fbpx
Nieuws

Landelijke Opschoondag in het winkelgebied was echt nodig!

We komen er allemaal regelmatig en struinen de straten af op zoek naar mooie kleding, schoenen en de nieuwste gadgets. Maar we kijken vaak niet zo snel naar het afval dat zich ophoopt in het winkelgebied. Voor veel horecaondernemers is het schoonhouden van hun terras een dagelijks ritueel wanneer ze hun terras klaarmaken voor gasten. Met planten, bloemen of kaarsjes wordt het erg gezellig voor de gasten. Een schoon en goed onderhouden terras trekt meer gasten aan, zoals veel horecaondernemers weten; het is als je eigen huis.

https://arnhemshart.nlAan de andere kant lijkt het voor veel winkeliers vaak een kwestie van openen en sluiten, zonder echt naar buiten te kijken bij hun ingang. “Dagelijks zien we peuken, bonnetjes, drink- en etensverpakkingen in het winkelgebied liggen, wat de straten absoluut niet gezelliger maakt. De vele Cortenstalen bakken fungeren als een soort alternatieve afvalbak, vooral na een avondje uit. Het is een kleine moeite om het afval in een van de gemeentelijke bakken te gooien en als ondernemer om ervoor te zorgen dat ze schoon en fris blijven bij je winkel,” zegt Erik Wiessenberg van Stichting Arnhems Hart.

Een schoon winkelgebied zorgt ervoor dat het publiek langer blijft en draagt bij aan een goede (leef)omgeving waarin iedereen zichhttps://arnhemshart.nl schoon, heel en veilig moet voelen. Natuurlijk zijn er ondernemers die ervoor zorgen dat het voor hun deur schoon blijft, maar als je buurman dat niet doet, kan dat snel frustratie opwekken en ervoor zorgen dat mensen het opgeven.

Afgelopen zaterdag werd er ongeveer 100 kg zwerfafval opgehaald, wat 50 kg minder is dan vorig jaar, maar nog steeds aanzienlijk veel is voor een winkelgebied. Met de inspanningen van afgelopen zaterdag hopen we een duidelijk signaal af te geven aan de ondernemers in de binnenstad: samen kunnen we het verschil maken en werken aan een schonere binnenstad. Erik zegt: “Een goed voorbeeld doet goed volgen.”

https://arnhemshart.nlMet de gemeente gaat de Stichting deze week in gesprek om te kijken naar de inzameling van oud papier en de toename van kliko’s die 24/7 buiten staan. Oud papier staat vaak zeer vroeg in weer en wind buiten en meestal gewoon op een hoop gegooid zodat het wegwaait. Kliko’s die dag en nacht buiten staan worden overhoop getrokken in de avonduren en zorgen niet echt voor een opgeruimde omgeving. Volgens de APV behoren kliko’s na lediging  binnen te staan.

https://arnhemshart.nlIn 2018 begon Arnhems Hart met het opruimen van zwerfafval omdat inwoners zich eraan stoorden. Destijds gebeurde dit eenmaal per maand, maar vanwege de toename van zwerfafval gebeurt dit nu elke woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur met een groep inwoners van de binnenstad. Daarnaast nemen ze jaarlijks deel aan de Landelijke Opschoondag en World CleanUp Day. Vrijwilligers van de stichting maken zelfs geregeld een rondje om hun leefomgeving schoon te houden en melden gelijk via Fixi kapotte dingen aan de gemeente.

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart