fbpx

Herbegraven met respect.

Wie herinnert zich niet de archeologische opgravingen toen de Sint Jansbeek werd uitgegraven in onze binnenstad? Veel materiaal werd er gevonden van waterput, kistbeslag, beenderen maar ohttps://arnhemshart.nl/ok volwaardige skeletten. Het eerste skelet werd gevonden t.h.v. De Spar waar men later een kleine 20 meter verderop in de Nieuwstraat nog meer vond. Waarschijnlijk nog kloosterlingen van de Minnebroedersklooster die daar dichtbij had gestaan naast de oude Helstraat.

Maar ook naast De Eusebiuskerk aan de noordzijde zijn vele beenderen gevonden in knekelkuilen maar ook vele volwaardige skeletten die kriskras door elkaar en op elkaar lagen. Indertijd had men niet echt grafrechten en werd men eigenlijk gewoon begraven.

Vele gedocumenteerde skeletten zijn na de opgraving van het varengedeelte naar de universiteit te Leiden gegaan. Hier stond men te springen om nieuw materiaal voor de vele studenten die graag mee helpen met onderzoek naar de oorsprong van onze voorgangers.

De skeletten zijn 10 jaar uitgeleend zodat men daar onderzoek kan doen naar de levenswijze van toen en hoe iemand overleden is. Maar ook naar de vele fracturen die sommige skeletten hebben. Verrassend is dat 27% niet boven de 18 jaar is geworden en 73% de volwassen leeftijd had behaald, waarvan men nu uitgaat dat men toen niet ouder werd 36 tot 49 jaar.

Ook werd er een hoofd aangetroffen waarbij men wellicht onderzoek op heeft gedaan indertijd. Deze was doormidden gezaagd. Hierbij heeft men ook een aantal keren de zaag opnieuw moeten aanzetten volgens de osteoarcheoloog Steffen Baetsen die over de eerste resultaten van het onderzoek vertelde.

https://arnhemshart.nl/Stadsarcheoloog Martijn Defilet vertelde over de geschiedenis van het kerkhof en de beginselen van de opgravingen in het algemeen. De aanwezigen luisterden zeer aandachtig naar zijn verhaal dat heel duidelijk was. Ook prees hij de hele goede samenwerking met iedereen die toen bij de Sint Jansbeek betrokken was. Hierdoor konden de vele archeologen ook hun werk goed en vakkundig doen.

De gemeente Arnhem wilde graag alle beenderen en skeletten weer een goede rustplaats terug geven in de nabijheid van waar ze gevonden zijn. Eerder werden al vele beenderen uit diverse knekelkuilen herbegraven op het Audrey Hepburnplein, bij het Filmtheater Focus.

Waar de bouwlift heeft gestaan voor de renovatie van de kerktoren is afgelopen dagen een groot gat gegraven en hier zijn maandagmiddag de https://arnhemshart.nl/eerste skeletten herbegraven. Op deze plek zullen later ook de resterende skeletten na onderzoek worden herbegraven.

Wethouder Hans de Vroome van erfgoed hielp mee met de laatste zakken bij te zetten. Met een moment van stilte is deze mooie plechtigheid met respect afgesloten en hebben onze voorgangers weer hun rustplaats gekregen.

 

 

 

De Gemeente Arnhem heeft een kort filmpje op Facebook geplaatst.

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart