fbpx

HUP Rozet!

https://arnhemshart.nlEigenlijk is het HUB Rozet maar Jenny Doest van Rozet zag er een mooie andere toepassing voor de geplande fietsenstalling HUB Rozet in de plint van het nog te bouwen complex BK40. De nieuwbouw komt op de plek, in het Bartokpark, waar eerder het Feest aardvarken vredig lag. Vorige week werden er al online informatieavonden gehouden door de ontwikkelaar Synchroon met de eerste impressies en uitleg.

Naast 50 appartementen en 5 stadsvilla’s komt in de plint ruimte voor een commerciële ruimte en een fietsenstalling voor 650 stuks die de gemeente Arnhem dan zal gaan beheren. Dat Arnhem in de binnenstad goede en toegankelijke fietsenstallingen mist is heel erg duidelijk. Het zou een verademing kunnen worden omdat het in de openbare ruimte netter gaat worden.

Nu staan overal her en der fietsen gestald in de binnenstad. We hebben het dan niet alleen over de normale fiets maar ook over e-bikes, bakfietsen, racefietsen, scooters en bromfietsen. In veel gevallen netjes gestald in een fietstulp of naast een fietsnietje. Maar veel fietsen staan vastgeketend aan bv de leuning langs de Sint Jansbeek, lantaarnpalen, bomen en zelfs aan bankjes waar men gewoon op zou willen zitten.

Rozet heeft zorgen als het gaat om de (verkeer)veiligheid en de on- en bewaakte momenten die er in het huidige raadsvoorstel staat, vertelde ze als inspreker. De Fietsersbond juicht het raadsvoorstel toe als het gaat om de realisatie, maar heeft daarnaast vragen als het gaat om de veiligheid. Arnhems Hart heeft d.m.v. een ingezonden brief deze zorgen kenbaar gemaakt aan de gemeenteraad. Tevens misten we de participatie waar de gemeente Arnhem altijd zo hoog van op geeft.

Wellicht bewust, of onbewust door de grote haast, maar verantwoordelijk wethouder Roeland van der Zee (VVD) is de participatie vergeten. De gemeenteraad moet voor de zomervakantie een besluit gaan nemen over de fietsenstalling. Anders vertraagt dit weer de planning die ontwikkelaar Synchroon heeft, en zij willen graag in 2023 gaan bouwen. Of Synchroon gaat het gedeelte voor de fietsenstalling aan een ander verkopen.

https://arnhemshart.nl/Is er een echte prikkel om je fiets in de stalling te zetten vraagt Leo de Groot (PvdD) zich af. Ook buiten bij het Johnny van Doornplein is het dagelijks een puinhoop met de vele tweewielers die eigenlijk in de fietsenstalling daar hadden kunnen staan. Bij Rozet stalt men zijn fiets buiten de stalling, haalt snel een boek op en binnen half uur is men weer weg. Dus wat zal die prikkel er dan zijn om in de fietsenstalling te parkeren?

De wethouder zegde toe dat de openbare ruimte heringericht zal worden voor voetgangers, (brom)fietsers en voertuigen. Hierdoor zal het straks duidelijker moeten zijn wat de weg is voor iedereen. Of de bestaande fietsnietjes weggaan kon hij niet toezeggen. Mocht er buiten de fietsenstalling nog te veel gestalde tweewielers staan dan zal dit verder bekeken moeten worden. Eventueel kan er buiten een stallingsverbod ingevoerd worden, net als in het stationsgebied. Echter dit vraagt weer heel veel inzet van de handhavers.

De gemeente Arnhem is bezig met een inhaalslag om in de wijken de wees- en fietswrakken te verwijderen. Door de corona is er een achterstand opgelopen en staan er duizenden die nog verwijderd moeten worden. Als deze allemaal opgeruimd zijn komt er in de binnenstad weer meer ruimte om zijn/haar tweewieler netjes te stallen in de openbare ruimte.

Als de bewaakte uren van de fietsenstalling uitgebreid worden zal dit natuurlijk een hogere kostenplaatje met zich meebrengen. Vooral als men de horecatijden zal aanhouden. Maar ook wanneer er acties komen van handhavers om gestalde fietsen buiten te verwijderen.

Een winkelgebied zonder tweewielers is de wens van René Kraaijenbrink (Arnhem Centraal). Dit kan mogelijk worden als straks er een fietsenstalling komt in het aangenomen raadsvoorstel voor het Bestuurskwartier. In sommige steden is het niet toegestaan een tweewieler te stallen in een winkelgebied.

De provincie Gelderland is gevraagd om het project mee te cofinancieren. Deze stond er positief tegen over maar heeft nog geen toezeggingen gedaan. Anders moet het resterende gedeelte uit de reserves bereikbaarheid komen.

Wanneer de gemeenteraad een besluit neemt is nog niet bekend, verwachting is dat het deze maand zal gebeuren.

Facebook commentaar:

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart