fbpx
Nieuws

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Ahmed Marcouch

Arnhem, 9 januari 2019

Beste mensen,

Welkom bij onze nieuwjaarsreceptie in Arnhem. Als burgemeester, wethouders en raadsleden heten wij speciaal ook onze Commissaris van de Koning welkom. Alle goeds voor 2019!

Hier in de Eusebius zijn wij begonnen met een liefdevolle ode van Introdans aan Arnhem. Introdans, bedankt voor dit mooie cadeau; onze liefde is wederzijds!

Ik zag u hier al veel met elkaar praten, de Eusebius gonsde ervan. Het goede gesprek voeren is een voornemen voor 2019 dat onze Arnhemse samenleving ver kan brengen.

Want beste mensen, het gesprek wordt soms wel verguisd als vrijblijvend theedrinken, maar het goede gesprek zit wel degelijk vol wederzijdse verwachtingen, nieuwe inzichten en beloften.

https://arnhemshart.nlKijk naar onze ondernemers in de regio Arnhem-Nijmegen. Zij kregen in 2018 de prijs voor de beste economische regio van Nederland. Ik citeer de jury: ‘In geen andere regio in Nederland versterken economische kracht, stedelijke dynamiek en een groene leefomgeving elkaar op zo’n duidelijke manier als in de regio Arnhem – Nijmegen (…), met als motorblok de samenwerking tussen de provincie, de gemeenten, organisaties, bedrijven en kennisinstituten’. Dankzij de samenwerking viel in 2018 ook het Industriepark Kleefse Waard in de prijzen. En nu is het de kunst dit mooie ondernemerssucces in brede kringen te delen.

Met leerlingen die stages nodig hebben, met sollicitanten die als gekwalificeerde Ahmeds en Fatima’s toch nog moeilijk binnen komen. Met aandacht voor werkende armen en voor de kwetsbare mensen die niet werken kunnen, die vaak worden vergeten, en voor wie de Gele Hesjes onze aandacht vragen.

Heel mooi dat op het AkzoNobel-terrein door RijnIJssel een campus wordt gevestigd voor het middelbaar beroepsonderwijs. Ons werkbedrijf Scalabor timmert met succes aan de weg. En gelukkig ken ik ondernemers die mij vertellen hoe zij hun medewerkers stimuleren om goed Nederlands te leren, met taaltrainingen als onderdeel van hun loopbaanontwikkeling. Ik kijk ernaar uit nog veel meer van deze verhalen van u te horen.

Want ik ben graag trots op de prijswinnaars. Zoals ik dat ben op álle Arnhemmers die klaar staan om mensen te helpen. Wist u dat hier wachtlijsten bestaan voor vrijwilligers die hun stadgenoten willen leren lezen en schrijven? Dat gaat goedkomen met ‘Arnhem Samen’. Hier past ook mijn compliment aan de gemeenteraad, die de bewoners hoort en uitnodigt mee te denken.

Geen wonder dat ik mij zo thuis voel hier in Arnhem. U nodigt mij uit, u neemt mij mee. Ik mag door uw ogen naar Arnhem kijken. Door die van de moslima’s bijvoorbeeld, die recent een hartverwarmende kerstlunch organiseerden voor een hevig ontroerd AZC. En ook in onrustige tijden, ter plaatse na de explosie van een illegaal lab in Schuytgraaf, de arrestatie van radicalen uit Presikhaaf of het eerbetoon aan Bekiro in Malburgen.

Beste mensen, zo hadden wij in 2018 al met al helaas flink wat onveiligheid te verduren. Nieuw is in 2019 dat wij de organisatie van de veiligheid per wijk gaan verbeteren, samen met de wijkteams, de handhavers en de wijkagenten, hier vanavond in groten getale aanwezig. En vooral ook in gesprek samen met u. In onze democratie geldt: de veiligheid beschermt de vrijheid. Alle Arnhemmers met aangrijpende oorlogsverhalen in hun families weten dit, hun herdenking gaat over onveiligheid en over onvrijheid. Het is een goed teken dat de belangstelling alsmaar blijft groeien; juist nu de militaire helden ons aan het ontvallen zijn, staan de nieuwe generaties paraat.

De herdenking van de Slag om Arnhem – 75 jaar geleden in 2019 – is van nationaal belang, omdat de Arnhemmers vreselijk geleden hebben onder de evacuatie en vreselijk hard gewerkt hebben om alles te herbouwen. En bovendien omdat boven de rivieren ook half Nederland leed, in de hartverscheurende hongerwinter. De wederopbouw is in Arnhem erg succesvol geweest. In 2019 mogen wij vaker gaan genieten van de kracht van schoonheid; wij zijn daar aan toe. En ook onze gebouwen. Net als onze ondernemers, staan ook gebouwen in het vizier van experts. De Sint Jansbeek is intussen ontdekt door de jury van de Gelderse Prijs voor ruimtelijke kwaliteit, de filmzalen van het nieuw gebouwde Focus lopen vol en Musis krijgt zowel de jonge nachtelijke bezoekers langs als gerenommeerde Europese architecten.

Arnhem heeft ze nodig, deze plekken waar jong en oud, fashionista en feestvarken, Arnhem-Zuid en Arnhem-Noord elkaar tegenkomen, hun eigen bubbels uit, verenigd in gezamenlijke bewondering voor dans of muziek. Geen wonder dat ook veel Randstedelingen zich tot Arnhem voelen aangetrokken. Dus doen wij er goed aan in 2019 met nieuwe ogen naar onze gastvrijheid te kijken. Bouwen wij tijdig de juiste woningen? Is het onderwijs voorbereid? Dat is ons wel toevertrouwd!

Maar dan. Er staat er een obstakel tussen ons en onze toekomst, hoe hard wij ook werken: de bereikbaarheid van Arnhem strompelt achteraan. Het prachtige CS Arnhem staat klaar, maar de ICE niet. En net buiten Arnhem slibben de snelwegen dicht. Succesregio 2018 of niet, zo raken wij hier geïsoleerd: onze ondernemers van hun relaties, onze culturele parels van hun bezoekers en onze inwoners van hun vrienden.

En zo komt tot slot mijn verhaal uit bij waar het begon: het gesprek. Wij gaan in Den Haag praten als Brugman voor een bereikbaar en toegankelijk Arnhem, zodat mensen als u en ik elkaar welkom kunnen heten.

Beste mensen, voor nu genoeg gesproken!

 

Ook werd op deze avond een film vertoont van twee studenten die Arnhem reeds in hun hart hebben gesloten, Zie hieronder de tekst en YouTube filmpje van Omroep Gelderland.

Twee jonge dansers kwamen naar Arnhem voor een carrière bij Introdans. Alberto Villanueva Rodríguez (Spanje) en Jurriën Schobben (Landgraaf) werden collega’s en sloten, naast het dansgezelschap, ook de provinciestad in hun hart. Ze wilden wat terug doen voor de stad en besloten een choreografie te maken en deze vast te leggen op beeld. Een eerbetoon aan Arnhem: WE ARNHEM.

Het is meer dan dans, want als je aan Arnhem denkt, denk je ook aan creatief. En daarom dragen de dansers Vérine Bouwman en Salvatore Castelli ook kleding van Arnhems modehuis MAISON the FAUX en sieraden van Peet Dullaert. De muziek is speciaal gecomponeerd door ArtEZ alumni Philipp Rüttgers. We volgen Jurriën en Alberto in de week waarin ze de choreografie vastleggen op beeld. Samen met andere creatieven uit de stad storten ze zich een week op de totstandkoming van de dansfilm WE ARNHEM. Want Arnhemmers zijn ze inmiddels wel een beetje geworden.

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart