets waar wij al bang voor waren en ook vaak hebben aangegeven naar de gemeenteraad. Ook betrokken ambtenaren raadden de oud-wethouder indertijd af om Diftar zo snel in te voeren, helaas deed zij totaal niets met alle adviezen.

Alhoewel de gemeenteraad nog moet beslissen of Diftar wel of niet per 1 januari 2019 ingevoerd zal worden, lijkt het eigenlijk al besloten dat dit niet gebeurt. Aan te raden is een betere voorlichting en een jaar gewenning.

Tevens zal men ook duidelijker moeten communiceren wanneer papier en PMD (Plastic, Metalen, Drankkartons) worden opgehaald, nu vinden vele binnenstadbewoners het nog zeer onduidelijk.
Lea Manders van Arnhem Centraal dringt ook aan op duidelijke communicatie en voorlichting.

Naast het invoeren van Diftar zal er ook nog gekeken moeten worden naar de minima en bewoners die door hun verpleging extra restafval hebben.

Inmiddels worden de oc’s locaties voor de binnenstad al beetje bij beetje gepubliceerd. De gemeente verwacht dat hier nog nieuwe bezwaren op zullen volgen.

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart