fbpx

Nieuwstraat krijgt eindelijk opvulling.

Op de plek waar eerder een eventuele nieuwe ArtA gepland was, op de hoek Nieuwstraat-Rijnkade, heeft ontwikkelaar AM samen met architect Barcode een duurzaam plan ingediend om deze kavel vanaf de Weerdjesstraat tot aan Foodhal Arnhem (voorheen Roses Lounge) begin 2020 te gaan bebouwen. Uit een tender zijn zij overgebleven waar vele gegadigden die zich hadden aangemeld.

Tender is het Engelse woord voor aanbesteding, iets wat o.a. gemeentes doen om meerdere partijen in te laten schrijven voor werk of in dit geval een bouwkavel. De gemeente deed deze tender uit met een aantal regels. Zo moest het veel duurzaamheid hebben en aansluiten met de binnenstad en de Rijnkade. Ook zal het gasvrij zijn en zonnepanelen hebben. Zo zal het gebouw klaar zijn voor de toekomst als iedere woning gasloos wordt.

De tekeningen die we kunnen inzien, zijn meer een soort impressie. Een definitief ontwerp zal nog gemaakt moeten worden maar wel met deze richtlijnen. Er komen ongeveer 50 https://arnhemshart.nlkoopappartementen erboven en beneden is ruimte voor winkels en horeca. Dit sluit aan op de route vanaf het winkelcentrum naar de Rijnkade.

Er zal gebruik gemaakt worden van deelauto’s die straks in de ondergrondse parkeergarage gestald zullen zijn. De parkeergarage zal uitkomen op De Trans naast de tweede ingang van Foodhal Arnhem. De Foodhal Arnhem is momenteel al druk bezig met aan de achterzijde te bouwen en de vloer is reeds gestort. Naar verwachting zal de Foodhal Arnhem in het voorjaar 2019 open gaan.

De gemeente zal eerst de oude gebouwen asbestvrij maken en afhankelijk van het weer, overgaan op sloop. De Provincie Gelderland heeft hiervoor, onder voorwaarden, reeds toestemming verleend. In de gebouwen leven namelijk ook nog vleermuizen en huismussen.

Wellicht zit onder het kavel nog een historische geschiedenis die dan ook bloot komt. Ten tijde van de Sint Jansbeek werden daar nog ode muren gevonden en een gedeelte van de oude stadsmuur t.h.v. de Rijnkade.

Momenteel zijn diverse woningen bewoont als anti-kraak en zit TwaalfHoven in het gedeelte waar eerder Café De Kroeg zat en Art Fleur zit daarnaast. Zij hebben al te horen gekregen dat alles binnenkort leeg opgeleverd zal moeten worden. Ook de Informatiewinkel Zuidelijke Binnenstad zal plaats moeten maken. De gemeentelijke projectmanagers die hierboven nog kantoor hebben zullen naar het stadskantoor gaan.

Naast de geplande bouw van ontwikkelaar AM is ook Waterschap Rijn-IJssel druk bezig met de voorbereidingen om de Rijnkade aan te pakken. Vanaf de “Slag om Arnhem” tot aan de Nelson Mandelabrug zal de kademuur vernieuwd worden. Deze staat ook medio 2020 gepland en de voorbereidingen zijn al vergevorderd.

https://arnhemshart.nlMet de nieuwbouw en een nieuwe aangelegde Rijnkade zal in hartje Arnhem straks weer een flink deel in de binnenstad vernieuwd zijn. Eerder gingen De Markt, het Kerkplein, Paradijs en Bartok al voor. Ook wordt nu al stevig gepraat over De Blauwe Golven die ook nog op de schop gaat na de huidige herinrichting van de wegen.

 

 

Foto’s ©: ontwikkelaar AM

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart