fbpx
Nieuws

Groen, blauw maar ook met wat geel.

Groen moeten de Blauwe Golven worden volgens wethouder Elfrink, maar intussen ergeren zich velen al geel aan het idee. De weerstand tegen de creatieve corridor wordt eigenlijk steeds groter. De protestactie op 22 september 2017 om 14.00 uur, staat al in vele agenda’s. En georganiseerd door de Werkgroepen Behoud Blauwe Golven Arnhem en Monumentale kunst Erfgoedvereniging Bond Heemschut. (Zie: Behoud Blauwe Golven Arnhem)

De Blauwe Golven zijn meer grijs geworden doordat de gemeente Arnhem verzaakt om deze te onderhouden. Het kunstwerk van Peter Struycken heeft een behoorlijke achterstand in onderhoud opgelopen en ook als we bij de fontein staan geeft deze eigenlijk al een onveilige situatie. Op vele plekken zijn roosters verdwenen en moeten we niet denken als iemand hier in valt.

Ook zijn er veel voorstanders om de Blauwe Golven te vergroenen met gras, bomen en zelfs met bankjes om even rustig te zitten. De bewonerscommissie van de Du Soleil flat aan de Bergstraat laten ons via mail weten boos te zijn dat de vergroening niet op korte termijn doorgaat.

Zij praten over roet en warmte en over lallende (nachtelijke) bezoekers die hun woongenot aantastten. Maar eigenlijk is dit voor iedereen een bekend binnenstadprobleem die aan de rondweg woont. en waar parkeerplaatsen zijn. Uit een co2 meeting van 2015 blijkt ook dat de Oude Kraam eigenlijk dezelfde waardes heeft als een andere binnenstadstraat. Vreemd genoeg was de hoogst gemeten waarde toen op de Rijnkade. De nieuwe waardes van de Oude Kraan zijn na vervanging van de nieuwe meetinstallaties nog steeds niet bekend.

Peter Struycken laat enorm van zich horen in mails, brieven maar ook in de media. Of alles weg of niets weg is eigenlijk in het kort zijn repliek. Maar bij alles weg is dan ook dat geen enkel steentje uit zijn kunstwerk er meer mag liggen, dus ook de fontein niet meer. Voor het slopen van de muurtjes aan de zijde van de Du Soleil flat voegt hij er aan toe dat deze niet bij het kunstwerk horen en geen belemmering zijn. Wethouder Elfrink had juist deze vieze muren veelvuldig meegenomen in zijn presentatie om te benadrukken dat het daar smerig is.

Ook het College van Rijksadviseurs (CRA) heeft in mei 2017 hun mening gegeven aan het gemeente college van Arnhem. Een uniek stukje kunstwerk dat behouden moet blijven. “Het is het meest overrompelende voorbeeld van omgevingskunst uit de Arnhemse school: een uitzonderlijk zorgvuldig ontworpen èn uitgevoerde functioneel-artistieke omgeving.”. En ook zij willen graag eerst met het college van Arnhem in gesprek om hun standpunt te verduidelijken.

Het CRA was dan ook zeer verbaasd dat het ineens op de gemeenteraad agenda stond laatst 26 juni jl. Een schrijven ging dan ook direct naar de Arnhemse griffie waarin zij hun ongenoegen kenbaar maakte.

Ook op de sociale media klinken er veel geluiden van voor- en tegenstanders. En zelfs zijn er online petities gaande. Sloop Blauwe Golven staat op 545 en geen sloop op 2.038. (Zie: Geen sloop Blauwe Golven Arnhem en Arnhem: Blauwe Golven moet Groene Golven worden )

ArtEZ is van mening dat de Creatieve Corridor recht zal moeten doen aan het cultureel erfgoed wat er nu ligt: het kunstwerk van Peter Struycken. Dus zij geeft al aan dat er niet getoornd kan en mag worden aan het kunstwerk. Zo laat Marjolijn Brussaard weten in een brief aan het gemeenteraad. Verder schijnt ArtEZ niet meer gereageerd te hebben naar het college zo vernemen wij laatst.

Showroom CASA wil graag een nieuw onderkomen onder de brug aan de zijde van de Oude Kraan. Zij zitten nu nog aan de Langstraat maar moeten wijken voor de nieuwbouw Bartok dit jaar. Het college is dan ook zeer ruim meedenkend en ook bereid om dit mogelijk te maken. Bij het verkennen is ook rekening mee gehouden dat showroom CASA gewoon op de huidige Blauwe Golven kan staan.

Eigenlijk is voor  het plan van de wethouder geen geld. Het geld wil hij onttrekken uit de pot van de Zuidelijke binnenstad. En hoopt dat de Provincie Gelderland de resterende €500.000,- er bij legt om het plaatje van 2 miljoen euro te dekken.

Sommige bewoners en ondernemers van de Zuidelijke binnenstad zien liever dat de gemeente Arnhem dat geld gebruikt om de Rijnkade aan te pakken. De vele vieze paaltjes langs de terrassen en woningen zien zij liever verdwijnen evenals het straatwerk dat dagelijks gerepareerd moet worden.

Bewoners aan de Utrechtsestraat vragen al lang om een veilige straat en betere trottoirs die zeer ongelijk liggen. Door het afsluiten van de Bergstraat aan de Oude Kraanzijde is deze weg veel drukker geworden en onveilig. Dagelijks fietsen en lopen hier o.a. veel scholieren.

Het zou de gemeente Arnhem al zeer sieren als men de fontein weer werkend en veilig maakt en met een grondige schoonmaakbeurt deze Blauwe Golven eerst eens zou aanpakken. Dit zal zeker weer een glimlach toveren op de gezichten van vele voorbijgangers maar ook op die van ons als Arnhemmer en zeer speciaal voor die van de omwonenden. Zie het als een grote zomerbeurt.

En wanneer de Creatieve Corridor behandeld wordt in de gemeenteraad? Dat zal waarschijnlijk na hun zomervakantie zijn eind augustus a.s. Dat het weer veel stof zal doen opwaaien dat weten we zeker.

Een gedachte over “Groen, blauw maar ook met wat geel.

  • Margje

    Ik vraag mij af waarom men tegen vergroening is. Ik heb nog nooit meegemaakt dat zoveel mensen protesteren tegen het weghalen van een nietszeggend kunstwerk maar wel weer als het gaat om parkeerplaatsen die dreigen te verdwijnen.
    Dus ik weet niet waar dit echt over gaat. En of Peter Struycken niet wordt gebruikt om domweg parkeerplaatsen te behouden. Het gaat dus helemaal niet om zijn kunstwerk.

    Beantwoorden

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart