fbpx
Nieuws

Koningsfeest 2024 + enquête

Het Koningsfeest in Arnhem was weer een groot succes, zoals elk jaar. Mensen van ver kwamen naar de binnenstad om te genieten van de verschillende podia en plezier te maken. Sommige feestvierders moesten echter uitwijken naar Arnhem, omdat andere grote steden hadden opgeroepen om weg te blijven vanwege de drukte.

https://arnhemshart.nlHierdoor was het dit jaar naar onze mening wat drukker dan vorig jaar. Vooral tijdens Koningsnacht was dit merkbaar, en sommigen raakten zelfs in de verdrukking, met name op De Trans. Enkele mensen vertrokken om even bij te komen, wat bij de foodtrucks voor chaos zorgde toen mensen tegen de foodtrucks en hekken werden gedrukt terwijl ze weg wilden.

Wat betreft incidenten was het redelijk beheersbaar, aldus een medewerker. Er waren echter grotere zorgen over het toenemende aantal jonge kinderen dat flink dronken was en sommigen moesten zelfs met een ambulance worden afgevoerd. Vaak kwam dit door vooraf thuis al te drinken en/of sterke drank mee te nemen. Dit was vorig jaar ook al een probleem.

Het statiegeldsysteem op de drinkbekers was een succes, waardoor de straten veel schoner waren en beter schoon te maken. Maar er waren wel veel eetverpakkingen, enhttps://arnhemshart.nl het Audrey Hepburnplein lag bezaaid met pizzadozen. Een geheel afvalvrij Koningsfeest blijkt echter niet haalbaar.

Stichting Koningsdag Arnhem overweegt om in 2025 elke ondernemer te verplichten het statiegeldsysteem te gebruiken tijdens het Koningsfeest. Het zou ideaal zijn als mensen hun statiegeld terugkrijgen bij inlevering, zodat de duizenden bekers die nu op straat achterblijven grotendeels weer worden ingezameld.

Ook voor de statiegeldzoekers was het feest, terwijl ze met volle tassen op zoek waren naar winst. Soms hingen ze hun tasjes met lege blikjes gewoon aan een hekwerk om het zichzelf gemakkelijk te maken. De twee statiegeldautomaten bij AH Rozet draaiden dan ook overuren en konden de grote stroom niet meer aan.

Voor veel horecaondernemers betekende dit flink poetsen, schilderen en opruimen achteraf. Na dit Koningsfeest zullen de meeste vloeren weer plakvrij zijn en zullen de toiletten weer blinken. Volgend jaar kan het nog drukker worden omdat het dan in het weekend valt.

Stichting Arnhems Hart bedankt iedereen die heeft geholpen om Koningsfeest 2024 in goede banen te leiden, waaronder organisatoren, EHBO & GGD Arnhem, van Amerongen, van Dalen, brandweer & politie Arnhem, HTV Arnhem, gemeente Arnhem en alle portiers/beveiligers.

Enquête:
Na elk Koningsfeest vragen we je om een korte enquête in te vullen, zodat we de resultaten kunnen delen met de gemeente. Op basis hiervan worden jaarlijks eventuele aanpassingen of uitbreidingen gedaan. Zoals meer plaszuilen/toiletten, afvalbakken dit jaar. Daarnaast verzamelen we tijdens onze maandelijkse buurttafel ook input en feedback, die we verwerken in de evaluatie. Een samenvatting van de resultaten zal ook online beschikbaar worden gesteld op onze website.

Alvast bedankt voor het invullen.

Klik hier om de enquête in te vullen

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart