Monumenten nu goed in kaart
In Arnhem zijn zo’n 580 objecten aangewezen als rijksmonument. De gemeentelijke lijst van beschermde monumenten bestaat uit ruim 850 objecten. Ons rijke, Arnhemse erfgoedbestand is vanaf vandaag beter toegankelijk en makkelijker raadpleegbaar. Er is een nieuwe monumenten kaart gemaakt met alle beschermde objecten en gebieden in Arnhem. Door simpelweg te klikken op de gekleurde vlakjes kunnen nu ook de beschrijvingen van de monumenten worden ingezien.
Bij monumenten wordt vaak gedacht aan bijzondere gebouwen. Maar ook bruggen, begraafplaatsen, hekwerken en andere objecten kunnen een beschermd monument zijn. Binnen monumenten kan een onderscheid gemaakt worden tussen 2 soorten objecten: rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten.
Een rijksmonument is van nationaal belang, vanwege de schoonheid, betekenis voor de wetenschap of de cultuurhistorische waarde. Een rijksmonument moet minimaal vijftig jaar oud zijn. De bescherming van rijksmonumenten was eerst geregeld in de Monumentenwet 1988. (Vooruitlopend op de datum van ingang van de Omgevingswet zijn deze artikelen te vinden in het Overgangsrecht in de Erfgoedwet, waar ze ongewijzigd van toepassing blijven zolang de Omgevingswet nog niet van kracht is.) Voorbeelden van rijksmonumenten in Arnhem zijn het Luxor theater, de Eusebiuskerk en kasteel Zijpendaal.
Een gemeentelijk monument heeft cultuurhistorische, architectuurhistorische of stedenbouwkundige waarde op plaatselijk niveau. De bescherming van gemeentelijke monumenten is geregeld in de gemeentelijke monumentenverordening. Voor gemeentelijke monumenten geldt de leeftijdsgrens van vijftig jaar niet. Voorbeelden van gemeentelijke monumenten in Arnhem zijn Musis Sacrum, het Notarishuis aan de Bakkerstraat en het voormalige Fina-benzinetankstation aan de Apeldoornseweg.
Iemand die in een monument woont of een bedrijf in een monument heeft gevestigd, heeft iets bijzonders onder zijn hoede. Een monument is een pand met een bijzondere status. Daaraan zijn zowel rechten als plichten verbonden. Rechten zijn het genieten van een bijzondere woonomgeving en de mogelijkheden van belastingaftrek op onderhoudskosten voor rijksmonumenten. Men heeft als plicht het monument in stand te houden en om er zorgvuldig mee om te gaan.
Een monument mag je niet zomaar verbouwen, restaureren of slopen. Raadpleeg altijd vooraf dan de gemeente. In de gemeentelijke erfgoedverordening wordt onder andere de aanwijzing en bescherming van gemeentelijke monumenten geregeld. De verordening heeft zowel betrekking op gebouwen en objecten als op stads- en dorpsgezichten en archeologische monumenten.
Je moet inloggen om een reactie te plaatsen.