Met de Airborne Stories langs de Arnhemse Boys.

Men ziet ze her en der al hangen, de bekende Airbornevlag, in de Arnhemse straten. Op deze wijze herdenken we de Slag om Arnhem. Beter bekend als Operatie Market Garden bij velen.

Elk jaar pakt Arnhem flink uit voor deze herdenking. Maar dit jaar zal het een sobere editie zijn vanwege de corona en er geen evenementen gehouden mogen worden. De kransleggingen zullen op gepaste afstand plaats vinden bij de diverse herdenkingslocaties en vaak met genodigden. Net als op 5 mei jl. zal er op het Airborneplein met tussenpozen kransen worden gelegd door de provincie, het college, gemeenteraad en afvaardigingen van organisaties.https://arnhemshart.nl

100 jaar:
Wel was er een klein feestje voor de Britse Airborne-veteraan Wilf Edwards Oldham die zijn honderdste verjaardag vierde. Wilf Edwards Oldham was een van de 12.000 Britten die in september 1944 werden ingezet voor Operatie Market Garden.

Helaas mislukte deze operatie en vluchtte vele Arnhemmers hun huizen uit. Wilf Edwards Oldham wist als een van de weinige militairen de overkant van de Rijn te bereiken en zich verderop aan te sluiten bij de geallieerden.

Wilf Edwards Oldham is vorig jaar toegetreden tot de Orde van het Britse Rijk. Dat is een erkenning voor Britten die een bijzondere prestatie leverden voor het Verenigd Koninkrijk. Voluit mag de veteraan zich nu Member of the Most Excellent Order of the British Empire noemen. Wilf Oldham was vorig jaar de oudste veteraan toen hij toetrad tot deze bijzondere orde.

Op zondag 17 september 1944 lande hij op de Ginkelse heide als 24 jarig soldaat. Momenteel verblijft hij in Manchester.

https://arnhemshart.nl/Arnhem Boys:
Samen met de Airborne Region (Arnhem, Ede, Overbetuwe en Renkum) is er heel veel aandacht geschonken dit jaar aan de geallieerden in Arnhem met de naam “Arnhem Boys”. Op vier plekken in en om de binnenstad heen staan portretten van 28 veteranen die vochten tijdens de Slag om Arnhem.

28 veteranen die gefotografeerd zijn door de Britse fotograaf Richard Jopson. Naast hun namen en rang ook vaak met een tekst erbij die je laat beseffen hoe het toen was. Bij velen komen dan ook de herinneringen terug uit de geschiedenislessen op school.

De vier locaties zijn: Eusebiuskerk (voorkant), Jacob Groenewoud Plantsoen, Ooststraat (tussen Coberco en de John Frostbrug) en hethttps://arnhemshart.nl/ plantsoen tussen de Jansbuitensingel en Jansbinnensingel (t.h.v. Apeldoornseweg).

Airborne Stories app:
Wie meer wil weten wat er gebeurde in de binnenstad van Arnhem kan daarvoor de Airborne Stories app gebruiken. De app is gratis te downloaden op de telefoon en brengt je langs een indrukwekkende route.

https://arnhemshart.nl/De route die start bij Arnhem Centraal brengt je langs 25 locaties door de binnenstad waarbij men kan horen hoe de veteranen streden om Arnhem vrij te krijgen. Men kan kiezen uit verhalen van een kind, burger of militair.

Tijdens deze indrukwekkende route komt men ook langs de vier “Arnhem Boys” locaties en zal de gehele wandeling velen bijblijven.

 

 

 

Geef je reactie hieronder:

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart