fbpx

Nieuwe Stadstheater wordt een ‘oase tussen stad en singel’

Het team van Braaksma & Roos Architecten, Civic Architecture en Arup met Bremen Bouwadviseurs mag het nieuwe ontwerp voor het Stadstheater maken. Dat maakt de beoordelingscommissie vandaag bekend. Hun ontwerpvisie ‘oase tussen stad en singel’ werd gekozen uit 5 inzendingen. Een combinatie van een briljante interne organisatie van het gebouw met een goede en groene inpasbaarheid in de openbare ruimte, aldus de jury.

Hoofdingang in oude glorie hersteld
‘Een goed doordacht en compleet verhaal’, aldus het juryrapport. ‘De logistiek is slim georganiseerd, de werkroutes kruisen niet met die van het publiek.’ Ook wordt de oude entree weer in zijn glorie hersteld en komt er een tweede ingang aan de kant van het Koningsplein. Omdat het uiteindelijke Stadstheater relatief weinig ruimte inneemt, zijn er veel mogelijkheden voor vergroening rondom. ‘Daarmee krijgt de binnenstad een groene corridor naar het park’, constateert de jury. Ook op het gebied van duurzaamheid en natuurinclusiviteit scoort het goed. Bovendien zit in deze visie een slim ontwerp voor laden en lossen, namelijk inpandig en rechtstreeks vanaf de singel bereikbaar.

https://arnhemshart.nl

Belangrijke schakel voor de stad
Wethouder cultuur Cathelijne Bouwkamp: ‘Met deze keuze komt de realisatie van het nieuwe Stadstheater weer een stuk dichterbij. Het theater wordt een belangrijke schakel in onze binnenstad, die past bij Arnhem als cultuurstad van het oosten. Ik kijk uit naar het ontwerp en uiteindelijk natuurlijk naar het moment dat we de Arnhemmers weer in het nieuwe Stadstheater kunnen verwelkomen.’

https://arnhemshart.nl

Deuren open in 2027
De beoordelingscommissie bestond uit vertegenwoordigers van Musis & Stadstheater, gemeente Arnhem en externe deskundigen. Na definitieve gunning in januari, gaat het ontwerpteam de ontwerpvisie nu verder uitwerken tot een schetsontwerp, dat in het voorjaar van 2023 wordt verwacht. Daarna volgen nog een voorlopig ontwerp en een definitief ontwerp. Het huidige Stadstheater gaat in het najaar van 2023 dicht. Dan wordt eerst asbestonderzoek, eventuele sanering en de gedeeltelijke sloopwerkzaamheden uitgevoerd. Hierna kan de bouw van start. In 2027 gaan de deuren van het vernieuwde theater weer open voor publiek. Voor de tussenliggende tijd zoekt het Stadstheater alternatieven om voorstellingen te kunnen blijven organiseren.

 

Het juryoordeel:
Visie team
Een foyer verbindt het monument met de nieuwbouw en vormt het hart van het gebouw. De ruimte geeft prachtig uitzicht op de Waalse kerk, de singel en zelfs de hemel boven de stad via een  rond venster in het dak. De nieuwbouw doet een stap naar achteren ten opzichte van het monument en heeft een bescheiden hoogte. Oud en nieuw smelten samen tot één geheel. Het  monument neemt als vanzelfsprekend de hoofdrol, geflankeerd door de bestaande bomen. Het gebouw in deze visie is zo compact mogelijk gehouden waardoor aan alle zijden ruimte ontstaat  om het begin van de stadsoase te creëren met nieuwe bomen en planten. Het publiek komt door de herstelde oude entree binnen, laat de jassen achter in de garderobe en wordt via een  uitnodigende trap of lift verleid om naar de eerste verdieping te wandelen. Daar is een publieke laag met foyers aan voor- en achterzijde. Het grote raam van de Waalse foyer geeft uitzicht op de  Waalse kerk. De Lauwersgrachtfoyer loopt uit in een groot stadbalkon aan de singel. Tevens is er een verbinding met de monumentale Feniksfoyer. De toegangen tot de monumentale oude zaal  en de nieuwe kleine zaal liggen ook op de eerste verdieping. Door de logistiek in het hart van het gebouw te clusteren, ontstaat een ‘theatermachine’ met korte lijnen. De artiesten komen binnen  aan de zuidzijde, de ‘makerskant’ waar ook de werkruimtes zijn onder de nieuwe kleine zaal. Aan de zijde van de Waalse kerk ligt een informelere publieksingang die de binnenstad met het  Stadstheater verbindt. Wellicht kan daar ook horeca komen waar de bezoeker zich kan koesteren in de middagzon.

Oordeel
Een visie die alles in zich heeft om tot een elegant ontwerp te komen, vindt de beoordelingscommissie. Met als resultaat een compact gebouw, gedacht vanuit de functionaliteit. Een goed  doordacht en compleet verhaal. De logistiek is slim georganiseerd, de werkroutes kruisen niet met die van het publiek. De looplijnen zijn kort. De visie biedt ruimte en positieve  aanknopingspunten. In goed overleg met opdrachtgever en Stadstheater kan het nog verder aan kracht winnen. De commissie prijst het werkhart waar alles bij elkaar komt dat te maken heeft met het functioneren van het gebouw: werkruimtes, bevoorrading, artiestenfoyer. De keuze om de vrachtwagens middenvoor inpandig te laten laden en lossen, tussen monument en nieuwbouw,  verrast en charmeert. Daardoor kunnen vrachtwagens relatief veilig en met weinig gemanoeuvreer binnen rijden. Boven op het werkhart ligt het publieke hart met foyers die logisch en mooi in  elkaar over lopen.

ArnhemMail

ArnhemMail plaatst berichten van de gemeente Arnhem.

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart