Herdenking 76 jaar Slag om Arnhem

Vanwege de maatregelen rond corona gaan de verschillende herdenkingsactiviteiten die normaal in de septembermaand plaatsvinden om de Slag om Arnhem te herdenken, op een andere manier door. Zo organiseren we vrijdagavond 18 september a.s. de Bridge to Liberation -screen experience-. Ook vind je van eind augustus tot half oktober de openluchttentoonstelling ‘Arnhem Boys’ op vier plekken in Arnhem.

We willen stilstaan bij de Slag om Arnhem die 76 jaar geleden in de Airborne-regio plaats vond. De oorlog heeft diepe sporen achtergelaten die nog altijd voelbaar zijn. In Arnhem denken we dan aan de slachtoffers, de grootscheepse evacuatie van 95.000 inwoners van Arnhem en de wederopbouw van een verwoeste stad. In september herdenken we om niet te vergeten en om de verbinding te leggen met het nu. Want zelfs anno 2020 zijn vrede, veiligheid en vrijheid nog geen vanzelfsprekendheid.

Herdenking
Op vrijdag 18 september a.s. herdenken we de Slag om Arnhem die 76 jaar geleden plaatsvond. Naast thuis, via livestream of op tv, kijken we op verschillende plekken in de stad zoals het Stadhuis, Huis der Provincie en Musis samen naar Bridge to Liberation – screen -experience-. Ook is er op deze locaties een kort voor- en naprogramma met onder andere Francis Broekhuijsen, Nazmyie Oral en een evacué.

Wilt u erbij zijn?
Inwoners en organisaties zijn voor Bridge to Liberation -screen experience- uitgenodigd en er zijn nog voldoende kaarten beschikbaar. We nodigen u uit uw interesse kenbaar te maken. Dit kan door een e-mail te sturen naar airbornegast@arnhem.nl met daarin uw contactgegevens vermeld en van de persoon die u graag mee zou willen nemen (maximaal 1 persoon). U hoort dan uiterlijk op 14 september of u bij het programma aanwezig kunt zijn en op welke locatie u verwacht wordt.

Op vrijdag 18 september is het voor iedereen mogelijk om tussen 10.00 en 16.00 uur een bloem of krans te leggen bij het monument in de Berenkuil. De hele herdenkingsavond met de bijeenkomst in de Eusebius, de ceremonie in de Berenkuil en Bridge to Liberation -screen experience- wordt ook uitgezonden door TV Gelderland en via livestream op bridgetoliberation.nl.

https://arnhemshart.nlHerdenking in Eusebius en Berenkuil niet voor groot publiek
De herdenking in de Eusebius en de Berenkuil is voor genodigden. Speciaal genodigden en sprekers tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Eusebius zijn Gerdi Verbeet, voorzitter van Nationaal Comité 4 en 5 mei, en Hans Goedkoop, bekend als presentator van o.a. televisieprogramma Andere Tijden en kind van ouders die de oorlog meemaakten. Bij de herdenkingsbijeenkomst in de Eusebiuskerk en de ceremonie in de Berenkuil zijn ook de ambassadeurs vanuit Australië, Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen, de Verenigde Staten en Duitsland aanwezig.

Burgemeester Ahmed Marcouch: “Omdat we nog steeds uiterst waakzaam moeten zijn voor het coronavirus missen we dit jaar voor het eerst onze geliefde veteranen en kunnen wij niet met z’n allen schouder aan schouder staan in de Berenkuil en aan de voet van de brug. Maar natuurlijk herdenken we, want vrijheid is ons leven. Ik ben blij dat het ons toch gelukt is om in de stad kleinschalige samenkomsten te organiseren zodat wij met inachtneming van de coronarichtlijnen elkaar kunnen ontmoeten om samen stil te staan bij vrijheid en het verhaal waarmee wij zijn vergroeid en dat ons zo tekent.”

Meer informatie
Vanwege de controlemaatregelen bestaat de mogelijkheid dat wij op het laatste moment toch nog aanpassingen in het programma moeten aanbrengen. Wij vragen uw begrip hiervoor. Bij vragen kunt u contact opnemen via airbornegast@arnhem.nl of telefonisch via 026-3514790. U kunt ook kijken of uw vraag tussen de veelgestelde vragen staat.

ArnhemMail

ArnhemMail plaatst berichten van de gemeente Arnhem.

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart