fbpx

Meer groen en beter parkeerplaatsen Blauwe Golven.

Het was een mooie avond voor groenliefhebbers tijdens de tweede bijeenkomst over de Blauwe Golven. Betrokken bewoners zagen ineens veel groen en meer bomen op de mooie tekeningen staan dan ze eigenlijk verwacht hadden. Na een eerste bijeenkomst zijn de vele wensen en kritische noten meegenomen in een eerste schetsontwerp.

Wie het over de Blauwe Golven heeft, praat eigenlijk al gauw over De Grauwe Golven. De stenen hebben niet meer de kleur blauw zoals ze eerder waren. Dit heeft ook met de tijd der jaren te maken maar ook vanwege dat de gemeente Arnhem geen onderhoud deed aan het kunstobject.https://arnhemshart.nl/

Kunstwerk:
Na een lange tijd van dimdammen, inspreekrondes en raadsvergaderingen heeft de gemeenteraad op 17 april 2019 besloten om het kunstwerk te handhaven en de omliggende gebieden beter en groener in te richten. Ondanks protesten is toch wel de meerderheid blij dat het kunstwerk behouden blijft.

BK-Informatie en Heemschut laat weten dat Kunstwerk De Blauwe Golven in Arnhem behoort tot de 100 belangrijkste kunstwerken in de openbare ruimte na de Tweede Wereldoorlog. Werkgroep Monumentale Kunst had het kunstwerk van Peter Struycken voorgedragen en de gehele uitslag zal op 13 maart officieel bekend worden gemaakt.

https://arnhemshart.nlPaviljoen CASA:
Opmerkelijk is wel dat in het nieuwe plan Showroom CASA geen paviljoen meer gaat realiseren op De Blauwe Golven. Medio deze zomer gaan ze verhuizen naar de voormalige Volksuniversiteit in de Coehoorn. SLAK Ateliers heeft dit pand aangekocht en gaat het verhuren aan de zittende en komende ondernemers. Vanuit daar zal ook Showroom CASA haar avonden organiseren zoals velen ze kennen.

Parkeerplaatsen Blauwe Golven:
In het plan is de ontwerper Peter Struycken nauw betrokken laat de projectmanager weten. Ook vanwege het feit dat ruim 20% van de stenen niet meer blauw zijn en vervangen zullen moeten worden. Ook kijkt men naar een andere opzet van de parkeerplaatsen en de breedte van de gekleurde banen. Om het een betere en duidelijkere parkeerterrein te laten worden zal men moeten herbestraten. Op De Blauwe Golven zouden dan ongeveer 142 parkeerplaatsen gerealiseerd kunnen worden.

Momenteel is men bezig met een lichtplan te maken die op de huidige stroomvoorziening zal worden aangesloten. Waar de laadpunten voor elektrisch laden komen, zal ook nog bekeken moeten worden.

De Oude Kraan:
https://arnhemshart.nlDe Oude Kraan als promenade zou mooi zijn. Een verbinding vanaf Museum Arnhem, ArtEZ richting ROZET en meer. Met een breed voetpad en een goede (snel)fietsverbinding. Met 24 parkeerplaatsen langs de groenstrook en goede stalling voor de vele fietsen die dagelijks her en der op de stoep staan en liggen t.h.v. OK26.

In het plan worden de huidige parkeerplaatsen en muurtjes onder de Du Soleilflat verwijderd en vergroend. Ook ligt er een plan in de Coehoornvisie om de Bergstraat weer te openen voor al het verkeer en deze zal dan ook hier wellicht gerealiseerd worden. De gemeente Arnhem denkt dat door de nieuwe situatie het sluipverkeer zal meevallen. Echter vele bewoners zijn het daar niet mee eens omdat dan ook de Coehoornstraat bij Stella dicht zal gaan. En men straks meer verkeersbewegingen gaat krijgen door de komende nieuwbouw met kantoren en woningen in Coehoorn en bij Arnhem Centraal.

Roermondsplein:
Meer bomen en een verhoogde rand zien we in het ontwerp staan. Op het resterende kunstwerk kunnen 147 parkeerplaatsen gerealiseerd worden. Helaas lijkt ons de toegangsweg daarheen niet één van de beste en veilige ideeën.

Uitkijkpost:
De plek waar jongeren graag vertoeven en een spuitbusje leeg spuiten behoord ook in het plan om aan te pakken. Is graffiti hier wel toegestaan, verboden of gewoon gedoogd? Om meer https://arnhemshart.nl/zichtbaarheid en veiligheid te creëren gaan in het plan de graffitimuren geheel neer. Momenteel is het een plek waar men niet graag even in de avonduren gaat zitten of langs wandelt.

Een rustplek voor iedereen, verlaagd of toch met een laag muurtje er omheen? Vele aanwezigen reageerden positief om het te verlagen maar zonder een muurtje. Eigenlijk de fantastische plek voor een skatebaan en voorzieningen. Maar helaas is de skatebaan gepland (raadsbesluit) onder de Nelson Mandelabrug aan de kant van de Rijnkade.

Bomen:
Na de herinrichting zijn er ruim 30 bomen gekapt en is er afgesproken dat minimaal hetzelfde aantal weer terug zou komen. In het nieuwe plan spreekt men nu al over 87 nieuwe bomen erbij. Vanaf de uitkijkpost tot en met Roermondsplein. Wel met wisselende soorten laat de architect ons weten.Wat voor struiken en planten er nog bij komen is nog niet bekend.

https://arnhemshart.nl

Met straks meer controle door de handhavers en een werkende fontein zal dit gebied echt beter worden en weer een aanwinst zijn voor Arnhem. Eerst zal het plan meer uitgewerkt moeten worden na deze avond. Medio maart a.s. is er een derde bijeenkomst met een gedetailleerde tekening waarin ook de nieuwe aanbevelingen en kritische noten wellicht in zijn verwerkt. Daarna zal het geheel naar de gemeenteraad gaan om verder te beslissen. En aangezien het allemaal om geld draait zal daar nog het één en ander voor gevonden moeten worden.

Wij kunnen i.i.g. niet wachten tot de eerste schop de grond in gaat.

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart