fbpx
Nieuws

Inclusie, 8 letters maar met een groot verhaal.

Afgelopen week werd er in het gemeentehuis te Arnhem gesproken over inclusie. Hoe zorgen we ervoor dat mensen met een beperking niet gediscrimineerd worden en overal aan mee kunnen doen. En hun eigen leven kunnen leiden zonder die stempel.

Samen met gespreksleiders Marlies Leupen en Joy van der Stel horen we vele verhalen en ervaringen die mensen met een beperking meemaken. Zo is er een verhaal van een rolstoelgebruiker die een maand niet zijn huis uit kon omdat de accu niet snel gerepareerd kon worden vanwege een technische euvel dat de vaste leverancier niet kon maken.

Een buschauffeur zwaait naar een rolstoelgebruiker en haar laat staan bij de bushalte. Maar waar passagiers de chauffeur aanspraken dat dat niet kan en hij alsnog moest stoppen. Of chauffeurs zeggen dat de uitschuifbare treeplank helaas net op dat moment kapot is.

Wijkteams zouden meer medische kennis moeten hebben of inhuren als het gaat om mensen met een beperking zo blijkt ook uit het verhaal van een jongeman die een elektrische fiets wilde om in beweging te blijven. Deze werd afgekeurd omdat een fiets alleen voor gezonde mensen was en niet voor hem. Wel kon hij een scootmobiel krijgen.

Ook Joy van der Stel vertelde haar verhaal en is zij een zakenvrouw geworden en heeft zelfs een inspirerende boek uitgegeven genaamd “De kracht van mijn onmacht”. Naast een gezin met een dochter is zij een succesvolle managementcoach en geeft dit door aan anderen d.m.v. seminars. Als men met Joy spreekt hoor je iemand als ervaringsdeskundige met veel input en liefde.

Dat deze inclusieavond meer heeft dan alleen even in gesprek gaan, bleek ook aan het eind bij de raadsleden, Martien Louwers, Gerben Karssenberg, Addy Plieger, en Rob van Sprang. Zij hadden deze avond georganiseerd en keken ook op van de vele verhalen maar ook de strubbelingen waar deze mensen (dagelijks) mee te maken hebben.

Ondanks dat er vele vertegenwoordigers aanwezig waren, vormde de afwezigheid van de afdeling “Werk en Inkomen” een zeer groot gemis. “Werk en Inkomen” kan veel betekenen en verduidelijken als het gaat om werkondersteuning en uitleg over regeltjes ten aanzien van de wet.

Gebruik kennis die er is en lever maatwerk was eigenlijk de grootste conclusie deze avond. En vooral laat mensen met een beperking gewoon hun eigen leven leiden. Inclusie is niet alleen een rolstoel of een drempel verwijderen zoals Joy van der Stel uitlegde aan het begin van deze avond.

2 gedachten over “Inclusie, 8 letters maar met een groot verhaal.

  • Mag ik u vragen waar u deze informatie vandaan heeft dat werk en inkomen niet aanwezig was op de inclusie avond?

    Beantwoorden
    • Hallo Nanda, Er werd diverse malen a publiek gevraagd of deze afdeling aanwezig was. Daarnaast is dit later ook geconstateerd door het wijkteam waar wij deze avond nogmaals hebben besproken in ons overleg.

      Beantwoorden

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart