Muurkunst met een dikke plus!

Er is heel veel gedaan op en rond het Airborneplein in Arnhem sinds 2018. Zo zijn de muren gerenoveerd, de boven- en onderzijde opnieuw ingeplant en de tunnels opgeknapt. Maar ook het monument zelf is goed onderhanden genomen en zal weer jaren meegaan.

https://arnhemshart.nlHet Airborneplein is een begrip onder de Arnhemmers en vele toeristen die hier komen. Ook tijdens de introductieweek van de nieuwe studenten is het een vast programma om hier te komen. Daarnaast is het een hele belangrijke verbinding voor zowel het (vracht)verkeer op het plein boven als de vele voetgangers, scooters en fietsers die beneden hun weg vervolgen.

Wie nu beneden er doorheen gaat, verzoeken we om dit eens lopend te doen en te kijken naar de aangebrachte muurkunst op de twee middenmuren. Odrkryj, Geschichte, Celebrate en Wymiana zijn enkel van de vele woorden die er nu op prijken. Wymiana is Pools en https://arnhemshart.nlbetekent uitwisseling en verwijst naar de vrijheid.

De vele diverse Poolse, Duitse, Engelse en ook Nederlandse woorden brengen de passanten tot nadenken en soms pakken ze even hun mobiel om te vertalen. Ook de golfplaten doen hun werking want vanuit verschillende perspectieven zijn deze te bekijken. Een muurkunst met een actieve werking.

Studenten van ArtEZ, Hogeschool voor de kunsten, hebben onder toezicht van Pien Maessen en Yunjei Cho de muurkunst uitgewerkt en aangebracht. En brengen op deze wijze de mensen tot nadenken over 75 jaar vrijheid.

https://arnhemshart.nlDe muurkunst is het eerste zichtbare resultaat van het project Borderlands. Een reizend project van Gelderland Herdenkt i.s.m. Erfgoed Gelderland. Ook in Nijmegen, Apeldoorn en Tiel zullen studenten en jongeren bezig gaan met dit soort werken en herdenken op een nieuwe wijze.

A.s. vrijdag 20 september a.s. is er weer de jaarlijkse herdenking, dan worden alle geallieerden herdacht, die gesneuveld zijn bij hun pogingen om de John Frostbrug te veroveren en te behouden. Aansluitend is er de ‘Bridge to Liberation Experience’ op de Rijnkade.

Ook de twee andere middenmuren zullen voorzien worden van schilderingen in het kader van 75 jaar vrijheid. Ook deze zullen https://arnhemshart.nlstudenten van ArteZ aanbrengen en zal het zeker net zo mooi en indrukwekkend zijn.

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart