Minima belonen voor het scheiden van hun afval? (II)

Ook in de zoveelste soapserie over diftar waren er weer vele vragen en onbegrip over hoe de minima ontlast worden als straks diftar ingevoerd wordt. In het voorstel van verantwoordelijke wethouder Cathelijne Bouwkamp kunnen de minima straks geld verdienen als zij straks minder restafval storten in de ondergrondse containers.

Om de minima zoals eerder tegemoet te komen, worden zij vrijgesteld van de afvalstoffenheffing per 2020. Daarnaast kan een Ă©Ă©npersoonshuishouden 46x een zak van 30 liter aan restafval https://arnhemshart.nlstorten in de ondergrondse container. Een meerpersoonshuishouden zou dit maximaal 260x kunnen doen, afhankelijk van het aantal personen. Tenminste als dit voorstel het haalt in de gemeenteraad.

Op eerdere vragen over de mogelijkheid een prepaid kaart in te voeren heeft de leverancier van het software reeds laten weten dat dit onmogelijk is. Via een prepaid kaart zouden dan bv de minima een maximaal aantal restafvalzakken kunnen storten.

Momenteel leeft er veel in Arnhem als men het over diftar heeft. Er zijn vele bewoners die het scheiden van afval enorm ondersteunen maar ook velen die het absoluut niet (kunnen) ondersteunen of uitvoeren. Op de sociale media en ook in de wijken praat men al over toename van illegaal afval maar ook hoe makkelijk men zijn afval kwijt kan zonder te hoeven betalen.

Wanneer we alleen naar de binnenstad kijken zien we ook een toename van illegaal afval maar zullen we wel blij zijn als de ondergrondse containers werkend zijn zodat men 24/7/365 zijn restafval kwijt kan. Echter heeft de gemeente Arnhem nog geen goede oplossing voor gft en grof vuil. Hierdoor zal men dus ook meer restafval hebben dan bv. iemand die een aparte gft container heeft of dit op een composthoop kwijt kan.

Ook werd het afval scheiden nog aangehaald in deze raadsvergadering. Momenteel moet men PBD (plastic/blik/drankkartons) in een aparte zak aanbieden. Wanneer dit met het restafval meegaat en bij de afvalverwerker gescheiden wordt zou dit beter zijn. Momenteel weet men door de diverse verpakkingen niet meer of iets bij het PBD hoort of toch restafval is.

Het programma Nieuwslicht van de EO heeft hier laatst een uitzending aan gewijd waarbij de voor- en nadelen besproken zijn. Zie hier de uitzending online.

Bij het amendement “Afvalscheiding minima met een simpel systeem zonder inkomenspolitiek.” werd het 19-19 zodat de stemmen staken. Hierover zal men de volgende raadsvergadering weer https://arnhemshart.nlover stemmen.

De verantwoordelijke wethouder ziet in dat diftar niet haalbaar zal zijn per 1 januari 2020. Ze stuurt nu op een mogelijke start aan per 1 juli 2020 en zal dit in twee stappen naar de raad brengen. Wij als bewonersgroep adviseerden het college en gemeenteraad om eerst de gehele afvalstroom goed werkend en sluitend te maken en bewoners een jaar te laten wennen. Ook meer juiste en duidelijke informatie en deze in diverse talen te verspreiden zal veel rotzooi kunnen voorkomen.

Onderhand merken we onder de gemeenteraadsleden ook meer twijfel en zijn er steeds meer vragen als we het met hun over diftar hebben. Is er indertijd wel goed over gesproken en zijn de genomen keuzes wel nog van deze tijd? Het plan voor diftar start al in 2013 en tegenwoordig zijn er vele dingen veranderd en ook beter geworden en zijn deze vernieuwingen ook doorgedrongen in het stadhuis en de plannen? Of diftar er ook daadwerkelijk komt……….

Momenteel worden er in de binnenstad de resterende ondergrondse containers geplaatst voor restafval. Op 22 oktober a.s. zullen deze gaan werken en zullen ze net als de reeds bestaande containers (Coehoorn & Looierstraat) alleen met een afvalpas kunnen worden geopend.

Op maandag 7 oktober a.s. hebben wij het over Diftar en de gehele afval in onze binnenstad in onze maandelijkse buurttafel. Hierbij zijn enkele raadsleden o.a. uitgenodigd om mee te praten.

Een gedachte over “Minima belonen voor het scheiden van hun afval? (II)

  • 29 september 2019 om 02:24
    Permalink

    Minima krijgt al kwijtschelding van de afvalstoffenheffing

    Beantwoorden

Geef je reactie hieronder:

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart