fbpx

Oekraïense vluchtelingen warm ontvangen in Arnhem.

Sinds afgelopen donderdag worden Oekraïense vluchtelingen opgevangen onder de Nelson Mandelabrug. Twee grote cruiseschepen liggen daar naast elkaar afgemeerd om de ongeveer 350 Oekraïense mannen, vrouwen en kinderen hier een rustige en veilige plek te bieden nadat ze hun haard en huis moesten verlaten vanwege de oorlog.

https://arnhemshart.nlRederij United Rivers heeft de Charles Dickens en Monarch Duchess naar Arnhem gestuurd. Twee mooie grote schepen met o.a. whirlpool, sauna, fitnessruimte, en kapsalon. Er zijn tv’s en is er wifi om contact met het thuisfront te houden.

Vanuit de Arnhemse bevolking klinken veel positieve signalen dat de stad een plek biedt voor deze vluchtelingen. Arnhemmers bieden aan om te helpen, geven bijvoorbeeld kleding. De VvE’s (Vereniging van Eigenaren) aan de Rijnkade en de woonboten eigenaars Boterdijk hebben donderdag direct laten weten dat ze graag helpen waar nodig is.

Wie wil helpen als vrijwilliger op de schepen kan zich daarvoor online aanmelden bij het Rode Kruis. Op hun website staat meer informatie over het burgerhulpnetwerk Ready2Help. In een speciale app kan men aangeven wanneer en waarvoor men beschikbaar is. Er is groot tekort aan tolken die Oekraïens en Nederlands spreken. De organisatie is naarstig op zoek naar mensen die kunnen helpen. Aanmelden als tolk kan per mail naar: oekraine@arnhem.nl.

Het is niet bekend hoelang de vluchtelingen in Arnhem zullen blijven. Veel is natuurlijk afhankelijk van de huidige situatie in Oekraïne. Nederland heeft aangegeven deze vluchtelingen niets in de weg te leggen. De twee cruiseschepen blijven tot de komende zomer aan de Rijnkade liggen; aldus Ahmed Marcouch.

Inmiddels hebben meer gemeenten opvanglocaties geopend en komt er vanuit de ondernemers veel aanbod om (lege) ruimtes en goederen beschikbaar te stellen. Inwoners uit het hele land stellen hun lege kamers en vakantieverblijven beschikbaar.

De Oekraïense vluchtelingen kunnen financiële ondersteuning krijgen in Nederland via de SVB (Sociale Verzekeringsbank) tijdens hun verblijf. Om hun alle ruimte te bieden mogen zij vrij reizen.https://arnhemshart.nl Met Connection, Breng en NS is er overeengekomen dat reizigers die een Oekraïens paspoort kunnen overleggen bij de controleur/chauffeur, gratis mogen reizen. Zo kunnen zij ook naar andere opvanglocaties reizen, dingen regelen of de omgeving beter verkennen.

De gemeente Arnhem heeft informatie over en voor de Oekraïense vluchtelingen online gezet. Deze informatie is ook het in het Engels en Oekraïens te lezen. De informatie zal waar nodig geregeld bijgewerkt worden.

Facebook commentaar:

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart