fbpx

Milieuzone na een weekje verbod dieselauto’s.

Per 1 januari jl. is het ook voor dieselauto’s van vóór 2005 verboden om de binnenstad in te rijden. Het verbod is alleen geldig voor de Arnhemse binnenstad waar al een verbod vanaf 2014 geldt voor vrachtwagens die niet voldoen aan de euro lV-norm.

Voor bewoners en zelfstandige ondernemers (zzp-ers) in de binnenstad is het mogelijk om voor hun vertrouwde oude dieseltje een slooppremie te krijgen van €1000,- Echter blijkt hiervan nog niet veel gebruik te worden gemaakt. Tot op heden zijn nog maar een handjevol aanvragen gehonoreerd. De paar afgewezen aanvragen waren geen bewoner of zelfstandige ondernemer in de binnenstad.

https://arnhemshart.nlVoor de sloopregeling heeft de gemeente Arnhem €50.000,- vrijgemaakt en deze duurt nog tot 1 juli 2019. Dus men heeft nog ruim 4 maanden om deze slooppremie aan te vragen. Maar men mag natuurlijk ook zijn oude dieselauto aan iemand anders verkopen buiten de binnenstad. Want in de andere wijken kan men gewoon blijven rijden.

Wie betrapt en/of geflitst wordt met zijn oude dieseltje kan nog tot 1 april een waarschuwingsbrief verwachten. Daarna krijgt men automatisch een bon in de bus van €95,-, een ander boetebedrag dan bij de oude vrachtwagens. Vanaf deze week zullen alle camera’s software klaar zijn om de oude dieselauto’s op de foto te kunnen zetten.

Tot op heden zijn er nog maar een aantal bezwaren ontvangen maar de gemeente Arnhem heeft gewoon het verbod in werking laten treden. De bezwaren worden dan later afgehandeld door de gemeente Arnhem.

Gehandicapten:
Wel maakten vele Arnhemse gehandicapten reeds bezwaar bij de gemeente en bij de verantwoordelijke wethouder Roeland van der Zee. Vaak zijn ze aangewezen op vervoer waarbij hun auto of busje is aangepast. Door de nieuwe milieuzone voor auto’s zouden diverse gehandicapten niet meer in de Arnhemse binnenstad kunnen komen terwijl ze van hun eigen vervoer afhankelijk zijn. Ook zijn de aanpassingen in hun vervoersmiddel afgestemd op hen zelf en gaan vaak gepaard met zeer hoge kosten.

Ook de gemeenteraad heeft de wethouder verzocht om voor hen ook een uitzondering te maken. Hierin ging deze mee en heeft daarvoor ook de legeskosten veranderd en recent aangepast. Voor mantelzorgers gelden deze uitzonderingen helaas niet. Wel moeten gehandicapten in bezit zijn van een Europese gehandicaptenparkeerkaart om in aanmerking te komen.

Meer milieumaatregelen:
De wethouder bekijkt aankomend jaar of er nog meer maatregelen moeten en kunnen worden genomen. Zo worden wellicht per 2020 ook oudere dieselbusjes/couriers verboden in de binnenstad. Maar ook gaat men kijken of men in de toekomst vrachtwagens tot Euro VI zal gaan verbieden. Ook kunnen bouwprojecten en/of aannemers te maken krijgen met deze regels als zij bv. een oude shovel, kraan e.d. willen gaan gebruiken.

Uitgesloten gebied:
Vreemd genoeg valt de onderkade bij de Rijn niet in de milieuzone en kan men daar gewoon parkeren en rijden, dit telt ook voor een gedeelte op de bovenkade wanneer men vanaf de Vossenstraat richting de onderkade en Roermondsplein gaat. Ook bij de Prinsenhof staan geen camera’s waardoor men ongezien het centrum in kan rijden. Dus geheel waterdicht is het systeem sinds de invoering voor vrachtwagens nog niet. >Prinsenhof heeft nu ook een camera. @redactie<

Landelijke regels:
Of de plannen van meer maatregelen nog uitgewerkt zullen worden ligt ook aan het ministerie. Deze is van plan om landelijke milieuzone regels op te stellen waarbij elke gemeente zich dan aan moet houden. Momenteel heeft elke gemeente wel zijn eigen regeltjes gemaakt en zijn de verschillen wel te groot en soms niet duidelijk.

Ontheffingen:
Ondanks de milieuzone kan men gewoon een dag of jaar ontheffing aanvragen om toch de binnenstad te betreden met zijn oude diesel. Dit telde al b.v. voor de ondernemers van de weekmarkt in de binnenstad.

Wel is het aan te raden goed op te letten wanneer de jaarontheffing is afgelopen. De gemeente Arnhem stuurt hiervoor (nog) geen automatische herinnering. Arnhems Hart zal dit aankaarten bij de afdeling vergunningen en de verantwoordelijke wethouder.

Voor meer informatie kan men hier verder kijken of de kentekencheck doen.

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart