fbpx

Naast de oude Helstraat vinden archeologen de Broerenkerk.

Begin 2017 hebben archeologen van BAAC al grondig gezocht naar oude restanten van onze voorgangers aan de kanten van de Helstraat. Hier stond eerder het gebouw waar MEE en SLAK waren gehuisvest. Door de geplande nieuwbouw van Stadswaarde en Reinbouw zijn de oude gebouwen gesloopt.

https://arnhemshart.nlNu ook de oude 17 appartementen en 5 winkels uit de Wederopbouwtijd zijn gesloopt, zijn de archeologen sinds afgelopen maandag weer driftig aan het zoeken. Immers hier moest de Minnebroedersklooster en Broerenkerk hebben gestaan. In de eerdere opgravingen werden al restanten van de oude Sint Jansbeek en een 14e-eeuws vorstelijk huis gevonden. En zelfs twee intacte graven.

Ook na enig speurwerk vonden ze restanten van de Broerenkerk en een pad van stenen toen de knijper eerst een dikke betonnen laag had verwijderd. Met het bouwen van de appartementen waren de betonpalen gewoon door de oude Broerenkerk heen gegaan. Wonderlijk is er bijna niets beschadigd indertijd..

De Broerenkerk dateert uit tussen de 15e en 19e eeuw. Een oude tekening die wij vinden via het Gelders Archief dateert uit ongeveer https://arnhemshart.nl1950. De Broerenkerk maakte deel uit van de Minnebroedersklooster.

En natuurlijk hoort bij een kerk en klooster natuurlijk ook graven die reeds ook al zijn ontdekt afgelopen week. Een drietal graven zijn nog behoorlijk gaaf en compleet zo op het eerste gezicht. Ook is er een knekelput gevonden waar men al zo een 15 hoofden telde vanmorgen. Een knekelput of knekelgraf is een verzamelgraf waar beenderen van overledenen in worden verzameld nadat het oorspronkelijke graf van de overledene is geruimd.

Sedert gisteren zijn ook restanten ontdekt wat lijkt op een kasteeltje. Het zal nu verder uitgegraven worden om zo te kunnen onderzoeken wat het daadwerkelijk is.

https://arnhemshart.nlNaast het bovenstaande is er ook een waterput ontdekt en een aantal beerputten. Een beerput was vroeger een kelder of put voor de menselijke uitwerpselen. Ook werden deze gebruikt als vuilnisbak waar gebroken servies, huisraad en glas in verdween. Een beerput heeft vaak mooie vondsten voor archeologen. Zo werden er ook waterkruiken en glaswerk gevonden op het kerkplein.

De archeologen zijn nu nog een drietal weken bezig om verder de historie te onderzoeken. Vanaf de zijkant kan men gewoon meekijken en zien hoe zij deskundig en beheerst elk metertje onderzoeken. De komende tijd zal men nog een meter dieper gaan om meer te weten te komen https://arnhemshart.nlhoe men vroeger in Arnhem leefde.

Facebook commentaar:

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart