fbpx

Het klinkt weer als vanouds

Wie vanaf maandag goed zijn oren heeft opengehouden hoorde al dat het carillon van de Eusebiuskerk speelde. Door een blikseminslag in 2017 was het in de Arnhemse binnenstad stil en hoorde men alleen nog in de verte het carillon van het provinciehuis op De Markt.

Met het in gebruik nemen van een nieuwe computer zal elk kwartier weer even het carillon voorbijgangers er aan herinneren dat de tijd verstrijkt. En onbewust ziet men dan ook deze mensen naar boven kijken en soms mompelen dat ze weer even iets harder moeten lopen naar hun afspraak of dat hun parkeertijd weer bijna om is.

Nahttps://arnhemshart.nl/tuurlijk blijft onze jonge stadsbeiaardier Bob van der Linde elke zaterdag tijdens de weekmarkt. van 10.00 tot 11.00 uur zelf spelen. Een speciaal Carillon Arnhem Facebookpagina geeft geregeld het repertoire aan.

Alvorens men de klokslagen hoort, klinkt elk kwartier het carillon. Dit werd vroeger al gedaan zodat men de bevolking waarschuwde dat de klok weer zou slaan. Men kreeg dan de eerste slag mee en was eigenlijk weer bij de tijd. En natuurlijk moet men oude dingen niet zomaar gaan veranderen.

Geregeld zal het oude Gelderse volkslied te horen zijn, als herinnering van wat 75 jaar geleden klonk in de oorlogstijd, en het nieuwe volkslied ‘ode aan Gelderland’. Daarnaast hoort men ook Purcell en een fragment van Billy Joel die dit jaar zijn 70e verjaardag viert.

Maar wanneer er feestdagen zijn dan worden de repertoires aangepast zoals met Kerst, sinterklaas, Pasen en Koningsdag. En als Vitesse weer eens wint, kunnen er bekende voetbalkrakers te horen zijn.

Het carillon zal dagelijks van 08.00 tot 18.00 uur te horen zijn en natuurlijk mag iedereen mee neuriën of zingen. Wanneer men met de lift naar boven gaat kan men het carillon zien en horen spelen. En heeft dan een ruim blik vanuit de mooie glazen balkons over Arnhem.

Binnenkort meer over de vele nieuwe ontwikkelingen in en rond de Eusebiuskerk op onze site. Want we gaan met de nieuwe directeur Meike en projectleider Peter in gesprek over wat er nog allemaal komen gaat en hoe de huidige werkzaamheden gaan.

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart