Museum Arnhem een echte Cliffhanger..
Vrijdag de 13e is voor veel mensen een dag dat ze dingen ontwijken. De echte bij gelovigen blijven in bed en doen voor niemand open, maar voor Museum Arnhem kwam iedereen de deur uit! Op deze mooie zomerse dag werd het museum na vier jaar verbouwen weer geopend.
Saskia Bak: “In die week openden verschillende musea. Je gunt elkaar een eigen openingsdag, zeker met het oog op media-aandacht en eventuele overlappende relaties. Vrijdag is bovendien een fijne dag om te openen, omdat mensen dan direct in het weekend kunnen gaan kijken.”
Saskia Bak is sinds 2015 directeur van dit mooie verbouwde Museum Arnhem. Als je met haar in gesprek gaat zal je onder de indruk zijn over de vele kennis die zij heeft en haar enorme netwerk in de kunstwereld. Daarnaast is Saskia ook zeer geliefd in het Ernhemse, bij de gemeente, de provincie Gelderland en bij de Arnhemse makers en scholen. Men kan niet jong genoeg starten met kunst in alle vormen.
Voor en na de opening werd er veel uitgeweid in de (sociale)media, radio en tv programma’s over de moderne Museum Arnhem. Landelijk maar ook in het buitenland verschenen artikelen erover. “Kritische Kunst, eingebettet in der Natur – ein echter Cliffhanger” schreef Monopol een blad voor kunst en leven uit Duitsland.
Na de opening kregen de 150 genodigden alle ruimte om het museum eens goed te bekijken en in de aanwezige zalen de drie presentaties te bekijken. Tenminste Houdbaar Tot, over de uitputting van de aarde (samengesteld door Manon Braat); Van Links Naar Rechts, over de relaties tussen realistische kunst en politiek (door Jelle Bouwhuis), en Open (door Davida de Hond), een interactieve tentoonstelling in de geest van voormalig directeur Pierre Janssen.
Wie denkt dat Museum Arnhem er alleen voor volwassenen is heeft het mis. Er is veel te zien en te doen over onderwerpen waar ook kinderen feeling mee hebben. De wanden met soms gevoelige tekst vragen om een weerwoord in de vorm een post-it met eigen tekst. Of door het plakken van een hartje of wolkje. En wie zijn reukvermogen wil testen kan ruiken aan de diverse flessen die er hangen.
De interactie met buiten is binnen goed te merken. Mooie grote ramen en een weidse uitzicht over de omgeving. De nieuwbouw is een waardevolle toevoeging bij het museum.
“In de eerste week hebben we ruim 6000 betalende bezoekers mogen ontvangen. Daarnaast is ons restaurant en de tuin gratis toegankelijk voor iedereen. De tuin is zeer geliefd en trekt zeker 30% extra publiek aan. Het museum gaat uit van een gemiddeld bezoekersaantal van 75.000 en heeft de ambitie om gemiddeld 100.000 bezoeken per jaar te halen. Deze cijfers stelden we onszelf ten doel voor corona. Helaas zien we dat museumbezoek landelijk circa 30% achterloopt op de bezoekersaantallen voor corona”; Saskia Bak.
Onder het museum is straks ook het archeologisch depot gevestigd. Nu zijn de gemeentelijke archeologen druk bezig met het inpakken van de grote collectie oude voorwerpen. Of er een archeologische kunst tentoonstelling komt kon men nog niet vertellen.
Opvallend zijn de overgangen naar de diverse zalen en andere verdiepingen. Waar men eerder soms belemmerd werd is alles geheel vrij toegankelijk. Een mooie lift brengt je naar de nieuwe toiletvoorzieningen die formidabel zijn of naar de bovenste verdieping om de mooie koepel goed te zien.
Wat is Saskia Bak nou het meest bijgebleven deze dagen?:
“Dat iedereen heel graag naar binnen wil en de blije gezichten van de bezoekers. Ik heb met veel plezier geluisterd naar de ohh’s en ahh’s van mensen zodra ze de koepel instapten.”
Je moet inloggen om een reactie te plaatsen.