fbpx

Milieuzone nu ook voor bestelauto’s!

In het centrum van Arnhem geldt een milieuzone. Voertuigen die op diesel rijden en veel vervuilende stoffen uitstoten mogen er niet komen. De milieuzone gold al voor personenauto’s en vrachtauto’s. Vanaf 29 oktober a.s. geldt de zone ook voor bestelauto’s.

In verschillende Nederlandse steden bestaan milieuzones, met elk hun eigen regels. De landelijke overheid heeft er meer eenheid in aangebracht. Zo wordt het voor de weggebruiker duidelijker. Daarom veranderen er in Arnhem ook een paar dingen.

De uitstoot van uw auto:
De Arnhemse milieuzone geldt alleen voor voertuigen die op diesel rijden. Er wordt gekeken naar de “emissieklasse” van een auto. De emissieklasse geeft aan hoeveel de auto uitstoot aan vervuilende stoffen. Hoe hoger het cijfer, hoe schoner het voertuig.

https://arnhemshart.nlBorden:
De emissieklasse staat ook op het verkeersbord bij een milieuzone. In Arnhem ziet u vanaf 29 oktober a.s. milieuzone-verkeersborden met nieuwe onderborden. Arnhem krijgt een ‘groene’ milieuzone. Op de onderborden staat een groen bolletje met het getal 4 erin. Met emissieklasse 4 of hoger mag u de milieuzone inrijden. Dieselauto’s met emissieklasse 3 of lager, mogen de milieuzone niet inrijden.
Overtredingen worden beboet. Alleen voor de nieuwe categorie bestelauto’s geldt een overgangsperiode van vier maanden. In die periode versturen wij waarschuwingsbrieven.
Kenteken-check

Controleer of u straks de Arnhemse milieuzone nog in mag. U gebruikt hiervoor de kenteken-check van www.milieuzones.nl, de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Sloopregeling:
Aan eigenaren van diesel-bestelauto’s die in de milieuzone wonen of daar hun bedrijf hebben, biedt de gemeente een sloopregeling aan. Ook marktkooplieden met een standplaats in de milieuzone kunnen deze subsidie aanvragen.https://arnhemshart.nl

Grenzen van de zone:
De milieuzone omvatte al de Arnhemse singels, en het Nieuwe Plein. Het gebied tussen de Weerdjesstraat-Trans-Eusebiusplein-Oranjewachtstraat en de Rijn is aan de nieuwe milieuzone toegevoegd. De onderkade en Airborneplein blijft buiten de milieuzone.

Wenperiode:
Net als eerder bij de invoering van de zone voor dieselpersonenauto’s, kunnen bestuurders van dieselbestelauto’s na 29 oktober nog wennen aan de nieuwe regels. De eerste vier maanden (tot 1 maart 2021) krijgen zij een waarschuwingsbrief als ze toch per ongeluk door de zone zijn gereden. In de twee maanden daarna (tot 1 mei 2021) krijgen ze maximaal één boete per week. Vanaf 1 mei 2021 geldt voor alle bestuurders van dieselbestelauto’s die niet meer door de zone mogen rijden dat zij maximaal 1 boete per dag krijgen. De gewenningsperiode geldt niet voor voertuigen waarvoor de milieuzone al verboden gebied was. Die worden gewoon beboet als de door de zone rijden.

Meer informatie:
Zie hier voor meer informatie over onder andere:
> de kaart van de milieuzone
> ontheffingen en vrijstellingen
> sloopregeling
> antwoorden op veel gestelde vragen

https://arnhemshart.nl

ArnhemMail

ArnhemMail plaatst berichten van de gemeente Arnhem.

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart