fbpx
Nieuws

Hallo we zijn groen en heten je welkom…………

De binnenstad van Arnhem heeft afgelopen week drie groene mensen er bij. Ze zijn niet qua lichaam groen maar hebben groene werkkleren aan, met achterop “Welkom in Arnhem”.

Deze drie mannen waren eerder werkzaam bij fietskelder Rozet maar deze is eind vorig jaar gesloten. Daarna waren ze ingezet bij de twee andere gratis bewaakte fietsenstallingen die ons centrum heeft. Maar wel met de bedoeling om in een nieuw project te worden ingezet.

Het zijn geen ambtenaren, parkeercontroleurs of politie, ze hebben zelfs geen bevoegdheid om te bekeuren. Wel gaan ze fietsers netjes vragen om af te stappen in het voetgangersgebied. Of de weg wijzen waar men zijn fiets kan stallen. Ook als je de weg wilt weten kun je bij ze terecht.

Het betreft een proefproject tot 1 januari 2018 welk de gemeente Arnhem gestart is. De opzet is om als een soort gastheer door het centrum van Arnhem te lopen en mensen te wijzen op hun verkeerd gestalde fiets of een fietser te vragen om verder te lopen.

Naast dit alles gaan ze later ook letten op weesfietsen, illegaal afval e.d. Dit wordt dan gemeld en de desbetreffende afdeling kan daarop verdere actie ondernemen. Op deze manier wil de gemeente het centrum schoner krijgen en houden van zeg maar ongewenst gedrag.

Vele fietsers kijken dan ook vreemd op wanneer ze door deze gastheren worden aangesproken in het centrum. De gemeente heeft dit nog niet breed in de media bekendgemaakt en daarom is het ook de eerste keer vreemd om te worden aangesproken. Daarnaast zou het ook zeer wenselijk zijn dat de gastheren betere duidelijke kleding zouden krijgen.

Reeds de eerste dagen verbazen de gastheren zich dan ook al over hoeveel fietsers ze steeds moeten vragen om verder te lopen. Mede door een onduidelijk fietsgedoogbeleid hebben vele fietsers maling hieraan en fietsen overal. Dit laatste werkt ook veel frustratie op bij voetgangers en geeft geregeld (bijna) ongelukken.

Een fietser die zij aanspraken in de binnenstad had een mooi woordje al klaar staan ter verdediging: “Ik moet verder lopen maar die stinkende vrachtwagens mogen wel in het winkelcentrum rijden?”.  De gastheren moesten hem toch wel gelijk geven.

Arnhems Hart heeft, namens vele bewoners, aangedrongen bij wethouder Geert Ritsema om de venstertijden harder te gaan handhaven voor al het gemotoriseerd verkeer. (Tot 11.00 uur laden/lossen in het centrum.) Alsmede het fietsgedoogbeleid volledig te schrappen.

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart