fbpx
Nieuws

“Hobbelig en glad” zo wordt de gezelligste huiskamer van Arnhem omschreven.

Alvorens men begon met het herinrichten van de Markt gaven wij al aan om de oude keien niet te gebruiken in het nieuwe ontwerp. Dat kan niet want we hebben dat al besloten, aldus de projectmanager indertijd. Echter bij oplevering in december 2016 werd het al snel duidelijk dat mensen met een beperking, marktondernemers en bezoekers van het plein niet echt erom zaten te springen. Het werd meer hobbelen door de ongelijke keien en een rolstoelgebruiker werd echt door elkaar geschud.

Ook de marktondernemers ervaren het plein als zeer hobbelig en vooral ook belastend voor hun gewrichten. Immers zij lopen vele meters tijdens de weekmarkten over de hobbelige keien. Ook rolcontainers en pompwagens hebben hierdoor zwaar te lijden. Een pompwagen is zelfs al afgebroken door deze hobbelige situatie aldus Suzanne Schaap van de groenten- en fruitkraam.

https://arnhemshart.nlMet een ervaringsactiviteit op de Markt hebben de Arnhems platform chronisch zieken en gehandicapten (APCG) en wij nogmaals geprobeerd om aan de wethouders en gemeenteraad duidelijk te maken dat dit geen plein is om even gezellig op te vertoeven. Een aantal raadsleden hebben de proef op de som genomen en stapten in een rolstoel of maakten gebruikt van een scootmobiel of rollator…….en ook zij waren heel snel terug en *schudden nog na zonder erom te lachen. De verantwoordelijke wethouders Gerrie Elfrink en Ine van Burgsteden waren op deze activiteit niet aanwezig. Ook na diverse andere persoonlijke uitnodigingen liet Ine van Burgsteden geen tijd te hebben.

Volgens de wethouder is er het Handboek Toegankelijkheid Openbare Ruimte van het CROW gehanteerd. Dit laat zij in een brief naar het APCG en ons al eerder weten. Hierin staan richtlijnen m.b.t. o.a. de openbare ruimte voor bestratingen. Te denken valt dan ook aan verschillen in hoogtes zoals het plein op de Markt.

Wethouder Ine van Burgsteden gaf eerder al aan dat de aannemer GEBRA het plein naloopt en de te hoge keien zal gaan afvlakken volgens de richtlijnen van het CROW. En de verzakte klinkers weer opnieuw herbestraat zullen worden. Aangezien dan een enkele kei afgevlakt zal worden is dit niet de oplossing. Hierop is er indertijd een brief uitgegaan.

Namens Arnhem Centraal stelde de heer van der Laak vragen aan het college. n.a.v. de slechte bestratingskeuze. De wethouder geeft aan dat het handboek voor geheel Arnhem gehanteerd wordt. En het plein ook een historisch herstel betreft met hergebruik van de keien. De wethouder verwijst steeds dat ook het APCG betrokken is geweest bij de uitvoering. Echter anders dan alleen de tekeningen te hebben gezien aan het begin is het APCG niet meer betrokken geweest.

Op het eind wijzigde de wethouder haar zinnen in een wat ander context als het gaat om overleg. Zij zei dat er geregeld contact is geweest met de gebruikers van het plein en dat daar waar het ongelijk is aan te passen en eventueel de keien afvlakken. Dus overleg nadat het plein er al totaal lag.

 

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart