fbpx
Nieuws

Het laatste avondje politiek.

Men kon merken dat het de laatste gemeenteraadsvergadering was voor de a.s. verkiezingen op 21 maart. Met een hele drukke agenda zou het weer een latertje kunnen worden voor de mensen die onze stad besturen.

Verruiming winkeltijden
We kunnen straks vanaf 06.00 uur winkelen in Arnhem. De gemeenteraad heeft besloten om de ondernemers meer vrijheid te geven om hun winkels eerder en ook op zon- en feestdagen open te stellen.

Arnhem Centraal, D66 en de VVD vinden dat winkeliers vanaf 06.00 tot 22.00 uur zelf mogen beslissen of zij open gaan. Met deze bepaling is er ook geen onderscheid meer tussen een supermarkt, kledingwinkel of een Bouwmarkt.

Wat dit straks voor de bewoners in het winkelgebied betekent, weten we nog niet. Wordt er straks dan ook drank verkocht vanaf 06.00 uur en komen er om die tijd ook leveranciers de straten door om hun goederen af te leveren? Want door deze verruiming kan men ook op feestdagen zoals de kerstdagen, Pasen en nieuwjaar om 06.00 uur open.

Ook zal het effect hebben op de ondernemer maar eventueel ook voor het personeel. Wanneer een winkel opengaat om 06.00 uur zal men toch eerst deze gereed moeten hebben voor dat de deuren open kunnen. En wellicht komt om 05.30 uur al een vrachtwagen om te leveren.

Ook de meningen onder de winkeliers zijn verdeeld want gaat nu echt de koopdonderdag geheel wegvallen en hoe moet een kleine zelfstandige concurreren tegen de grote winkels met personeel?
Een specialistische winkel zoals een opticien of kledingzaak op maat kan door de verruiming wel zijn afspraken meer uitbreiden met klanten.

Ondanks bezwaren van de SP, CU en CDA werd er toch positief gestemd met 24 voor en 13 tegen en is het voorstel aangenomen. Zeer vreemd was dat Arnhem Centraal als enige aangaf dat het alleen de ondernemers waren die dit graag wilden. Bevindingen van de bewoners zijn niet meegenomen in het voorstel.

Dag oud dieseltje
Met een meerderheid werd besloten om oude dieselauto’s te weren uit het centrum van Arnhem. Dit is een tweede milieumaatregel die Arnhem heeft na het weren van oude vrachtwagens.

Milieu is onderhand wel een groot hot item in Nederland. Diverse steden weren al oude auto’s en vrachtwagens om gezonder lucht te krijgen in hun centrum. Ook levert dat natuurlijk veel weerstand op van diverse autoclubs en winkeliers.

Ook de PBA (Platform Binnenstad Arnhem) dat o.a. winkeleigenaars, ondernemers en de horeca vertegenwoordigt, laat in een mail weten dat zij tegen het besluit is. Ze noemt vooral de bereikbaarheid en het nog niet klaar hebben van meerdere transferia alsmede de doorstroming in de zuidelijke binnenstad als punt.

Maar wanneer stel je milieumaatregelen op vragen wij ons dan ook af. In onze ogen is dit weer een goede beslissing om de binnenstad wat zuiverder te krijgen en zou het voor geheel Arnhem moeten gelden. Nu moet men vaak kijken waar iets wel en niet mag als bestuurder van een oude diesel.

Per 1 januari 2019 zijn dan dieselauto’s, die niet minimaal voldoen aan de Europese emissiestandaard IV, ongewenst in het centrum van Arnhem. Dit is dan wel de strengste milieuzone voor dieselauto’s in Nederland.

Wethouder Geert Ritsema had veel meer plannen m.b.t. het milieu maar dat zal na de gemeenteraadsverkiezingen op zich moeten laten wachten.

Gele Rijdersplein krijgt zijn beek.
Ook het Gele Rijdersplein krijgt straks de Sint Jansbeek werd besloten. Het plein waar de laatste maanden al weer aardig over gesproken wordt, krijgt hierdoor nu al wat meer vastigheid.

Eerder werd dit jaar besloten om parkeren te verbieden op het plein en dit dan totaal in te richten als een verblijfsgebied. Ook zal dan de pergola moeten wijken en het AKU fontein opgeknapt worden. Het Gele Rijdersplein zal een “Place to meet” moeten worden aldus de wethouder Ine van Burgsteden indertijd.

De wethouder gaf toen aan al vele ideeën te hebben voor het plein. Maar zelfs op een zonnige dag met vele voorbijgangers en wat bewoners te hebben gesproken, zijn er nog geen feitelijke dingen de hoed uitgerezen. Wel zijn de parkeerstroken verwijderd, bankjes geplaatst en de grote potten met perenbomen neergezet.

Momenteel zijn er al een aantal gesprekken geweest met ondernemers en bewoners van het plein om te kijken wat er mogelijk is. Uit onze informatie heeft de gemeente de sloopvergunning voor de pergola nog niet aangevraagd en zelfs nog in de wacht gezet. Wanneer deze toch aangevraagd zal worden hebben diverse kunstliefhebbers en de erven van Tajiri al aangegeven een harde strijd te zullen voeren.

Arnhem heeft 4,6 miljoen overgehouden in de zuidelijke binnenstad. Dit was ook de hoofdreden dat CDA, D66, CU, GroenLinks en de SP de motie “Jansbeek ook op Gele Rijders Plein naar boven” indienden. Daarnaast kan de gemeente wellicht weer rekenen op subsidie voor dit plan

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart