fbpx

Luiers in afvalkoers…

Na de gemeenteraadsverkiezing mogen ook de nieuwe raadsleden zich buigen over het raadsvoorstel “Afvalkoers 2022-2026 – Arnhem Schoner”. Na het verdwijnen van Diftar wil wethouder Bob Roelofs (Arnhem Centraal) o.a. meer inzetten op participatie, vrijwilligers en communicatie. Een pakket waarin men ook gaat onderzoeken of nascheiding beter is dan bij de bron scheiden.

https://arnhemshart.nlArnhem heeft diverse manieren in de wijken om momenteel afval te scheiden. Te denken valt aan; oud papier, glas, GFE/GFT (Groente/Fruit/Etensresten), PBD (papier/Blik/Drankkartons. Wat er vaak dan nog overblijft kan in de ondergrondse container voor restafval.

Daarnaast haalt 2Switch herbruikbare goederen kosteloos op aan huis zoals meubels en elektrische apparaten (defect of werkend). Kleding kan in een kledingbak van 2Switch die her-en-der in de wijken staan.

Vier keer per jaar staat er een milieubak in elke Arnhemse wijk om zaken op te halen die niet in een ondergrondse container kunnen of passen. Daar kan men een lege verfemmer, computerscherm, lampen of batterijen inleveren. En ook het piepschuim kan men hier in leveren, die velen nu in een PBD zak/container doen terwijl het geen plastic is.

Ondanks de diverse mogelijkheden om van zijn/haar overbodige rotzooi af te komen wil men het toch over een andere boeg gooien in het nieuwe raadsvoorstel. Arnhem is blij dat de dumpingen en naast plaatsingen behoorlijk verminderd zijn. Daartegen zijn de restafval kilo’s per inwoner wel weer gestegen sinds men vrij en blij weer eigenlijk alles bij het restafval kan doen. Is nascheiding dan niet beter?

Men kan pas verder praten en onderhandelen over nascheiding als de meerderheid akkoord gaat met het raadsvoorstel, aldus wethouder Bob Roelofs. Diverse gemeenten zijn al overgestapt op nascheiding en zien veel voordelen. Wie een beetje Googelt ziet dat veel gemeenten problemen ondervinden met de afvalstroom en proberen de strijd aan te gaan.

Met een amendement van CDA, Arnhemse Ouderen Partij, Partij v/d Dieren en ChristenUnie willen zij jaarlijks 15% minder restafval inzamelen. Of dit een haalbare kaart is zeer afhankelijk van de Arnhemse inwoners. De wethouder geeft aan dat er een ambitie is om hiermee aan de slag te gaan maar dat het een zware opgave is.

De Rijksoverheid heeft als doelstelling om tot maximaal 100 kilo restafval per inwoner te komen, de zogeheten Vang-doelstelling (Van afval naar grondstof). En in 2050 moet al het afval herbruikbaar zijn als grondstof. Landelijk ziet men wel een afname aan (rest)afval maar in veel gemeenten zoals Arnhem momenteel niet.

Op de vraag of er camera’s geplaatst kunnen worden bij de hotspots was de wethouder zeer duidelijk: Nee. Deze maatregel kan niet vanwege de Wet op Privacy. Wel controleren toezichthoudershttps://arnhemshart.nl momenteel dagelijks deze hotspots en gaan achter de vervuilers aan.

De Arnhemse Ouderen Partij wil de ouderwetse kraakwagen terug , 2x per jaar. In een memo laat de wethouder weten dat dit natuurlijk een verhoging van de afvalstoffenheffing met zich meebrengt voor alle inwoners. Bij 10% deelname gaat dit €6,60 kosten bij een vaste ophaaldag en €8,40 bij een ophaalafspraak. Bij 30%, €19,80 kosten bij een vaste ophaaldag en €25,20 bij een ophaalafspraak.

Momenteel kan men via Prezero zijn/haar grofvuil op laten halen voor €36,50 per m3. Inwoners kunnen dit zelf online regelen. Gelrepashouders kunnen tweemaal per jaar gratis hun grofvuil laten ophalen. Dit kan via de PreZero service lijn 0800-3666999.

https://arnhemshart.nlIn de meningsvormende vergaderingen kwam ook de GFT-zuil ter sprake. In eerdere gesprekken en een fysieke schouw met APCG (Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten), Arnhems Hart en ambtenaren werd duidelijk gemaakt dat deze dat deze door de hoogte moeilijk of niet te gebruiken zijn voor veel mensen, bijvoorbeeld omdat ze in een rolstoel zitten, slecht ter been zijn, of om een andere reden moeite hebben op die hoogte een storting in de GFT-zuil te doen. Er staan nu ongeveer 240 GFT-zuilen in Arnhem en de wethouder wil graag er nog 360 stuks bijplaatsen. Volgens de wethouder zijn er nog geen goede toegankelijke GFT-zuilen en/of andere oplossingen om deze toegankelijk te maken voor iedereen. Zowel APCG als Arnhems Hart hebben eerder al laten weten dat deze er wel degelijk zijn. Op aandringen van diverse partijen zal de wethouder eerst nog goed in gesprek moeten.

Daarnaast zal men alle andere ondergrondse containers na moeten lopen zodat deze toegankelijk worden voor elke inwoner. Hoge stoepranden, ongelijke bestrating,https://arnhemshart.nl parkeerplaatsen, lantaarnpalen en de container tuintjes zijn grote obstakels voor mensen met een hulpmiddel zoals een rolstoel. Maar ook afval wat voor en naast een ondergrondse container is gedumpt is een ergernis nummer één in de toegankelijkheid!

Gaan we luiers inzamelen om te laten verwerken in Weurt bij Afvalenergiecentrale ARN? Een idee voor een motie van GroenLinks om deze in te zamelen zodat dit niet bij het restafval komt en hierdoor men minder restafval heeft. Gemiddeld gebruikt elk kind een zeecontainer aan luiers aldus de snelle berekening van GroenLinks. In sommige kinderopvang wordt het al gedaan en wellicht kunnen we het in heel Arnhem invoeren.

“Van luiers en incontinentiemateriaal maken we in Weurt plastic korrels. Van deze korrels kunnen producenten nieuwe plastic producten maken. Bijvoorbeeld autobumpers en straatmeubels. Ook winnen we energie uit urine en ontlasting die vrijkomen. Zo gebruiken we meer afval als grondstof. En wordt de hoeveelheid restafval nog minder. Vieze luiers, frisse winst dus!”; aldus de informatie van Afvalenergiecentrale ARN.

Waarschijnlijk besluit men over twee weken over het raadsvoorstel. Daarbij zullen zeker weer nieuwe en/of gewijzigde moties voorbij komen.

Facebook commentaar:

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart