fbpx

Niet de boom in maar we gaan het café in.

Hoe zit het met het beloofde bomenbeleid was afgelopen woensdag een vraag in de gemeenteraad. Wethouder Cathelijne Bouwkamp (GroenLinks) heeft dit eerder toegezegd n.a.v. de vele verontwaardigde bewoners die vielen over het feit dat de Gemeente Arnhem zomaar gezonde bomen kapte.

De wethouder deelde mede dat er in kader van noodkap wel bomen worden gekapt. Dit zijn bomen die ziek zijn en daardoor een onveilige situatie kunnen creëren. Momenteel zijn er nog ongeveer 260 bomen in Arnhem die op deze lijst staan om te kappen.

https://arnhemshart.nlDe eerdere geplande kap in het Lauwersgrachtpark ging niet door vanwege de vele protesten die er kwamen van bewoners. Wel werden daar een aantal bomen gekapt die ziek waren. De eerdere aangevoerde onzinnige reden van zichtlijnen om te kappen was voor vele bewoners een onzinnige reden. Ook Arnhems Hart heeft dat in deze overleggen aangegeven maar toen waren de aanwezige ambtenaren vastberaden om door te gaan. Gelukkig heeft de huidige wethouder hier van af gezien.

Ook over uitleg over uitdunnen werd gereageerd door Leo de Groot (PvdD). Met uitdunnen worden bomen verwijderd om een andere boom meer licht en vrijheid te geven. Ook voorkomt men dan dat bomen in elkaar groeien en er meer kans is op dood hout zoals bv in het Lauwersgrachtpark.

De wethouder heeft het nu weer over bomen in elkaar groeien in het Lauwersgrachtpark terwijl de destijds aangevraagde kapvergunning afgegeven was op “zichtlijnen”. D66 vroeg zich ook af in hoever dit verhaal in totaal rijmt omdat er nu twee diverse redenen zijn gegeven. De wethouder hield vol dat het uitdunnen was maar D66 is nog steeds verbaasd over de antwoorden.

De SP vindt dat men dan eens moet kijken naar meer onderhoud om dood hout te vermijden i.p.v. kappen alhoewel er een prijskaartje aan zit. Wat de kosten hiervan zijn wil dan ook de SP graag weten en heeft hierom verzocht tijdens de raadsvergadering.

De komende tijd gaat de wethouder in gesprek met partijen en bewoners in een soort bomencafé. Daaruit zal een nieuw bomenbeleid worden gemaakt en ook in overleg met de raad verder worden besproken. Ook Arnhems Hart zal in een extra buurttafel hierover gaan praten met binnenstadbewoners maar ook ingaan op het totale groenplaatje wat meer en ook beter kan volgens ons. Op een hoop plaatsen zijn nog diverse mooie plantsoenen te realiseren.

Facebook commentaar:

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart