In- en uitchecken met je betaalpas of creditcard in bussen van Breng
Reizen met de bus in de regio Arnhem-Nijmegen is nog makkelijker geworden met je betaalpas. In de bussen van Breng kunnen reizigers behalve met hun OV-chipkaart, nu in- en uitchecken met een contactloze betaalpas of creditcard – ook op een mobiel. Reizigers kunnen ook bij de Nederlandse Spoorwegen (NS) in het hele land inchecken met hun bankpas.
Betaalpas
Het OV-betalen gaat de komende jaren veranderen. De OV-chipkaart krijgt een opvolger en er komen nieuwe betaalvormen bij. Reizigers bepalen straks zelf hoe ze betalen. Reizen met het openbaar vervoer wordt daardoor steeds makkelijker voor iedereen. Deze nieuwe betaalvormen worden door de gezamenlijke OV-bedrijven en betaalplatform Translink ingevoerd onder de overkoepelende naam OVpay.
In- en uitchecken met een betaalpas of creditcard is een van die nieuwe betaalvormen.
Nu in- en uitchecken met de betaalpas ook mogelijk is in de bussen van Breng in de regio Arnhem-Nijmegen, komt de landelijke dekking steeds dichterbij. Een actueel overzicht van de dekking staat op OVpay. Naar verwachting is in- en uitchecken met een contactloze pas of creditcard eind april/mei mogelijk in het OV in heel Nederland.
Makkelijk, maar wel even opletten!
Reizen met een betaalpas is heel eenvoudig: het werkt precies hetzelfde als met de OV-chipkaart. De reiziger checkt in bij de kaartlezer voor in de bus, en checkt bij het uitstappen ook weer uit. Het is belangrijk dat bij het in- en uitchecken dezelfde pas of creditcard wordt gebruikt. Haal daarom de pas, creditcard of OV-chipkaart uit de portemonnee of pasjeshouder (of selecteer deze op de mobiele telefoon), zodat de gewenste pas wordt gebruikt. Een betaalpas/creditcard van plastic en een mobiele versie worden als twee afzonderlijke passen gezien, ook wanneer ze zijn gekoppeld aan dezelfde bankrekening.
Hoe betalen met OVpay?
Reizigers kunnen in- en uitchecken in de bussen van Breng met:
- een contactloze betaalpas van ABN AMRO, ASN Bank, bunq, ING, Rabobank, RegioBank, SNS of Knab;
- een contactloze creditcard van Mastercard of Visa (uitgegeven door ICS);
- alle buitenlandse contactloze betaalpassen of creditcards van Maestro, VPAY, Mastercard en Visa;
- een smartphone die voor contactloos betalen is gekoppeld aan één van de bovengenoemde passen en creditcards;
- en natuurlijk met de bestaande OV-chipkaart en barcode.
Reisoverzicht
De prijs voor de reis is gelijk aan reizen met een OV-chipkaart zonder korting of abonnement. Reizigers kunnen hun reisoverzicht terugvinden door op OVpay.nl/reisoverzicht de code in te vullen die is vermeld in het betaaloverzicht met de omschrijving NLOV, en in de OVpay app als de reiziger daar een account aanmaakt. In een later stadium wordt het ook mogelijk kortingsproducten te koppelen aan een betaalpas of creditcard.
Wordt hiermee de ov-chipkaart overbodig?
Niet helemaal, de ov-chipkaart verdwijnt per 1 januari 2025, maar krijgt wel een opvolger: de OV-pas. De ov-chipkaart bestaat al 16 jaar en is qua techniek en veiligheid toe aan vervanging, legt de woordvoerder van OVpay uit. “We gaan over op nieuwe techniek die door internationale bankensector wordt gebruikt.” De OV-pas is onder meer bedoeld voor reizigers met een abonnement, studenten en mensen die anoniem willen reizen of liever geen betaalpas willen gebruiken. De OV-pas wordt ruim voor het verdwijnen van de chipkaart geïntroduceerd. En verschijnt als een fysieke kaart en digitale pas voor op de mobiel. Zo kun je met je mobiel inchecken met je OV-pas. De kaartautomaten van NS blijven gewoon bestaan.
Vergeten uit te checken?
Dan is de procedure vergelijkbaar met die van de huidige ov-chipkaart: op de OVpay website of via de app van OVpay geef je door hoe je gereisd hebt en dat je bent vergeten uit te checken. Je kunt je reis tot 60 dagen na de reis zelf aanpassen.
Innovatieprogramma
In- en uitchecken met je contactloze betaalpas of creditcard is onderdeel van het landelijke innovatieprogramma OVpay waarin OV-bedrijven, Translink, de OV-autoriteiten en banken samenwerken. De nieuwe betaalvormen in het OV worden gefaseerd ingevoerd in de periode 2021-2024. Gebruiksgemak en betrouwbaarheid staan bij OVpay voorop.