Is Arnhem klimaatbestendig?

Wie naar buiten kijkt naar de bomen en het groen zou denken van wel. Maar niet alleen groen maakt een omgeving klimaatbestendig. Denk ook even aan wat water voor effect heeft bij een goede stortbui of als de zon een aantal weken elke dag volop schijnt.

https://arnhemshart.nlAls we kijken naar het afvoeren van hemelwater dan houdt de gemeente Arnhem daar ook steeds beter rekening mee. Zo is de Apeldoornseweg geheel onder handen genomen en zijn er diverse afwateringsstelsels aangebracht. Ook in het Spijkerkwartier liggen diverse straten open en naast het vernieuwen van de straten wordt ook gelijk de riolering aangepast.

Wie boven op een bult woont kan het door een stortbui toch nog droog hebben en is een opslag als een wadi of vijver een mogelijke oplossing. En door het meer aanplanten van bomen en struiken is er ook verkoeling en houden deze het water vast.

Het klimaat kan soms zeer complex zijn als men hier over nadenkt en naar oplossingen gaat zoeken. Zo zijn er al diverse daken van schuren en woningen bedekt met sedum (vetplantjes). Tegels en stenen ingeruild voor gras en planten bij woningen. Rioleringen aangepast en hemelwaterafvoeren afgekoppeld van huizen. Geveltuinen gemaakt in Spijkerkwartier en de binnenstad voor de woningen.

Maar naast het complex zijn, spelen ook de kosten mee die men gaat maken. Sommigen hebben een geldbuidel en anderen weer niet. Mede afhankelijk ook of men eigenaar is of een huurder.Klimaat02-2020-https://arnhemshart.nl

Zo kent Arnhem het AANjaag Fonds waar iedereen kan aankloppen voor informatie, plannen en zelfs een warmtecamera-wandeling door het huis. Ook kijken ze naar subsidiemogelijkheden om de kosten te drukken voor iedereen. Ook de gemeente Arnhem en de Provincie Gelderland steken steeds meer geld in deze mogelijkheden wanneer men zijn woning, wijk of straat klimaatbestendig maakt.

Op de avond in het Olympus College gingen diverse bewoners, die in Arnhem groene initiatieven hebben gerealiseerd, in gesprek met de gemeente Arnhem en Arnhem Klimaatbestendig. Om samen te kijken hoe bewoners bewust kunnen worden gemaakt om mee te doen maar ook hoe een goed subsidieplan op tafel komt.

Het is vooral al de bedoeling om met elkaar de ervaringen en kennis te delen. Dit kan door een klimaatwandeling in een wijk of een appeltaartbijeenkomst zoals andere buurten al doen. Als het gaat om klimaat is er eigenlijk al veel kennis en ervaring door bewoners die reeds al aanpassingen hebben gedaan.

Klimaat03-2020-https://arnhemshart.nlVoorstellen werden er ook gedaan op deze avond: Een klimaatlabel voor tuinen en mogelijk dan een verlaging van de WOZ. Elkaar helpen in de uitvoering d.m.v. buurtproject met een gezamenlijke inkoop (korting) door bv de gemeente. Een bedrijf in verzekeringen geeft klimaatkorting, wellicht voor meer verzekeringsmaatschappijen? En zo kwamen er meer goede suggesties op tafel.

Maar bij wie moet je zijn als je iets wilt om bezig te gaan met het klimaat en een mogelijke subsidie? Eén loket voor al je vragen zou een oplossing zijn maar vaak onuitvoerbaar omdat de overheid zoveel instanties en gemeentes heeft onderhand.

Eigenlijk zou het klimaatbestendig maken van Arnhem mooi gekoppeld kunnen worden aan “Wijk van de toekomst” waar iedereen straks van het gas af gaat. Dat scheelt weer een loket.

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart