Korenmarkt wil een boost!
Elke bewoner kent wel de beruchte Korenmarkt. Hét Arnhemse uitgaansplein waar menigeen vaak gescharreld heeft en/of vaak met vrienden voetbalwedstrijden heeft gekeken in zijn stamcafé. Alvorens de Korenmarkt werd heringericht was het plein wekelijks een zeer bekende ontmoetingsplek. Velen kennen nog wel de verhoging met bomen voor het Focus Filmtheater, hier waren de gezellige terrassen op gevestigd.
De Korenmarkt is de laatste maanden erg veel negatief in het nieuws geweest. Van het sluiten van horecagelegenheden vanwege vermeende witwasserij. Maar ook vorige week toen de gemeente besloot om geen vergunning af te geven voor Koningsdag 2018 omdat twee partijen niet samen konden werken. Reclame die de Korenmarkt niet goed doet en ook hun eigen leven gaat leiden buiten Arnhem.
Ondernemers van de Korenmarkt e.o. vinden dat er momenteel wat aan de uitstraling e.d. gedaan moet worden. Hiervoor was gisteren een ontmoeting met diverse ondernemers van de Korenmarkt, wijkagent, gemeente, belangstellenden en de provincie. Dit alles was georganiseerd door STIPO die binnen een hele korte tijd een gezamenlijk plan van aanpak klaar wil hebben om de Korenmarkt e.o. weer zeer aantrekkelijk te maken. STIPO brengt diverse partijen bij elkaar om met elkaar verder de handen in elkaar te slaan.
Als pilot, voor de duur van 6 maanden, is al een gebiedsconciërge aangesteld. Bob Kuijer zal naast het verzorgen van opgeruimde straten ook zorgen dat ondernemers daar met elkaar een verbinding krijgen. Hij zal ook wijzen op verkeerd aangeboden vuilnis en andere zaken. Daarnaast kunnen bezoekers en gasten terecht bij hem voor vragen over de omgeving. Bob wordt betaald door de ondernemers, platform binnenstad Arnhem, gemeente Arnhem en Ondernemersfonds Arnhem. In sommige steden heeft men al een dergelijk gebiedsconciërge in dienst.
Maar naast dit hoe wordt de Korenmarkt, of beter gezegd het Korenkwartier, nu beter en aantrekkelijker zodat het meer toeloop krijgt en gasten die er graag komen en ook verteren. Hiervoor werden de ruim 40 personen in groepjes verdeeld om buiten 10 verschillende locaties te gaan bekijken en te beoordelen
Met een vragenlijst werden de locaties bekeken en beschreven en met verschillende aandachtspunten. Van wat de locatie bijzonder maakt tot hoe de uitstraling is en of er op korte termijn of lange termijn iets aan verbeterd kan worden. En zou de locatie beter worden door een toevoeging? Maar spreek ook een voorbijganger aan wat hem trekt en of er iets veranderd zou moeten worden.
Op de vlakken van (illegaal) afval, verpauperde panden en veel leegstand waren ze het allemaal wel mee eens dat dit een grote minpunt was. Ook de bewegwijzering die rond om het Korenkwartier staat, klopt vaak niet en mist nog veel informatie. Zo was er een verwijzing naar Arnhem Centraal die richting het Gele Rijdersplein wees.
Ook was het wel een gemis dat er geen soort informatiepunt c.q. VVV kantoor was waar bezoekers terecht kunnen voor meer informatie. Het VVV zit nu onopvallend in Arnhem Centraal. Er zit ook een VVV punt in De Eusebiuskerk wat vele bewoners zelf nog niet eens weten. Een goed infopunt waar men naast informatie ook terecht kan om Arnhemse snuisterijen te kopen is de wens.
Verder kwam veel vergroening en sfeerverlichting ter sprake. Ook de dranghekken die her en der bij uitgaansgelegenheden steeds buiten staan, werd vaak als een doorn in het oog gezien. Maar ook de optie om het leegstaande pand van The Level om te toveren tot een soort broedplaats en inpandige een fietsenstalling.
Wat zou het mooi zijn als er een (Turkse) bakker zich zou vestigen in het Korenkwartier. En de leegstaande panden geverfd zouden worden die verpauperd zijn zoals oude Woody’s. De Molen- en Rozemarijnsteeg een schoonmaakbeurt en wellicht een artistieke opknapbeurt en invulling zouden krijgen zodat het geen plasstegen meer zijn. Met de geur van frisse rozemarijn in de Rozemarijnsteeg.
Ook de vele verschillende luchtjes werden genoemd. Van kebab, friet, afval, bier tot urinelucht in de openbare ruimte. Maar ook de vele verschillende, vaak (te) oude, reclameborden. Zo is de Pyramide in 2008 benoemd tot beste shoarmazaak en roemt deze nog steeds te zijn.
Een spreekster wist dat Stayokay Hostel Arnhem dringend opzoek is naar een geschikte ruimte en dat zou een grote toegevoegde waarde hebben. Andere groepen misten ook een goed hostel in het centrum.
Welke mensen heb je nodig om je ideeën uit te voeren, was de slotvraag. Natuurlijk heeft men de gemeente nodig en de pandeigenaren maar ook de zittende ondernemers en bv ArtEZ. Voor Kirsten van Rijen (projectmanager gemeente Arnhem) is erg veel werk te verrichten om samen met STIPO de aandachtspunten aan te pakken.
Ook onder de aanwezigen werden vingers opgestoken om vanaf dat moment actief te worden en samen het Korenkwartier aan te pakken. Dus wellicht is het Korenkwartier deze zomer nog meer aantrekkelijker om te vertoeven.