fbpx
Nieuws

Kerkplein nog de Arnhemse zandduinen maar het wordt een plaatje met reuring.

Wie nu het Kerkplein nadert ziet door de Arnhemse zandduinen blauwe en oranje mannen wandelen. En weet dan ook niet meer waar je als voorbijganger langs kan en mag. Gisteren mocht je nog op bepaalde plekken langslopen maar vandaag is het afgesloten. Moet je er niet zijn dan is wegblijven ons advies. Soms is een ommetje maken veiliger

Afgelopen dinsdag was er een informatieavond in CASA over de ontwikkelingen omtrent het Kerkplein. Het ging voornamelijk over de nieuwbouw en de ontwikkelingen van de woningen aan de Eusebiuskerkzijde. Wethouder Gerrie Elfrink luidde de avond in en het  bouwcontract werd ondertekend voor de nieuwbouw wat Focus straks gaat huren.

WAM&VanDuren uit Winterswijk voert de gehele bouw uit en begint op 1 mei 2017. Gepland is dat op 9 maart 2018 het pand af is waarna de interieurbouwer en huurder Focus het verder afmaken. Focus huurt de zijde waar zij een filmtheater gaan runnen en ook de andere zijde dat een Grand Café functie zal krijgen. WAM&VanDuren heeft ook al een 4-jarig onderhoudscontract met de gemeente lopen ,sinds dit jaar, voor alle panden die de gemeente beheert en/of in eigendom heeft.

Robert Alewijnse van DP6 architectuurstudio uit Delft gaf nog even de visie over de totstandkoming van het ontwerp. Hij benoemde nog de oude Torensteeg die vroeger op het Kerkplein was en daardoor de trap, van 4 meter breed, met de Eusebiuskerk was ontstaan. Waar boven de glazen ramen bezoekers een beleving met de kerk weer konden ervaren. ‘Focus op Eusebius!’ was dan ook de criteria van deze architecten.

Buiten, naast deze trapzijde komt een dakterras waar Focus ook films zal vertonen. Tevens zal dit ook een mooie aanvulling zijn om buiten te kunnen borrelen en over het centrum te kunnen kijken. Totale bebouwing kent een hoogte van 13 en 16 meter.

Verder moest het gebouw uit duurzame materialen bestaan en gebruik gaan maken van de stadswarmte en zonne-energie. En gaat het hemelwater niet meer via de riolering weg maar komt o.a. uit in de geplande Sint Jansbeek.

Ook werd er een impressie gegeven door architectenbureau De Zwarte Hond over de woningen die aan de zijde Turfstraat/Broerenstraat en Eusebiuskerk komen. Hiervoor hebben zij eerst gekeken waar mensen naar zochten op Funda. Funda is een site dat Nederlands onroerend goed op haar site heeft staan. Potentiële kopers zochten daar vaak op paleisjes, privacy, licht, (dak)terras e.d..

Met deze gegevens hebben de architecten gekeken om 13 woningen in plaats van appartementen te creëren op het Kerkplein. En ook gekeken naar de bouw er omheen en dat het in geheel qua kleur moest zijn met de Eusebiuskerk. Uitstralingen van het  Provinciehuis, Rechtbank en gemeentehuis zijn in het ontwerp meegenomen.

Aan de Turfstraat en Eusebiuskerkzijde worden de woningen 5 verdiepingen hoog. De Broerenstraat krijgt onder twee winkelunits en daarboven woningen van 4 verdiepingen. Op de benedenverdiepingen is er een mogelijkheid om kantoor aan huis te hebben. Achter komen parkeerplaatsen en dakterrassen en zal het binnenterrein afgesloten worden met een poort.

De woningen krijgen een eigen kleur en steen uit de buurt, en heeft een hoogte van bijna 13 en 16 meter. Aan de zijde van de Eusebiuskerk zal het op een 15 meter afstand staan. Dit wordt dan het Kerkplein en komt een dubbele rij bomen te staan. De zijde bij het Grand café zal als plein een nieuwe naam krijgen.

De prijzen van de woningen beginnen zo rond de €475.000 von en men heeft inspraak in de indeling van het huis. Projectontwikkelaar KlokGroep uit Nijmegen heeft het de naam Martinus gegeven en verwacht medio mei a.s. met de verkoop te beginnen. Men verwacht rond het 3e kwartaal met de bouw te kunnen beginnen. Er is zelfs een website aangemaakt hiervoor: http://www.demartinusarnhem.nl/

Momenteel zijn de archeologen van BAAC en Leo Smole van Erfgoed gemeente Arnhem nog bezig om het Kerkplein te onderzoeken op historische waarde. Op onze website en YouTube staan hierover filmpjes.

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart