fbpx
Nieuws

Ligt er meer onder de Eusebiuskerk?

Zouden er nog skeletten liggen onder de Eusebiuskerk, dat vraagt het bestuur van de kerk zich af. De kerk die tussen 1452 en 1560 gebouwd is en later in de oorlog is beschoten, herbergt waarschijnlijk nog meer historisch materiaal onder de grond.

Om meer ruimte te creëren binnen de kerk en om ook van het grijze bijgebouw af te komen, wil de kerk uitbreiden naar beneden. Hier zou dan de garderobe en andere voorzieningen moeten komen.

Met apparatuur is eerder vorig jaar al gekeken door archeologen en zag men mogelijk al wat sporen zitten. Door middel van proefsleuven wil men nu kijken of er mogelijk nog skeletten e.d. verborgen liggen onder de zijkant van de toren en orgel.

Het is niet bekend of graven zijn geruimd na de oorlog en tijdens de wederopbouw van de kerk. Mochten deze graven er alsnog liggen, zal de kerk ook een lang archeologisch periode in moeten, aldus Petra van Stijn, directeur van de Eusebius.

Dat momenteel veel gedaan wordt aan en rondom de kerk, is bij de Arnhemmers wel bekend. Zo staat de kerk al bijna weer 10 jaar in de steigers om de buitenzijde van de toren weer te restaureren na vallende brokstukken.

Ook zal er een glazen balkon gemaakt worden onder de Disney beelden. Vanuit de toren kan men dan naar buiten lopen om vervolgens deze historische beelden, met een leuk verhaal, te bezichtigen. De planning hiervan is naar medio maart 2018 verschoven omdat men een zeer veilige constructie wil voor de bezoekers.

Tevens zijn de twee nieuwe zijingangen op tekening klaar en is men druk op zoek naar fondsen en donateurs om dat te realiseren. De kerk hoopt dat deze twee zijingangen rond 2020 klaar zijn.

Dat de kerk voorlopig nog in de steigers zal staan is wel duidelijk. Ook al gaat in 2018 een gedeelte van de toren al uit de steigers dan is ook nog het schip aan de beurt.

Op maandag 6 november a.s. zullen archeologen beginnen met het maken van de eerste proefsleuf. De werkzaamheden duren twee weken en zijn gewoon te bezichtigen, de kerk blijft gewoon geopend. Voor €5,- kan men een passe-partout kopen en dagelijks binnen lopen tijdens het archeologische onderzoek.

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart